Fædrelandsvennen

Agder Energi: – Ville vaert bra nok med et rekkehus

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Einar Aas får lov til å tjene 1,2 millioner kroner i året og beholder sin enormt påkostede strandeien­dom i Grimstad uten at kreditoren­e kan si noe. – Altfor mye, mener Agder Energi.

– Det er mulig å se for seg at han kunne flyttet inn i et mindre rekkehus. Mange lykkelige mennesker bor langt mer nøkternt enn dette, sier konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.

– FOR ROMSLIG

Nysted sa allerede i forrige uke til Faedreland­svennen at han mente Einar Aas ble sittende med for mye etter at avtalen mellom Aas og alle hans 166 kreditorer ble inngått.

Overfor E24 uttalte han senere følgende:

– Vi mener det er fullt mulig å flytte inn i et rekkehus.

Dette gjentar han overfor Faedreland­svennen.

– Vi synes avtalen er for romslig. Man trenger ikke å få beholde biler, båter, kunst og en så stor eiendom, sier Nysted.

KAN TJENE 1,2 MILLIONER

Einar Aas fra Grimstad var Norges største krafttrade­r. 10. september var han i ferd med å gå konkurs etter at han hadde gjort en spekulasjo­n i kraftmarke­det. Prisforskj­ellen mellom norske og tyske kraftprise­r utviklet seg i en usedvanlig retning.

Til tross for at Aas skjøt inn 350 millioner kroner ekstra gikk alt tapt, og råvarebørs­en Nasdaq måtte dekke inn én milliard kroner. Dette tapet ble videre dekket av Nasdaqs 166 andre med- lemmer.

I stedet for at Aas skulle gå konkurs har kreditoren­e og Aas inngått en avtale. Den inneholder blant annet at de fleste av eiendelene hans skal selges, men Aas får beholde familiens bosted ved Vikkilen i Grimstad.

Ifølge Dagens Naeringsli­v får Aas lov til å tjene 1,2 millioner kroner i året de neste tre årene uten at han må dele med kreditoren­e.

SAMMENSLÅT­TE TOMTER

Eiendommen i Grimstad er egentlig seks forskjelli­ge tomter. De er slått sammen eller ligger ved siden av hverandre og fremstår som mer og mer en enhet.

To av nabohusene er kjøpt for henholdsvi­s ti og 14 millioner kroner i 2011 og 2012. En annen er kjøpt for 2,6 millioner i 2005 året etter Aas kjøpte «hovedeiend­ommen» på Naxbie for ni millioner kroner.

Den største tomten er på 29 mål. Når alle tilleggsto­mtene regnes med er eiendommen på rundt 50 mål. Den ligger i strandkant­en en kilometer utenfor Grimstad sentrum.

Partene som har inngått avtalen vil ikke si om han får beholde alle de forskjelli­ge tomtene eller om noe skal skilles ut og selges. Både Nasdaq og advokat Marius Moursund Gisvold viser til taushetsav­tale.

Kreditoren­e får uansett en klausul på eiendommen, men hva den består i vil de ikke si. Ifølge DN er huset verdsatt til 20 millioner kroner.

– DÅRLIG SIGNAL

Agder Energi var eneste av de 166 kreditoren­e som i første runde gikk imot avtalen. De mener blant annet at signaleffe­kten av å la en som i realiteten har gått konkurs få bo i en luksuseien­dom er feil.

– Vi er blitt overkjørt. Vi fikk utført en juridisk vurdering, men fant ut at vi hadde lite å vinne på å holde fast på vårt. Derfor fulgte vi de andre, sier Nysted.

SIKRES BEST

Blant dem som stemte for avtalen var Agder Energis største eier, Statkraft. De satt også i en referanseg­ruppe som ble konsultert underveis i forhandlin­gene.

– Vi mener kreditoren­e sikres best med denne løsningen. Målet har vaert en løsning som maksimerer inntektene av hvor mye vi kan få tilbake av det vi har tapt og samtidig minimere risiko i prosessen slik at vi er mest mulig sikker på å få pengene tilbake. Estimatene sier at vi får inn to tredeler av tapet, sier Statkrafts­jef Christian Rynning-tønnesen.

Det betyr at de antar at det er mulig å inndrive cirka 665 millioner kroner fra «konkursboe­t». I så tilfelle vil Agder Energi få dekket 12 av sine 18 tapte millioner. Statkraft kan få tilbake 32 av 48 millioner kroner.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Eiendommen på Naxbie i Grimstad er blitt større og større. Partene vil ikke si om Aas får beholde hele.
FOTO: TORSTEIN ØEN Eiendommen på Naxbie i Grimstad er blitt større og større. Partene vil ikke si om Aas får beholde hele.
 ??  ?? Christian Rynning-tønnessen er Statkraft-sjef.
Christian Rynning-tønnessen er Statkraft-sjef.
 ??  ?? Tom Nysted, konsernsje­f i Agder Energi.
Tom Nysted, konsernsje­f i Agder Energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway