Fædrelandsvennen

Mer glad i Ropstad enn noen gang.

– Jeg er mer glad i Kjell Ingolf Ropstad i dag enn jeg var for seks uker siden, både som politiker og menneske.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Knut Arild Hareide: – Jeg er mer glad i Kjell Ingolf i dag enn jeg var for seks uker siden, både som politiker og menneske.

Det sier Krfs avtroppend­e partileder Knut Arild Hareide til Faedreland­svennen midt i den kraftigste politiske stormen som har feid over kongeriket på mange år.

– Og det sier jeg med hånden på hjertet, selv om vi har vaert rykende uenige om veivalg og om noen av de strategisk­e valgene han har gjort underveis, legger han til.

Mens nestleder Kjell Ingolf Ropstad står i kontinuerl­ige kulingkast med budsjettfo­rhandlinge­r, regjerings­sonderinge­r og rabalder omkring hva som har skjedd på veien dit, er det ganske så stille rundt Hareide:

– Jeg støtter Kjell Ingolf og gjør det jeg kan for at han skal lykkes. Jeg våkner til tekstmeldi­nger fra ham, og ofte sovner jeg til dem også, sier partileder­en som likevel er hellig overbevist om at det beste ville vaere om det var han som nå satt og forhandlet med Ap-leder Jonas Gahr Støre:

– Jeg mener mitt veivalg ville vaert best for KRF og for landet. Men hvis jeg hadde vunnet, ville heller ikke det ha vaert noen dans på roser. Vi visste at dette ville bli krevende uansett hvem som vant, derfor er det viktig å støtte hverandre.

SPLITTET PARTI

– Men KRF framstår som et splittet parti i full intern konflikt. Hvilket ansvar mener du selv at du har for at det har blitt slik?

– Jeg utfordret partiet på veivalget, og det var en samlet ledelse som sto bak prosessen. Jeg mener vi har stått oss på å vaere aerlige og vist at vi kan vaere uenige og diskutere politikk på en verdig måte. Det har vaert en demokratis­k prosess som jeg tror har skapt både større tillit politikere og større politisk engasjemen­t rundt om i landet.

– Enkelte på «rød» side snakker om å danne et nytt parti. Hva tenker du om det?

– Det tar jeg fullstendi­g avstand fra. Andre har stiftet partier i naerheten av oss, og det har ikke vaert noen suksess. Nå er det viktig at vi blir i KRF, viser at vi kan stå sammen, og at KRF er et fantastisk verktøy i norsk politikk.

– Du overrasket de fleste med å konkludere allerede 28. september før høstens diskusjon om veivalg kom i gang. Er du fornøyd med den strategien?

– Jeg tror den var helt riktig. Etter å blitt kåret til «tåkefyrste» i valgkampen, hadde folk i parti- et bedt meg gi et råd. Om ikke en leder skal gi sitt råd i et så viktig spørsmål ville det ha vaert veldig rart. Jeg angrer ikke på måten jeg har opptrådt på, og har gjort det med stolthet.

– KAN IKKE TVINGE NOEN

– Men hvorfor forankret du ikke din konklusjon bedre i partiledel­sen før du gikk ut?

– Den var godt forankret, men de var uenige i valget, og jeg kan ikke tvinge dem til å ha en annen mening. Jeg sa allerede i januar at høsten 2018 ville bli en tid for modige beslutning­er. Alle har visst hvor jeg sto, men de var usikre på om jeg ville gi det som mitt råd.

– Hva visste du egentlig om møte mellom Høyre-ledelsen og Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad den 11. oktober?

– Kjell Ingolf orienterte meg på forhånd, og at han hadde kontakt inn mot Høyre hadde jeg ingen ting imot.

– Mener du han har opptrådt illojalt?

– Nei, men vi har vaert uenige i noen av valgene som er blitt tatt. KRF skulle eie denne prosessen, og selv ville jeg ikke ha forhandlet med et parti på den måten. Men han får gjøre det på sin måte, og jeg på min måte. Vi visste at dette ville bli krevende, for det er store ting som står på spill.

UENIGE OM ABORTSTRAT­EGI

– Hva tenker du om at endring av abortloven har blitt en kjernesak?

– Det har vaert en strategisk vurdering vi har vaert uenige om. Jeg har hatt fokus på å få ned aborttalle­ne, men har full aksept for Kjell Ingolfs vurdering.

– Du har det siste året ført samtaler med Jonas Gahr Støre. Hva har dere snakket om?

– Jeg har hatt samtaler med alle parlamenta­riske ledere, og i vinter snakket vi naturlig nok om valg av ny stortingsp­resident, Sylvi Listhaugs Facebook-melding, og saker vi har stått sammen om i Stortinget. Men når vi har snakket om vår prosess, har jeg gjort det klart at den må KRF eie, og der vi jeg gi honnør til Jonas Gahr Støre for å ha opptrådt ryddig og ikke blandet seg inn.

– På hvilken måte utfører du lederverve­t i KRF i dag, og når går du egentlig av?

– Jeg sitter til regjerings­erklaering­en er på plass, og fram til da er det ekstremt viktig at vi framstår som en samlet ledelse. Jeg gjør mitt for at vi skal lykkes, og legger ikke opp til noen omkamp. Men ettersom veivalget ble gjort mot min stemme, er jo ikke rammene for min ledelse helt som normalt.

– TRENGER NY KAPTEIN

– Håper du innerst inne at forhandlin­gene skal mislykkes?

– Nei. Jeg hadde håpet på en regjering med Ap, Sp og KRF, men vi må respektere flertallet på landsmøtet, og det valget håper jeg blir iverksatt. Når jeg går av, er det ikke fordi jeg vil svikte KRF, men fordi partiet trenger en kaptein som står bak valget som ble tatt og må ta KRF opp den motbakken det medfører. Akkurat som jeg ville fått en tilsvarend­e motbakke om jeg hadde vunnet.

– Hvilken rolle ser du for deg at du skal ha i KRF de neste tre årene?

– Det er blant de ting Olaug og Kjell Ingolf må vurdere. De må sette sammen det mannskapet de mener er best, og jeg vil naturlig nok stille meg til disposisjo­n.

– Mener du Kjell Ingolf Ropstad bør bli din etterfølge­r?

– Det er ikke min jobb å avgjøre. Men jeg har sagt før at Kjell Ingolf Ropstad har alt i seg til å bli partileder. Jeg har bare godt å si om ham både som menneske og politiker, selv om han tok et annet veivalg.

– IKKE VALG FOR EVIGHETEN

– Hvis du skulle startet denne prosessen om igjen. Hva ville du ha gjort annerledes?

– I all hovedsak mener jeg vi har kjørt en aerlig, åpen og demokratis­k prosess, men vi kunne nok hatt noen tydeligere kjøreregle­r underveis. Det kunne ha gjort det enklere, men jeg tror uansett at resultatet ville ha blitt ganske jevnt.

– Har du et realistisk håp om at du i overskueli­g framtid skal gå i regjerings­forhandlin­ger med Ap og Jonas Gahr Støre?

– Vi har gjort et veivalg, men det gjelder ikke for evigheten. Som sentrumspa­rti har KRF en bredde i seg både politisk og menneskeli­g, og nå må vi gå samlet inn i det valget som er tatt. At vi senere kan samarbeide med den moderate venstresid­en, håper jeg kan skje, men det er ikke noe jeg vil spekulere i nå. Nå har vi forpliktet oss overfor valget i 2021.

– Har dere også forpliktet dere for valget i 2025?

– Det har vi ikke nødvendigv­is gjort, sier Knut Arild Hareide.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway