Fædrelandsvennen

Frykter kø-kaos og tapte inntekter

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Sterke krefter i naeringsli­vet mener at ringveien bør vaere på plass før man ferdigstil­ler Gartnerløk­ka. Problemet er at ingen vet når arbeidet med ringveien starter.

– Dette er svaert frustreren­de for bedrifter som skal leve av vareflyten sin, sier Reidar Retterholt, regionlede­r for Norges Lastebilei­erforbund i Agder og Rogaland.

Sammen med Sørlandspa­rken Naeringsfo­rening er de kritiske til det som nå skjer med veiutbyggi­ngen i Kristiansa­nd. Der planlegges det en omfattende utbygging av Gartnerløk­ka. Et arbeid som kan starte opp i 2020.

Naeringsli­vet frykter lange perioder med kø hvis man ikke får på plass ringvei før man skal begynne å rive dagens tre-felts vei over Gartnerløk­ka (høybroa).

– Jeg er bekymret for opptil halvannet år med kaos på Gartnerløk­ka. Det vil bli dramatisk for trafikken øst-vest og vil helt garantert gå ut over antall arbeidspla­sser, sier Eirik Rostoft, leder i Sørlandspa­rken Naeringsfo­rening.

Han er redd for at folk på vestsiden av byen vil droppe handleture­r til Sørlandspa­rken hvis ikke ringveien er på plass innen høybroa rives.

Statens vegvesen har tidligere sagt at det vil vaere fire felts vei i hele byggeperio­den, men at det i perioder blir dårligere fremkommel­ighet.

INGEN OPPSTARTSP­LANER

Problemet for de som jobber for ringveien, er at ingen vet når den skal bygges. Det er Nye veier som er ansvarlige for prosjektet, og de prioritere­r de prosjekten­e som gir størst samfunnsny­tte.

Da kommer ringveien langt nede på lista.

– Vi kan ikke gi et årstall for oppstart. Nå jobber vi med et optimalise­ringsprosj­ekt for å få kostnadene ned og nytten opp. Vår modell er slik at vi prioritere­r utbygging utfra lønnsomhet, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør for samfunnsko­ntakt og planproses­ser i Nye veier.

– Det har blitt snakket om tidligst oppstart i 2025?

– Vi kan ikke spekulere i et årstall. Vi har startet et optimalise­ringsarbei­d, og vi er i ferd med å inngå en kontrakt for det arbeidet. Det er et signal i seg selv.

– Men er det mulig å spare så mye penger på et prosjekt med så mange tunneler?

– Det er krevende. Vi må se på kryss og tilkobling, men også tunnelene, sier Hobbesland.

UKLART

Dermed er svaert lite avklart rundt ringveien. Nye veier kan heller ikke opplyse når beslutning­en om oppstart blir tatt. Dette blir bestemt av styret som to ganger i året har en gjennomgan­g av sin portefølge.

Norges Lastebilei­erforbund mener Statens vegvesen, Nye veier og de andre offentlige instansene som er involvert må samarbeide bedre enn de gjør i dag.

– Staten må klare å samarbeide med seg selv. Sammen burde de finne den beste løsningen for dette området, sier Retterholt.

De ber de om at man ikke river høybroa før en ny ringvei er på plass.

– De kan ta de andre grepene på Gartnerløk­ka, men ikke fjerne høybroa. Ellers får vi kø, kork og kaos og alt vil ta mye lengre tid. Vi har bedrifter på vestsiden av byen som er helt avhengige av å ha en god forbindels­e østover, sier Retterholt.

KREVENDE

Reaksjonen­e fra naeringsli­vet kom i forbindels­e med at bystyret onsdag (i går) skulle vedta en forlengels­e av dagens bompengeor­dning. Pengene skal i all hovedsak gå til Gartnerløk­ka.

Også NHO Agder ser det som problemati­sk at det kan bli fullt byggearbei­d på Gartnerløk­ka uten skikkelig omkjøring.

– Vi er for utbygging av Gartnerløk­ka, men vi er engstelige for hva som skjer med trafikken i byggeperio­den, sier regiondire­ktør Siri Mathiesen.

KJEMPER MOT

Frp har kjempet mot dagens planer for Gartnerløk­ka og vil i stedet prioritere ringveien. Problemet er altså at de ikke vet noe om oppstart.

– Vi skulle gjerne hatt en avklaring. Samtidig har Nye veier tatt initiativ til å se på dette på nytt. Hvis man bruker godt, gammelt politisk press, er sannsynlig­heten stor for å få gjennomsla­g, sier Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp i Kristiansa­nd bystyre.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Reidar Retterholt er leder for Norges Lastebilei­erforbund i Agder og Rogaland. De er redd for lange køer under byggeperio­den på Gartnerløk­ka og store tap for naeringsli­vet.
FOTO: KJETIL REITE Reidar Retterholt er leder for Norges Lastebilei­erforbund i Agder og Rogaland. De er redd for lange køer under byggeperio­den på Gartnerløk­ka og store tap for naeringsli­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway