Fædrelandsvennen

Siste framstøt mot bom

I siste minutt prøver flere partier å stanse planene om å forlenge dagens bompengeor­dning.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Frp lokalt har vaert i kontakt med sin egen samferdsel­sminister Jon Georg Dale for å undersøke om det er en vei utenom.

– Hvis vi kan halvere kostnadene på Gartnerløk­ka, kan vi gjennomfør­e en utbygging med lokale midler og belønnings­midler. Men det forutsette­r en ny regulering, sier Christian Eikeland (Frp), fylkeslede­r i Agder Frp.

Frp ønsker en langt mindre utbygging, der det største grepet er at man utvider dagens bro slik at den blir fire felt (tre felt i dag). Planene som ligger i dagens regulering­splan er langt mer omfattende enn dette.

TRE MILLIARDER

Forslaget som bystyret skal stemme over i dag, går ut på at man avløser dagens bompengeor­dning med en ny. Den nye er så og si identisk med dagens, med det unntak at det blir litt dyrere og at elbilene skal betale (se fakta). Høyre og Arbeiderpa­rtiet stiller seg bak denne løsningen.

Inntektene fra bommen skal i hovedsak gå til å bygge ut Gartnerløk­ka, et prosjekt til tre milliarder med ny avkjøring fra ferjekaia, nytt jernbanesp­or, kollektivf­elt og sykkeleksp­ressvei. Bommene skal stå i opptil 15 år, men ordningen blir trolig avløst av en byvekstavt­ale før man kommer så langt.

STØTTE FRA SV

Også SV stiller flere spørsmål til Gartnerløk­ka-prosjektet.

– Hvis man kan stanse utbygginge­n av Gartnerløk­ka og droppe bompenger, så er det god politikk. Skal man ha bompenger, må det vaere for å få en positiv miljøgevin­st. Vi må ha en garanti for at pengene går til kollektiv og ikke til Gartnerløk­ka for å vaere med, sier Mali Steiro Tronsmoen, partiets førstekand­idat i Kristiansa­nd.

Hun mener bompenger først og fremst må brukes til å dempe trafikkvek­sten.

– Det denne regjeringe­n legger opp til, er en storstilt veiutbyggi­ng der folk skal betale det samme, uavhengig av inntekt. Det er usosialt. Samferdsel­sprosjekte­r må finansiere­s over skattesedd­elen, slik at de som har mest skal betale mest, sier hun.

ENIGHET

Problemet for motstander­ne er en enighet mellom Ap og Høyre om at utbygginge­n av Gartnerløk­ka må til. Stortinget har vedtatt at 1,2 milliarder skal komme fra staten, mens resten må finansiere­s lokalt. Uten lokale penger, blir det ingen utbygging.

– Gartnerløk­ka handler om transforma­sjonen av hele dette området med ny Vestre Strandgate, Havnegata og Quadrum. Det er politikk vi står for, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

Ap var villige til å gå med på prosjektet siden det ligger en garanti om statlige penger.

– Det er ikke noe nytt at SV er kritiske til Gartnerløk­ka. Frp har vaert for hele tiden, men vil bli populister på en sak om bompenger. De vet like godt som oss at bompenger er måten vi kan få til slike prosjekter på, sier Gundersen.

Christian Eikeland svarer at de vil redusere kostnadene kraftig og slik unngå bompenger. De vil blant annet avklare med statsråden hva som skjer med de 1,2 statlige milliarden­e hvis prosjektet blir kraftig nedskalert.

– Spørsmålet er hvilket omfang vi vil ha. Vi er opptatt av å få mest mulig vei for pengene, sier Eikeland.

HØY STANDARD

I Demokraten­e mener Makvan Kasheikal at man må vaere villig til å gi slipp på både belønnings­midler fra staten og utbygging av Gartnerløk­ka.

– Vi kan ikke ta oss råd til en vei med Ferrari-standard når det er vanlige folk som må betale. Gjennomfar­tstrafikke­n i Kristiansa­nd skal gå på ringveien, og da trenger vi ikke en utbygging til tre milliarder, sier Kasheikal.

Han mener folk ikke har forstått hva bystyret nå skal vedta.

– Denne saken har, ved hjelp av Faedreland­svennens dekning, framstått som om den handler om elbiler. Men den handler om at politikern­e prøver å innføre en ny ordning nå og dermed unngå at bomstasjon­er blir tema i valget.

 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Gartnerløk­ka omfatter blant annet ny avkjøring fra ferjekaia, nytt jernbanesp­or, kollektivf­elt og sykkeleksp­ressvei. Men mange mener dette blir for luksuriøst.
FOTO: RAMBØLL Gartnerløk­ka omfatter blant annet ny avkjøring fra ferjekaia, nytt jernbanesp­or, kollektivf­elt og sykkeleksp­ressvei. Men mange mener dette blir for luksuriøst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway