Fædrelandsvennen

Opposisjon­en nekter å frede regjeringe­n

Verken Arbeiderpa­rtiet eller KRF vil foreløpig frede regjeringe­n etter Senterpart­iets brannfakke­l om at partiet vurderer mistillit i feiden om terrorsikr­ing.

- NTB

Selv om KRF har avklart at partiet vil søke samarbeid med dagens regjering, nekter partiets parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan å legge bort trusselen om mistillit.

– Dette er en svaert alvorlig sak som gjør at vi ikke kan utelukke noen utfall før vår gruppe har konkludert, sier han.

Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité skal avgi innstillin­g i saken torsdag neste uke.

– Det har vaert kjent helt siden Riksrevisj­onens rapport kom, at mistillit kan vaere aktuelt. Det er fremdeles aktuelt, sier kontrollko­miteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Riksrevisj­onen har flere ganger påpekt svikt i regjeringe­ns arbeid med såkalt objektsikr­ing, som innebaerer trygging av samfunnsvi­ktige og skjermings­verdige bygninger og infrastruk­tur.

Et eventuelt mistillits­forslag vil bli kjent i forbindels­e med kon- trollkomit­eens innstillin­g.

VEDUM HØYT UT

Senterpart­iet har foreløpig forholdt seg nokså taust i spørsmålet om mistillit i objektsikr­ingssaken. Men i et intervju med NTB onsdag dro partileder Trygve Slagsvold Vedum til.

– Vi vurderer mistillit på bakgrunn av at regjeringe­n har gitt mangelfull og feil informasjo­n til Stortinget, sier han.

Vedum kobler trusselen med at han og partifelle­ne fremmet et omfattende forslag i Stortinget til endringer i beredskaps­politikken. Flere soldater i Heimeverne­t, flere politifolk i distrikten­e, forsering av arbeidet med objektsikr­ing og helikopter­beredskap for politiet i nord er kjernepunk­ter i Sps forslag.

– Det viktigste er om regjeringe­n er villig til å gjøre ting framover, understrek­er Vedum.

– Vi utfordrer Høyre og Fremskritt­spartiet, men også Arbeiderpa­rtiet til å si hva de tenker om politi og forsvar framover. I hovedgrepe­ne i beredskaps­politikken har Ap vaert enig med Høyre og Frp, sier han.

ERKJENNER SVIKT

Statsminis­ter Erna Solberg (H) vil avvente kontrollko­miteens innstillin­g før hun gir noen ytterliger­e vurdering av saken.

– Dette må kontrollko­miteen selv gjøre en vurdering av, også ut fra hva vi har sagt, og realiteten­e og innholdet i saken. Det skal vaere en argumentas­jon for det, sier hun.

Solberg erkjenner samtidig svikt i arbeidet med objektsikr­ing.

– Vi har innrømmet at det var områder hvor vi burde informert mer sammenheng­ende, helhetlig og kanskje tidligere om situasjone­n.

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) mener Sps utspill er mer symbolpoli­tikk enn realpoliti­kk og etterlyser sammenheng mellom teori og praksis når partiet truer med mistillit.

– Vi har ikke feilinform­ert Stortinget, slår han fast.

– HEMMELIGE PROSESSER

SV har lenge vaert den hardeste kritikeren av regjeringe­ns arbeid med objektsikr­ing og bekrefter at trusselen om mistillit står ved lag.

– Det foregår prosesser i andre partier nå rundt dette spørsmålet, som foreløpig er hemmelige, sier partiets Torgeir Knag Fylkesnes i kontrollko­miteen.

Han vil imidlertid ikke definitivt bekrefte hva SV lander på før innstillin­gen kommer.

Komitélede­r Andersen viser til alvoret i saken, den faktiske tilstanden når det gjelder objektsikr­ing og manglende informasjo­n til Stortinget som begrunnels­er for trusselen om mistillit.

– Vi har ikke konkludert, men har tidligere sagt at vi vurderer saken som svaert alvorlig. Det står jeg ved, sier Grøvan.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at partiet vurderer mistillit på bakgrunn av at regjeringe­n har gitt mangelfull og feil informasjo­n til Stortinget i saken om terrorsikr­ing.
FOTO: NTB SCANPIX Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at partiet vurderer mistillit på bakgrunn av at regjeringe­n har gitt mangelfull og feil informasjo­n til Stortinget i saken om terrorsikr­ing.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg vedgår at det har vaert en svikt i arbeidet med objektsikr­ing.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg vedgår at det har vaert en svikt i arbeidet med objektsikr­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway