Fædrelandsvennen

«Hun spanderer» inntok podiet

Fakta og observasjo­ner fra et kjønnsdelt arbeidsliv kom som mitraljøse­ild da Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde fra «Hun spanderer» inntok podiet i Naeringsfo­reningen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg har fått høre at «eneste grunn til at du lykkes, er at du er søt å se på», fortalte Isabelle Ringnes.

– På listen over Norges hundre best betalte ledere, er det flere som heter Arne enn det er kvinner. Skal utviklinge­n fortsette i samme tempo, tar det 168 år før kvinner og menn er reelt likestilte her i landet. Per i dag ligger vi etter Nicaragua. Selv er jeg kirurg og tok min doktorgrad sist vår, men har stadig fått høre pasienter etterlyse «en ordentlig lege», sier Marie Louise Sunde (30).

Da hun og Isabelle Ringnes (30) ikke lenger fant seg i å bli sett på som B-lagsspille­re i arbeidsliv­et fordi de er kvinner, etablerte de organisasj­onen Hun spanderer. Den har fått støtte av en rekke kjente personer, bedrifter og organisasj­oner. Duoen klarer tydeligvis å gjøre butikk av tiltaket også, for et sponsorlag av Sparebank 1 Sr-bank, Azets og KPMG måtte trå til før Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n fikk råd til å hente dem ned til Kristiansa­nd.

Men mandag kveld var de der og snakket til en lydhør forsamling på drøye 80 mennesker, hvorav 11 menn.

– SØT å SE På

– Jeg har fått høre at «eneste grunn til at du lykkes, er at du er søt å se på», fortalte Isabelle Ringnes, med bunnsolid utdannings­bakgrunn og betydelig yrkespraks­is.

– Hver enkelt episode trenger ikke vaere graverende, men akkumulert over tid har det mye å si. Det ligger mye ubevisst diskrimine­ring i hvordan kvinner og menn behandles, understrek­et hun.

De to viste til forsknings­resultater.

– Menn oppfattes som bedre ledere, mentorer og foreldre enn kvinner med helt identisk bakgrunn. Forfremmes 100 kvinner, skjer det samme med 130 menn. Myten om at kvinner ikke har toppledera­mbisjoner, må ses i sammenheng med at kvinner legger ned fem ubetalte arbeidstim­er i hjemmet hver dag, menn 1,5 timer.

– Dessuten oppfattes kvinner som plagsomme om de forhandler like tøft som menn om posisjoner og lønn. Apropos: 3,7 ganger så mange menn som kvinner tjener over 800.000 kroner i Norge i dag. Og mens fordelinge­n kan vaere 50/50 på juniorsjef­nivå i en større organisasj­on, endres den markert i menns favør jo lengre opp i systemet man kommer, refererte de.

ASSISTENTF­ELLA

Etter foredraget ble forsamling­en fordelt på flere bord og fikk utlevert ark med diskusjons­tema. Slik lød ett:

«Hvor ofte har du blitt tatt for å vaere assistent? Hvor mange ganger tror du det må skje før du blir irritert? Hvordan tror du det påvirker din autoritet som leder når du først har brukt noen minutter på å forklare at du ikke er assistent og at du vet hva du gjør?»

Og et annet:

«I en studie gjennomfør­t av Mckinsey sier 58 prosent av kvinnen at deres lederstil egner seg i bedriftsku­lturen. 70 prosent av mennene sier det samme. 84 prosent av kvinner er helt enige i at kvinner kan lede like godt som menn, bare 43 prosent av menn sier det samme. Hvordan påvirker dette hvordan kvinnelige ledere mottas?»

– NAIVT

Faedreland­svennen fikk lov til å lytte til diskusjone­n rundt ett av bordene.

– Å tro at rekken av små kommentare­r ikke betyr noe, er naivt, mente én.

– Selv om prosjektle­deren er kvinne, blir det til at møtedeltag­erne henvender seg til en mann, fortalte en kvinne fra leverandør­industrien.

– Jeg har opplevd mye, men har i grunnen ikke tenkt skikkelig over det før, bemerket en annen.

Katarina Kjelland sa det slik da Faedreland­svennen trakk henne til side:

– Vi får tydeliggjo­rt ubevisste holdninger og fordommer som forekommer hos både kvinner og menn, men det er kvinnene som lider under dem. Jeg tenker at min oppgave er å vaere et godt eksempel og en god ambassadør.

Blant de 11 mennene i salen var Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted. Han fikk en hilsen med seg hjem, framført av Isabelle Ringnes:

– Jeg tror du mener alvor, i og med at du er her i kveld. Nå håper jeg du inspirerer dine topplederv­enner til det samme!

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Isabelle Ringnes (t.v.) og Marie Louise Sunde var samsnakket i både form og innhold. Fakta og observasjo­ner fra et kjønnsdelt arbeidsliv kom som mitraljøse­ild under foredraget deres.
FOTO: JACOB BUCHARD Isabelle Ringnes (t.v.) og Marie Louise Sunde var samsnakket i både form og innhold. Fakta og observasjo­ner fra et kjønnsdelt arbeidsliv kom som mitraljøse­ild under foredraget deres.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? F.v. Helene Damman, Katarina Kjelland og Beate Nyhus Kristianse­n. Diskusjone­n gikk livlig rundt bordet.
FOTO: JACOB BUCHARD F.v. Helene Damman, Katarina Kjelland og Beate Nyhus Kristianse­n. Diskusjone­n gikk livlig rundt bordet.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det var fullt hos Naeringsfo­reningen. Av drøyt 80 frammøtte, var 11 menn.
FOTO: JACOB BUCHARD Det var fullt hos Naeringsfo­reningen. Av drøyt 80 frammøtte, var 11 menn.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Isabelle Ringnes beveget seg rundt blant bordene etter hovedfored­raget.
FOTO: JACOB BUCHARD Isabelle Ringnes beveget seg rundt blant bordene etter hovedfored­raget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway