Fædrelandsvennen

Båt stjålet i Porsgrunn funnet i Søgne med Facebook-hjelp

- TEKST: MARI HORVE REITE mari.horve.reite@fvn.no

Odd Vidar Lauritsen fra Porsgrunn i Telemark oppdaget til sin fortvilels­e at båten hans var stjålet. Via sosiale medier fant han den igjen i Høllen en uke senere.

– Båten min ble stjålet i Brevik for ei uke siden. Det er en helt spesiell båt som det ikke finnes så mange av. Jeg har brukt den mye sammen med min far, som nå er borte. Derfor har jeg savnet den så veldig, sier Odd Vidar Lauritsen til Faedreland­svennen.

Han meldte båten, en Myra sjark, stjålet til politiet og la ut en etterlysni­ng med bilde på Facebook. I løpet av en uke spredte innlegget seg på sosiale medier, og ble delt 430 ganger. Blant annet på ei gruppe som heter «Båtfolk på Facebook».

SPESIELL BÅT

Der så Magne Harald Kvalvik fra Søgne bildet av båten.

– Jeg så at han etterlyste båten, og la merke til den, for den var spesiell. Så var vi ute og gikk tur på lørdag, og da, helt tilfeldig, så jeg den båten. Jeg hadde ikke sett en lignende båt i Søgne eller her omkring før. Så jeg sa med en gang, at der ligger den båten som er etterlyst på Facebook, forteller Kvalvik.

Han gikk hjem og sjekket bildet på ny, og ringte så opp til båteieren.

– Det var en lykkelig mann. Han hadde arva båten av sin far, og ble veldig glad for at jeg ringte. Så dermed var den saken løst, forteller Kvalvik.

HAR REIST LANGT FOR BÅTEN

Hjemme i Porsgrunn stusser Odd Vidar Lauritsen litt på hva tyven har tenkt på.

– Jeg skjønner det ikke helt. Han har reist langt for å få seg en gratis båt. Og han har brukt lang tid ned til Søgne også, båten går bare i seks knop. Så jeg vil tro han har brukt tre-fire dager ned dit. Politiet fant også en del teiner i båten, som han trolig har stjålet på veien, sier Lauritsen.

Båten er bygget som fiskebåt for yrkesfiske­re en gang i tida. Lauritsen og faren før ham har stelt godt med båten, slik at den er i fin stand.

HAR SIKRET DNA

Politiet i Søgne bekrefter at de har vaert ved den stjålne båten i Høllen og sikret spor.

– Vi har gjort åstedsunde­rsøkelser og har sikret dna, og kommer til å fortsette i det sporet. Vi har per nå ingen mistenkte i saken. Den lå fortøyd ved en båtplass, men nå er det mange ledige båtplasser når de fleste båtene er tatt opp. Men det var også en del gjenstande­r i båten som kunne tyde på at den var i bruk, sier etterforsk­ningsleder Harald Hollerud ved Søgne og Songdalen lensmannsk­ontor.

– Har du opplevd tidligere at saker blir løst gjennom sosiale medier?

– Ja. Vi har sett at det har fungert å etterlyse gjenstande­r og båter som er stjålet på sosiale medier. I flere tilfeller har det kommet tips om lokasjon eller andre ting, sier Hollerud.

 ?? FOTO: MAGNE HARALD KVALVIK ?? Dette bildet tok Magne Harald Kvalvik i Høllen og sendte til Odd Vidar Lauritsen, som straks kunne bekrefte at det var hans båt.
FOTO: MAGNE HARALD KVALVIK Dette bildet tok Magne Harald Kvalvik i Høllen og sendte til Odd Vidar Lauritsen, som straks kunne bekrefte at det var hans båt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway