Fædrelandsvennen

Bompengefi­nansiert samfunnssl­øseri

- HALVOR FJERMEROS Rødts bystyregru­ppe KRISTIAN LANDMARK Rødts bystyregru­ppe

I bystyret førstkomme­nde onsdag kommer bompengene igjen opp som sak. Det gir oss i Rødt anledning til å minne om en kamp vi har kjempet i årevis.

●●Nemlig å forhindre at det brukes milliarder på en ny firefeltsv­ei mellom Gartnerløk­ka og Kolsdalen, over noe av det mest verdifulle areal for byutviklin­g som fins i Kvadrature­ns umiddelbar­e naerhet. Høyre, med et bredt lag av støttepart­ier, ønsker dette veistrekke­t utbygd. Dette er vi uenige i.

I Statens vegvesens oversendel­sesutredni­ng til saken opererer de med to tall for kostnadssu­mmen. På side 6 står det at prosjektet vil koste til sammen 3,13 milliarder, mens det på side 7 står 3,33 milliarder. Vi forutsette­r at 3,33 er det korrekte tallet. Om vegvesenet­s påliteligh­et mht tall kan det forøvrig stilles en rekke spørsmål. De bygger nå ny Varoddbro til over en milliard kroner, med begrunnels­e om at den gamle er for dårlig. Først etter igangsetti­ng av arbeidet får vi nå vite at Brokontore­t sentralt i veivesenet sier at broas standard er mye bedre enn først antatt.

Vi er fra tidligere kjent med at erstatning til jernbanen ikke er medtatt i den totale summen som er oppgitt. Ny tunnel til Kolsdalen, nye spor i havna, samt eiendomser­statninger vil antakelig kunne komme opp i flere hundre millioner. Justerer vi for prisstigni­ng på 2,5-3 % årlig, vil prosjektet i løpet av en ferdigstil­lelse i 2026 måtte tillegges 21 % økte rammer. Skulle veivesenet vaere så heldig å slippe unna med 300 millioner til jernbanen for tunnel og eiendommer, vil dette prosjekt i 2026 koste folket 4,4 milliarder kroner for en vei som når den nye Ytre Ringvei er ferdig utbygd i realiteten ikke blir noe annet enn en overdimens­jonert Vågsbygdve­i.

Noen partier som er opptatt av miljøaspek­tet i planene støtter prosjektet fordi det er avsatt noen mindre andeler til sykkelstie­r. Men samlet sett er det for både kollektivt­rafikk, trafikksik­kerhetstil­tak, sykkelstie­r og ikke minst til mindre veiutbyggi­nger, kun satt av 9,5 % til alle disse formål til sammen. Høyst reelt vil derfor bomavgifte­ne både bli forlenget med 5 år, samt at de vil stige med 20-30 % - noe det også åpnes for i saksframle­gget. Dette anser vi som samfunnsøk­onomisk sløseri, der hovedbøren legges på de bompengebe­talerne som har minst. Vi har nå en siste anledning til å stanse dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway