Fædrelandsvennen

Samlet opposisjon krever svar om toganbudet

- NTB

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) bes om å redegjøre i Stortinget om hvordan britiske Go-ahead vant anbudet om Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen.

I et brev som er signert representa­nter for SV, Ap, Sp, Rødt og MDG, bes statsråden om å grunngi hvorfor Go-ahead vant fram, selv om kvaliteten var dårligere enn tilbudet fra konkurrent­ene NSB og SJ.

– Kvalitet skulle telle 60 prosent, mens pris skulle telle 40 prosent i valget av operatør. Etter at beslutning­en ble tatt har det gjennom mediene kommet fram en rekke opplysning­er som sår tvil om dette har vaert tilfelle, heter det i brevet, som SVS representa­nt Arne Naevra har sendt på vegne av opposisjon­en.

Det vises også til at flere anbudseksp­erter har reagert på at så store deler av tilbudet til Goahead er unntatt offentligh­et.

– Disse opplysning­ene sår tvil om prosessen rundt tildelinge­n, om kriteriene som har blitt lagt til grunn har blitt fulgt, og om reglene for denne typen anbud har blitt brutt. Dette er i så fall svaert alvorlig i et så stort anbud, som vil angå millioner av passasjere­r på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen.

– Uansett politisk syn på jernbanere­formen, er det avgjørende at Stortinget har tillit til at de offentlige anbudsregl­ene og vektleggin­gen i anbudskrit­eriene blir fulgt, heter det i brevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway