Fædrelandsvennen

Sier han ikke visste at barnehjem var stengt

Evangelist Svein Magne Pedersen samlet inn penger til barnehjem som ikke var i drift. Nå sier han at han ikke visste at barna hadde flyttet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi må vaere mer forsiktige og sjekke mer. Så det er klart at denne saken har laert oss noe. Og det tar vi med oss når vi nå fortsetter å støtte en annen stiftelse i India, sier evangelist Svein Magne Pedersen.

Faedreland­svennen snakket med ham mandag kveld, i etterkant av et intervju på tv-kanalen Visjon Norge.

Saken dreier seg om Pedersens hjelpearbe­id i India. Ifølge Svein Magne Pedersen har han oppfattet at to barnehjem han støtter i India var i drift. Dette har han også sagt til sine givere i Misjonen Jesus Leger og skrevet i bladet Legedom. Realiteten var at det ene var nedlagt og at det andre ble brukt til leksehjelp ifølge de som arbeider der.

Det var VG som skrev om saken på lørdag.

I GOD TRO

Pedersen sa mandag til den kristne avisen Norge I Dag at det var først da VG begynte å interesser­e seg for saken at han fikk vite om tomme lokaler på barnehjemm­ene. Da hadde de stått tomme i tre år.

– Vi trodde at det gikk bra og at det var barn der. Vi har stolt på folk, og vi fikk til stadighet bilder av utbygginge­n.

– Det er likevel vanskelig å forstå at dere ikke visste om noe?

– Det kan du si. Men vi kunne ikke vite at det her har skjedd et attentat og at det ble stengt. Vi har hatt gode forbindels­er, og de har vaert åpne og sendt oss bilder. Så sånt kan skje, sier Pedersen

Han sier at de nylig har blitt forklart at barnehjemm­ene ble regnet som utrygge for barna og at dette var grunnen til at de ble stengt.

BARNEHJEM

Svein Magne Pedersen kom i tvintervju­et med flere utfall mot VG.

– Men burde du ikke også vaere takknemlig for at du slik fikk vite at barnehjemm­ene ikke var i drift?

– Det var veldig bra at de kunne vise fram det. Men de kunne også ha spurt om hva som skjedde etterpå. Da har barna blitt sendt til andre steder, sier Pedersen.

I VGS artikkel kom det også fram at Misjonen Jesus Leger har skrevet at de støtter 14 barnehjem i Chennai. Men det er kun snakk om ett bygg med 14 mindre leilighete­r. Svein Magne Pedersen svarer:

– Vi kalte dette hjem fordi det fra begynnelse­n av var tenkt som egne bygg. Da kan man si at det er et hjem. Men så ble disse slått sammen slik at det bare ble en vegg mellom enhetene. Man kan godt kalle dette for hjem eller avdelinger eller enheter. Det mener jeg ikke er så viktig.

GRANSKES

Mandag kveld ble det også kjent at Svein Magne Pedersens stiftelse vil bli gransket av Stiftelses­tilsynet.

– De må gjerne granske oss. Vi har god samvittigh­et, sier han.

Han legger til at mye av arbeidet i India har gått som planlagt. Blant annet bygging av 12 brønner for kasteløse.

Misjonen Jesus Leger (MJL) har også oppgitt at det på barnehjemm­et i Chennai var plass til tusen barn. Men leder i den indiske stiftelsen som MJL samarbeide­r med, Kingsly Lazarus, sier til VG at dette ikke stemmer.

– Pedersen har bygd en bygning, og så forteller han en historie i Norge om at vi tar vare på 1000 barn i Chennai og 1000 barn i Orissa. Det er ikke sant, sa han til avisen.

Svein Magne Pedersen sier at han fikk vite at det dreide seg om bygninger med plass til tusen barn.

– Jeg fikk vite at det var snakk om tusen og det valgte jeg å tro på.

 ?? FAKSIMILE FRA FAEDRELAND­SVENNEN 20.11 ?? Agder-biskop Stein Reinertsen har reagert på måten Svein-magne Pedersen samler inn penger på.
FAKSIMILE FRA FAEDRELAND­SVENNEN 20.11 Agder-biskop Stein Reinertsen har reagert på måten Svein-magne Pedersen samler inn penger på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway