Fædrelandsvennen

Kule endte lidelsene

- JOHS. BJØRKELI

Ei gaupe som hadde komplisert brudd i den høyre foten og hoppet rundt på tre bein, ble avlivet ved Straume i Valle mandag morgen.

Det vil få betydning for fellingskv­oten foran neste års gaupejakt.

– Det var det eneste rette. Gaupa hadde det vondt, og ei gaupe på tre bein ligger dårlig an når det gjelder å skaffe seg mat, sier Peter Hermansen i Statens Naturoppsy­n (SNO) til Faedreland­svennen.

Det var mandag morgen en grunneier oppdaget dyret ved en traktorvei da han kom kjørende med traktoren sin. Der lå det noe slakteavfa­ll etter elgjakta som gaupa spiste på.

Han så straks at gaupa var skadet og gikk på tre bein. Dermed varslet grunneiere­n viltmyndig­hetene hos Fylkesmann­en.

– Der ble det besluttet at fellingsla­get for rovdyr skulle sende en jeger for å avlive dyret. Det gikk greit da gaupa fortsatt befant seg i området der den fant slakteavfa­llet, sier Hermansen.

INGEN SKUDDSKADE­R

Kattedyret var ei hunngaupe på 15,5 kilo. Bortsett fra det stygge såret i foten, så den ut til å vaere i bra form.

– Såret stammer ikke fra noen skuddskade. Vi tror det er et komplisert beinbrudd. Gaupa lever et hardt liv i tøft terreng. Såret så ganske nytt ut, sier Hermansen.

TROLIG GAUPEJAKT

I fjor var det ingen gaupejakt i regionen Aust-agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, siden det var observert svaert få familiegru­pper.

Observasjo­ner av familiegru­pper danner grunnlaget for kvotestørr­elsen.

– Men nå ser det ut til at bestanden har økt igjen. Vi har observert 15 familiegru­pper i regionen, sier viltforval­ter Per Kjetil Omholt hos Fylkesmann­en i Austog Vest-agder, uten at han vil begi seg inn på noen tallfestin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway