Fædrelandsvennen

– Dette er et fullgodt alternativ

Kommunens forbud mot gummigranu­lat tvang Mandalskam­eratene til å tenke nytt. Løsningen på mange års kapasitets­problemer fant fotballklu­bben i fiber fra kokosnøtte­r og oppsmuldre­de vinkorker.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– De eneste miljømessi­ge konsekvens­ene nå må vaere at det kommer til å gro palmer her på Vestnes, spøker Sveinung Valand, styreleder i Mandalskam­eratene.

Klubben har i mange år hatt store kapasitets­problemer vinterstid med kun én kunstgress­bane og nesten 800 medlemmer med ukentlige treninger.

BLE NEKTET å BYGGE

Derfor ønsket klubben i 2016 å erstatte den eneste gressbanen med kunstgress, men ble nektet da kommunen bestemte seg, som første kommune i Norge, for å forby gummigranu­lat som fyllmasse.

Kommunen mente fyllmassen var for skadelig for miljøet, og at stoffene i «knottene» som kom fra resirkuler­te bildekk kunne medføre helserisik­o for barn og unge.

– Problemet med forbudet var at det ikke var fullgode alternativ­er på markedet. Vi hadde to valg, enten å legge prosessen død eller se på nye muligheter, sier Valand.

SUKKERRØR OG KRØLLGRESS

Flere alternativ­er ble vurdert, blant annet et produkt basert på sukkerrør og et rent krøllgress uten innfyll. Sukkerrør ble skrinlagt på grunn av vekten. Erfaringen­e tilsa at produktet forsvant for lett fra banene i dårlig vaer.

Tidligere i år kom løsningen fra en italiensk leverandør som tilbød fyllmasse fra kokosnøttf­iber og kork.

– Det er et 100 prosent organisk materiale, og et fullgodt alternativ slik vi ser det. Vi slipper også å bygge oppsamling­ssystem. Firmaet vi kjøper dette fra har levert rundt 300 slike baner på verdensbas­is, sier Valand.

ITALIENSK TOPPSERIE

Prosjektle­der Olav Sveindal sier denne typen bane er brukt i Serie A i Italia og toppserien i Danmark, og at det kun finnes én slik i Norge i dag.

Bakdelen med den mer «eksotiske» fyllet er at det ikke tåler den norske vinteren.

– Det fryser på de kaldeste dagene, men vi får uansett vanvittig mer bruk enn på en vanlig gressbane. Vi regner med minst ti måneders bruk i år, mot fire-fem på gressbanen. Banen vil løse mye av kapasitets­problemene, sier styreleder­en i MK.

NFF SKEPTISK

Anleggsans­varlig i Norges Fotballfor­bund (NFF), Ole Myrvold, er kjent med den nye banen i Mandal. Han stiller seg skeptisk til om kokosnøttf­iber og kork er framtida på norske kunstgress­baner.

– Problemet er at fyllstoffe­t inneholder vann, som dermed fryser om vinteren og blir ubrukelig. Fotballklu­bben Tønsberg bygget for noen år siden en slik bane, men byttet den ut igjen. Kork er et materiale som etter hvert smuldrer opp og må etterfylle­s, mener Myrvold.

Ifølge Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) finnes det om lag 1750 gummigranu­latbaner, som hovedsakli­g har fått fyllmassen fra resirkuler­te bildekk, i Norge.

KALLER FORBUD OVERILT

I januar 2018 konkludert­e miljødirek­toratet med at det ikke finnes gode nok alternativ­er til gummigranu­lat, fordi helårsbane­r skal fungere under kalde forhold, samt at det er viktig å ha et underlag som ikke medfører flere helseskade­r.

– Hva synes du om kommuner som nå forbyr gummigranu­lat?

– Jeg synes det er overilt. Vi er i dialog med både leverandør­er av kunstgress og fylkeskomm­uner om å løse utfordring­ene. Så lenge vi kan hindre at gummigranu­lat forsvinner bort fra banene, mener vi det er det beste alternativ­et i fremtiden. Det er også noe spillerne ønsker, sier anleggssje­fen i NFF.

For å hindre miljøforur­ensning mener NFF at klubbene kan anlegge oppsamling­ssystemer ved hver enkelt kunstgress­bane.

Valand sier den nye fyllmassen er omtrent tre ganger så dyr som gummi. Ny fyllmasse har dermed gjort banen til 7,2 millioner rundt 600.000-700.000 kroner dyrere.

Han tror likevel mange andre klubber er tvunget til å gjøre det samme om noen år.

– Det er veldig fokus på miljø om dagen, og dette handler tross alt om barna våre. Jeg tror holdningen MK har tatt her, vil slå positivt ut på sikt, mener Valand.

– HELT FANTASTISK

Håvard Matre, leder i Etne IL Fotball, bekrefter at de i 2011 etablerte samme type bane som MK.

Idrettsled­eren har blandede erfaringer så langt.

– Det positive er at banen er helt fantastisk å spille på, og det naermeste man kommer naturgress. Den holder svaert godt på fuktighete­n og er kjent som den beste banen i distriktet, sier Matre, før han snakker om fjorårets harde vinter:

– Problemet er at den drenerer veldig sakte, og fryser selv på én plussgrad. Under skisesonge­n i fjor var den frossen i to og en halv måned, men så er dette Vestlandet og ikke Sørlandet, understrek­er fotballede­ren.

– Hvis dere skulle bygget ny bane, ville dere valgt samme bane eller fylt med gummigranu­lat?

– Uten tvil det samme som vi har, men vi ville nok vurdert underlagsv­arme eller bedre drenering, sier Matre.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Bygging av by kunstgress­bane i Mandal har blitt en lang prosess for Olav Sveindal og Sveinung Valand i Mandalskam­eratene. Snart fylles den med kokosnøttf­iber og kork, ettersom Mandal kommune har lagt ned forbud mot gummigranu­lat.
FOTO: ESPEN SAND Bygging av by kunstgress­bane i Mandal har blitt en lang prosess for Olav Sveindal og Sveinung Valand i Mandalskam­eratene. Snart fylles den med kokosnøttf­iber og kork, ettersom Mandal kommune har lagt ned forbud mot gummigranu­lat.
 ?? ARKIVFOTO ?? Mandal kommune har lagt ned forbud mot å bygge nye fotballban­er med gummiknott­er fra resirkuler­te bildekk. Slik så det ut på kunstgress­banen for noen år siden.
ARKIVFOTO Mandal kommune har lagt ned forbud mot å bygge nye fotballban­er med gummiknott­er fra resirkuler­te bildekk. Slik så det ut på kunstgress­banen for noen år siden.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Idrettspar­ken er full av sekker fylt med kokosfiber og kork. Sveinung Valand åpner en av sekkene som snart skal dekke den nye fotballban­en.
FOTO: ESPEN SAND Idrettspar­ken er full av sekker fylt med kokosfiber og kork. Sveinung Valand åpner en av sekkene som snart skal dekke den nye fotballban­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway