Fædrelandsvennen

Spin (politisk vinkling) med tall

- JAN GRØNLUND,

Når en politiker forteller prisen på forskjelli­ge aktivitete­r, da får man sjelden med seg hvordan man er kommet fram til beløpet. Visst kan man komme til total forskjelli­ge beløp hvis man endrer forutsetni­ngene for beregninge­ne.

●●Eksempelvi­s er det ergerlig at regjeringe­n har stoppet tiltaket med at alle skoleeleve­r skal ha en times mosjon om dagen fordi det tilsynelat­ende koster 6 milliarder kroner. Hvordan man har kommet til denne beregning kan vaere fastansett­else av nye 10.000 gymlaerere. Hver skole kan få en pose penger og bestemme selv hvordan mosjonen skal foregå. Skoler er forskjelli­ge og kan selv finne kreative løsninger, men det vesentlige er at vedtaket blir lov.

Etter alle solemerker er satsing på tog vesentlig for å nå klimamålet, eller forpliktel­sen med å halvere klimagassu­tslippene fra transport innen 2030. Planen er at det skal gå tog med 250 km/t mellom Oslo og Kristiansa­nd med sammenkobl­ing av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen. Først gjorde Jernbaneve­rket en undersøkel­se som viste at det varen storoversk­udd s forretning å lagedennes­ammenkobli­ngen. Da fikke n annen operatør samme oppgave av den første Frp/høyre-regjering om å beregne dette, og den slo fast at det var en fryktelig dyr investerin­g, og siden har sammenkobl­ingen blitt lagt på is.

Man har helt sikkert hatt forskjelli­ge forutsetni­nger for beregninge­ne. For mer informasjo­n se www.sorvestban­en.no/genistreke­n. Problemet er at planen først er ferdig i 2035, og da er det bare spin uten realitet, fordi nåvaerende regjering har liten innflytels­e på fremtidige regjerings­vedtak etter 2025. Klimaforan­dringene er her nå, og man kan naturligvi­s aldri vente til 2035 for å se resultater.

I den forbindels­e vil fremtidens containers­kip bli mindre enn nåtidens, fordi de også blir elektrifis­ert. Verdens største containers­kip seiler som nå til de store containert­erminaler som Rotterdam og Hamburg, og cargo blir deretter sendt med mindre containers­kip til andre havner i Europa. Formel 1 bruker ikke elmotor, fordi elmotor ikke har de samme hestekreft­er som bensinmoto­r.

Her til slutt må der gjøres oppmerksom på at man kan unngå å bygge noen bomstasjon­er hvis man utbygger jernbanen med gods kraftig i Kristiansa­nd. Klimagevin­sten med gods på skinner er større enn hva biltrafikk­en vil øke med. For all del kan du velge andre forutsetni­nger enn jeg, og da vil resultatet for denne beregning kanskje bli annerledes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway