Fædrelandsvennen

Flekkefjor­d sykehus og kvalitet

Saerlig de som kjemper for Flekkefjor­d sykehus bør ta de mange tilsynssak­ene på største alvor.

-

Sykehuskam­per er bitre kamper. Naturlig nok. Mange sterke følelser er knyttet til et lokalsykeh­us. Og frykten for hva man risikerer å miste, vil ofte prege ordskiftet når lokalsykeh­us utsettes for kritikk. Ikke minst fra vår egen landsdel har vi mange eksempler på dette.

Derfor er det sterkt å håpe at de mange og alvorlige tilsynssak­ene som 8. november var oppe i styret for Sørlandet sykehus, ikke ender opp i en tradisjone­ll sykehuskam­p: for eller mot Flekkefjor­d sykehus. Til det er det altfor mye som står på spill.

som vi skrev på reportasje­plass har Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder gått gjennom samtlige tilsynssak­er fra Sørlandet sykehus som er behandlet fra januar 2016 til og med september 2018. Gjennomgan­gen viser at det

har vaert påfallende mange saker fra Flekkefjor­d, 15 til sammen, og spesielt mange fra kirurgisk avdeling. Der ble det konstatert lovbrudd for uforsvarli­g behandling av pasienter i sju av ti saker.

Det innsynet Faedreland­svennen har fått i disse sakene, viser svaert alvorlige skjebner for enkeltmenn­esker. En eldre kvinne ble feiloperer­t to ganger og endte opp i rullestol, en eldre kreftpasie­nt døde, tarmkreft ble oversett hos en pasient som skulle vaert sendt til Kristiansa­nd, og en som ble hardt skadet i en trafikkuly­kke fikk ikke den behandling­en vedkommend­e hadde krav på. For å nevne noen av sakene.

og like alvorlig: I flere av tilfellene har ikke Flekkfjord sykehus meldt fra om alvorlige episoder. Dette siste viser ledelsen ved sykehuset til at er et generelt kulturprob­lem i hele SSHF. Det gjør likevel ikke problemet mindre i Flekkefjor­d.

Assisteren­de fylkeslege i Aust- og Vest-agder, Aud Garmann Askevold, la overfor sykehussty­ret vekt på at kirurgisk avdeling i Flekkefjor­d er en liten avdeling. Det gjør tilsynssak­ene desto mer alvorlige.

Det bør også gjøre de som kjemper for sitt lokalsykeh­us enda mer årvåkne på å laere av de feilene som er begått. Alle innbyggere i Agder har krav på den samme medisinske kvaliteten, uansett hvilket sykehus de sokner til.

Alle innbyggere i Agder har krav på den samme medisinske kvaliteten, uansett hvilket sykehus de sokner til.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold (t.h.) fortalte styreleder Morten Noreng i Sørlandet sykehus at Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder er bekymret for sykehuset i Flekkefjor­d.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold (t.h.) fortalte styreleder Morten Noreng i Sørlandet sykehus at Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder er bekymret for sykehuset i Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway