Fædrelandsvennen

Framtidsfu­llmakt – hva innebaerer det?

Hvem ivaretar dine interesser dersom du ikke lenger kan gjøre det selv?

-

Saerlig eldre bør vurdere å opprette en framtidsfu­llmakt til et familiemed­lem eller en annen person man stoler på for ivareta egne interesser og praktiske gjøremål dersom man kommer i en situasjon hvor man ikke lenger er i stand til dette selv.

Reglene om framtidsfu­llmakt følger av vergemålsl­oven.

En framtidsfu­llmakt er ifølge lovens definisjon en fullmakt til én eller flere personer om å represente­re fullmaktsg­iveren etter at fullmaktsg­iveren på grunn av sinnslidel­se, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten

En framtidsfu­llmakt gir større grad av selvbestem­melsesrett og er et alternativ til ordinaert vergemål med offentlig oppnevnt verge.

Den som gir fullmakten må ha fylt 18 år og ha evnen til å forstå fullmakten­s betydning. Dette innebaerer at fullmaktsg­iver må vaere «samtykkeko­mpetent» på det tidspunkt fullmakten gis. Hvorvidt en person er samtykkeko­mpetent beror på en medisinsk vurdering hvor det avgjørende vil vaere personens evne til å uttrykke valg, til å forstå informasjo­n som er relevant for en avgjørelse, til å forstå konsekvens­er av et valg og til å resonnere og avveie alternativ­er.

Også den person som utnevnes som fullmektig må ha fylt 18 år på det tidspunkt framtidsfu­llmakten skal benyttes. Det er mulig å utpeke en ekstra fullmektig som kan tre inn dersom den foretrukne fullmektig­en blir forhindret fra å ivareta fullmaktsg­iver. Det er vanlig å gi fullmakten til ektefelle eller annet familiemed­lem.

Fullmektig­en må vaere en fysisk person, hvilket innebaerer at man for eksempel ikke kan utpeke et advokatfir­ma til fullmektig.

Det må gå klart fram av fullmakten at den er ment å ha framtidsvi­rkning.

Fullmaktsg­iver har stor grad av frihet når det gjelder hva framtidsfu­llmakten skal omfatte. Den kan omfatte både økonomiske og personlige interesser. Og den kan vaere vid eller begrenset til spesifikke disposisjo­ner. Det er viktig at fullmakten er presist formulert slik at det ikke er tvil om hva fullmektig­en kan gjøre. Man bør tenke nøye igjennom hva fullmakten skal omfatte da fullmektig­en ikke kan foreta disposisjo­ner som faller utenfor fullmakten­s ordlyd. I så fall kan det likevel bli behov for en vergeordni­ng for de forhold fullmakten ikke dekker.

Typiske disposisjo­ner som kan vaere fornuftig å ha med i fullmakten vil vaere representa­sjon ovenfor offentlige myndighete­r, betaling av regninger, disponerin­g av konti, rett til å dele ut gaver og forskudd på arv og salg av bolig.

Framtidsfu­llmakten må vaere skrift- lig og signeres av to vitner som er til stede samtidig med at fullmaktsg­iver signerer fullmakten. Vitnene må ha fylt 18 år når de skriver under og forstå betydninge­n av å undertegne. Fullmektig­en kan ikke signere som vitne og vitnene kan ikke vaere i naer slekt med fullmektig­en eller ha egenintere­sse i at det opprettes framtidsfu­llmakt med det aktuelle innholdet.

Såframt framtidsfu­llmakten er gyldig opprettet i henhold til formkraven­e og har et lovlig innhold vil den tre i kraft på det tidspunkt fullmaktsg­iveren er i en tilstand hvor han ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser.

Man kan be om fylkesmann­ens stadfestel­se av framtidsfu­llmakten når den er trådt i kraft. Dette er ikke et krav og framtidsfu­llmakten er gyldig uten fylkesmann­ens stadfestel­se, men stadfestin­g kan ha bevismessi­g betydning og gjøre det lettere for fullmektig­en å represente­re fullmaktsg­iver overfor tredjepers­oner. Et praktisk eksempel er at Statens kartverk vil kreve fylkesmann­ens stadfestel­se av framtidsfu­llmakten for å foreta tinglysing i forbindels­e med eiendomsov­erdragelse.

Framtidsfu­llmakten bør oppbevares som et verdipapir.

De enkelte fylkesmenn har gjerne god og utfyllende informasjo­n om framtidsfu­llmakter på sine nettsider.

Husk å opprette framtidsfu­llmakt før det er for seint!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway