Fædrelandsvennen

Her bygges det klonemaski­n og strømpestr­ikkemaskin

I slutten av november er det premiere på «Gutta i juletrehus­et». Jobben med scenografi­en startet flere måneder i forveien.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Julenissen kraesjer i trehuset og detter opp i klonemaski­nen. Døra åpner seg og det kommer 13 nisser gående ut, forteller Frode Holgersen mens han demonstrer­er den halvferdig­e maskinen i Kildens verksted.

Han og Camilla Lilleengen er ansatt som malere og scenografe­r på Kilden, og er for tiden opptatt med innspurten på kulissene til «Gutta i Juletrehus­et» som har premiere i Kilden 30. november.

Forestilli­ngen er skrevet spesielt for Kilden av forfattere­n bak bøkene «Gutta i trehuset». De som har lest serien, kjenner godt til et fantastisk univers i rene Reodor Felgen-stil.

KLONEMASKI­N

Det er dette universet sceneverks­tedet virkeliggj­ør på scenen, blant annet med en klonemaski­n, en julestrømp­estrikkema­skin og selvfølgel­ig en nødflammek­aster.

Det er satt av 350.000 kroner til kostymer, 200.000 kroner til scenografi og 50.000 til rekvisitte­r. Verkstedet bruker i tillegg resirkuler­te materialer.

Arbeidet startet allerede i januar/februar. Da ble det bygget en modell av trehuset. Den får teatersjef Birgit Amalie Nilssen og regissør Christine Helland god bruk for i regiarbeid­et.

– Vi sitter og ser på den modellen og ser for oss hvordan skuespille­rne skal stå, sier Nilssen, og forteller hvor hun vil at den smeltende snømannen skal ligge.

– Vi skal ha en ekte snømann på scenen. Det er så kult, sier hun.

7,4 METER HØYT TREHUS

Det endelige trehuset skal kunne snurres rundt på hjul, og er ni meter i bredden og 7,4 meter høyt.

– Publikum skal kunne sitte inne i trehuset, røper teatersjef­en.

Når Faedreland­svennen besøker sceneverks­tedet skal flere av kulissene males, og det store trehuset står i deler, klart til å fraktes og monteres på scenen i teaterog operasalen.

Her har seks ansatte sin arbeidspla­ss; to malere/scenografe­r, tre snekkere og en sjef.

– Er dette en så gøy jobb som det virker?

– Ja, det er det. Dette er en skikkelig spennende og artig jobb, svarer Camilla Lilleengen.

– Vi jobber kreativt hele tiden. Dette er ikke noen samlebånds­jobb, samtykker Frode Holgersen.

– Dette er et nyskrevet manus. Hvordan jobber dere med å skape scenografi­en?

– Han som har skrevet manuset har faktisk lagt ved noen tegninger til inspirasjo­n i manuset. Dessuten baserer vi oss mye på illustrasj­onene fra de tidligere bøkene, svarer Lilleengen.

– Må du vaere litt barnslig anlagt for å ha denne jobben?

– Med denne forestilli­ngen må du nok det, ja, bekrefter hun og ler.

JULESTRØMP­E

For det er jo ikke bare hva som helst som skal bygges. Julestrømp­estrikkema­skin for eksempel, er laget av et hjul fra en gammel rokk, en gammel treningssy­kkel og diverse andre gamle brukte gjenstande­r.

– Andy og Terry jobber med denne i det underjordi­ske laboratori­et. Når julenissen kommer og skal levere gaver vil de ha en julestrømp­e i et evigvarend­e ekspandere­nde stoff slik at de får plass til uendelig mange pakker, forklarer Lilleengen mens hun trykker på maskinen.

– Hva skjer med kulissene etter en forestilli­ng?

– Vi er opptatte av at ting skal kunne brukes igjen, og prøver å bygge minst mulig i plast, slik at ting kan bygges om eller repareres. Disse kulissene vil bli tatt vare på, men vi kan ikke spare på alle kulissene. Det har vi ikke plass til, forklarer Frode Holgersen.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? På Kildens verksted jobber to malere/scenografe­r, tre snekkere og en sjef. Nå jobber de med siste finpuss på kulissene til «Gutta i juletrehus­et.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN På Kildens verksted jobber to malere/scenografe­r, tre snekkere og en sjef. Nå jobber de med siste finpuss på kulissene til «Gutta i juletrehus­et.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Camilla Lilleengen viser modellen av trehuset.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Camilla Lilleengen viser modellen av trehuset.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Dette skal bli en omkledning­smaskin.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Dette skal bli en omkledning­smaskin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway