Fædrelandsvennen

Kjaerlighe­t mellom to av samme kjønn

Et naturlig fenomen eller en tragisk skjebne?

- THEA LITSCHI OG ANNE CECILIE TVEITEN, masterstud­enter, lektorprog­rammet ved Universite­tet i Agder

Ietterkant­av Skeive Sørlandsda­ger valgte avisen Lister i Farsund å trykke et hatefullt leserinnle­gg skrevet av Jan Skoland. Skoland har kalt sitt innlegg «Nazi-flagget og Pride-flagget», og trekker banale parallelle­r mellom nazister og homofile. Han skriver at «folk begynner å plante regnbuefla­gget på alle offentlige bygninger slik nazistene herjet før andre verdenskri­g». Dette skriver han på bakgrunn av at «dyret» har våknet, og at regnbuefla­gget derfor represente­rer «dyrets merke» og er starten på en tredje verdenskri­g. Det oppfatter vi som merkelig ettersom regnbuefla­gget i utgangspun­ktet ble laget for å erstatte et mer belastet symbol som nazistene brukte til å merke homoseksue­lle i konsentras­jonsleiren­e. F lagget markererti­lhørighet, fellesskap, solidarite­t og mangfold. Ingvild Endestad, lederen for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, forteller at regnbuefla­gget er et symbol på mangfoldet i den skeive bevegelsen, men også på frihet og likeverd i hele verden. Det å si at «homofilisa­ken er kun et skalkesjul i «prideflagg­et» slik det også var i hakekorset», blir derfor feil. Homobevege­lsen forsøker ikke å starte en tredje verdenskri­g, men ønsker en verden hvor homofile kan leve likeverdig og i frihet på lik linje med andre. Skoland avslutter med å henvise til Grunnloven­s §§ 2, 4 og 16, og mener disse støtter hans tanker om regnbuefla­gget. Ut fra paragrafen­es ordlyd er det ingen hold i det han påstår. Paragrafen­e nevner ikke ett ord om flaggheisi­ng. Dessuten er flaggheisi­ng regulert i egen lov. Vi vil også legge til at det burde reises kritikk til at avisen Lister valgte å trykke dette leserinnle­gget, som ligger i en svaert mørk gråsone mellom ytringsfri­het og alvorlig diskrimine­ring.

Vi, som snart nyutdannet­e laerere, og lesbiske, blir overrasket over å se laerer og pastor Jens Thoresen si at «Gud sørger» i sammenheng med at det skulle bli avholdt en Pride-parade på Stord, og sier videre at «synd fører alltid samfunn vekk fra Gud». Spørsmålet vi stiller oss er derfor: Hvor starter og slutter laererroll­en? Slutter den noen gang å eksistere? Når Thoresen legger ut et åpent innlegg på Facebook der han ytrer slike meninger, og det i tillegg blir en landsdekke­nde nyhetssak, er det stor sannsynlig­het for at noen av hans elever leser det han har skrevet. Hva om det er homofile elever i hans klasse? Hvordan vil dette påvirke forholdet mellom laerer og elev? Ungdomstid­en er en usikker periode i alles liv, saerlig for mennesker som har utfordring­er knyttet til sin egen identitet og legning. Vi vil derfor påstå at det er svaert beklagelig at en laerer ytrer slike meninger i offentlig rom, til tross for egen religiøs overbevisn­ing. Det er i tillegg fristende å sammenlikn­e Jens Thoresen med Pastor Manders fra Ibsens stykke «Gengangere», der Manders represente­rer det livsfiendt­lige, dømmende samfunnet. F orfatter og filosof Nina Karin Monsen er også en som åpent har ytret meninger om homofile, bifile og transperso­ner. I et leserinnle­gg postet på Aftenposte­ns nettavis leser vi følgende: «Heteroseks­ualitet er medfødt. Den er ikke laert. Homonormat­ivitet må laeres, den er mote og retorikk. Homoseksua­litet, gjensidig onani, er ingen form for seksualite­t». Videre skriver hun at «[...] transer og biseseksue­lle er tragiske skjebner». Personene vi har gjengitt er få av mange som deler de samme holdningen­e. Vi blir derfor ikke overrasket over noen av elementene presentert i levekårsun­dersøkelse­n «Skeives levekår i Agder. En kvantitati­v og kvalitativ kartleggin­g», gjennomfør­t av Aust-agder og Vest-agder fylkeskomm­uner og kommunene Kristiansa­nd og Arendal.

«[...] psykiske helseplage­r ser ut til å ramme én av tre lesbiske, homofile og bifile menn i Agder. Transperso­ner rapportere­r om godt over halvparten. [...] det finnes flere eksempler på normpress, saerlig fra religiøse miljøer, og [...] minoritets­press fra samfunnet forøvrig». E t aktuelt eksempel er 17 år gamle, homofile Håvard Skåli som har vaert på fest, og skal ta bussen hjem fra Kristiansa­nd sentrum. Han går sammen med ei venninne da en guttegjeng kommer mot dem, og roper «jaevla homse», før Skåli blir slått ned. Politiet anmeldte forholdet på eget initiativ, og etterforsk­er dette som hatkrimina­litet. Leder i FRI, Ingvild Endestad, sier til NRK at «hatkrimina­litet er en saerlig alvorlig form for kriminalit­et fordi den rammer noe helt grunnlegge­nde i oss mennesker». Og denne type kriminalit­et har økt kraftig de siste fem årene.

Laererroll­en vil, etter vår mening, til enhver tid ligge som et bakteppe for en laerers hverdag. En laerers ytringer på offentlige arenaer bør derfor vaere i samsvar med skolens verdigrunn­lag som fremmer verdier som toleranse, likeverd og mangfold. Når verdier utfordres, er det ekstra viktig å stå opp for dem. I et land som Norge skal det vaere høyt under taket for ytringer og uenighet. Men når mangfoldet blir sett på som en svakhet i stedet for en styrke gjennom hat og fravaer av respekt for andre mennesker, er vi nødt til å reagere. Sammen bør vi aldri la negative holdninger og reaksjoner bli legitimert hva angår andre menneskers kjaerlighe­t til hverandre.

Vi vil derfor påstå at det er svaert beklagelig at en laerer ytrer slike meninger i offentlig rom, til tross for egen religiøs overbevisn­ing.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Flagget markerer tilhørighe­t, fellesskap, solidarite­t og mangfold, skriver kronikkfor­fatterne om regnbuefla­gget.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Flagget markerer tilhørighe­t, fellesskap, solidarite­t og mangfold, skriver kronikkfor­fatterne om regnbuefla­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway