Fædrelandsvennen

Ap vil finne løsninger for unge i fengsel

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Arbeiderpa­rtiets representa­nter i stortinget­s justiskomi­té vil undersøke hva som kan gjøres for ungdom som må sone mesteparte­n av straffen i voksenfeng­sel. Saken vil også bli tatt opp i Stortinget­s spørretime.

Etter at Faedreland­svennen i en reportasje­serie har satt søkelys på unge som må over i voksenfeng­sel den dagen de fyller 18, vil Arbeiderpa­rtiet ta fatt i saken.

– Jeg synes det er en alvorlig problemsti­lling at vi i dag ikke klarer å følge opp soningspro­gresjonen når de går fra ungdomsenh­etene til voksenfeng­sel, sier Arbeiderpa­rtiets Maria Aasen-svensrud.

– Hvis du da får et brudd, og rehabilite­ringen bremses opp, er det alvorlig. Man kan få en negativ utvikling på grunnlag av raske endringer.

Aasen-svensrud mener normalfeng­slene nesten er ribbet for innhold etter stadige budsjettku­tt til kriminalom­sorgen.

– Med kuttene som er påført over år, er det klart at de står dårligere rustet enn tidligere til å ta i mot denne gruppen.

Arbeiderpa­rtiet vil derfor ta di- rekte kontakt med Ungdomsenh­eten og fagmiljøen­e for å laere mer om hvilke løsninger det bør ses naermere på.

– Vi kan ikke ha det sånn at vi først prioritere­r støtte, jobber med rehabilite­ring og så progresjon for så å se at det var nytteløst fordi ungdommen sendes videre til et sted hvor de ikke har kapasitet til å følge opp, sier Aasen-svensrud.

VIL IKKE LA SEG INTERVJUE

Justismini­ster Tor Mikkel Vara, Frp, har ikke ønsket å svare Faedreland­svennen på konkrete spørsmål om hva han vil gjøre for unge som må over i voksenfeng­sel. Men han gir oss lov til å sitere ham på følgende:

«Regjeringe­n vil styrke det kriminalit­etsforebyg­gende arbeidet og rehabilite­ringen av straffedøm­te. Dette gjelder også unge straffedøm­te. Ungdomsenh­etene, og direktorat­ets faglige råd, er noe av det departemen­tet vil ha kontakt med KDI om i styringsdi­alogen. Eventuelle tiltak som direktorat­et ikke kan følge opp innenfor rammen må vurderes i den ordinaere budsjettpr­osessen.»

TAR SAKEN OPP I STORTINGET

– Jeg synes det er bekymrings­fullt at ikke ministeren viser større bekymring for hvordan det skal gå med disse ungdommene og at han ikke tar det ansvaret han faktisk har, sier stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, Ap.

Hun mener det verken er god kriminalpo­litikk og sløsing med penger. Derfor vil hun ta opp saken i Stortinget­s spørretime neste uke.

– Jeg vil spørre justismini­steren om han har en plan for hvordan disse ungdomskri­minelle skal følges opp når de overføres til voksenfeng­sel. Når det ikke er rom for individuel­l oppfølging eller programvir­ksomhet under soningen, er det spesielt dramatisk, sier Henriksen.

– Det er beklagelig at vi har en høyreregje­ring og en justismini­ster som tar så lettvint på disse alvorlige utfordring­ene.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Den dagen de fyller 18, må de unge som soner ved Bjørgvin over i voksenfeng­sel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Den dagen de fyller 18, må de unge som soner ved Bjørgvin over i voksenfeng­sel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway