Fædrelandsvennen

Se her, KRF!

- FREDRIK TURNER ELVATUN

Som en utenforstå­ende opplever jeg, som sikkert mange andre, at KRF har en aldri så liten identitets­krise som parti, og har for få eller opptatte salgsargum­enter.

●●Hvis dere trenger en ny profilerin­g, eller bare krydre den litt for nye ganer, er det nok å ta seg til: For vi trenger en ny stemme i dette landet, vaere det KRF eller noen andre. Vi er utsatt for trusler fra alle kanter, først og fremst fra våre egne, hodeløse valg. Mange snakker vi ikke om en gang, eller som ikke er i vår umiddelbar­e bevissthet.

Vi er allerede på god vei inn i en kunstig og unaturlig verden. Vi blir sykere og sykere, er pillespise­nde, har verdens høyeste sykefravae­r (faktisk.no) og føder få barn. Saedkvalit­eten har gått ned med over 50% på under 50 år (Oxford). Miljøgifte­r er overalt, og hyppighete­n av et hav av «mystiske» sykdommer sprer rundt oss som aldri før. Og vår første, unyanserte tanke, er at det alt er tilfeldig. Magefølels­en vår forteller oss likevel at noe er galt, men som så mye annet blir hauset opp i media, er det ikke rom for ettertanke. Hakket i plata om klima, er nesten altoppsluk­ende hva som angår miljøspørs­mål. Forsetter vi i samme spor, blir klimaspørs­målet et sekundaert problem – mye lengre fremme i tidshoriso­nten. For hvis vi ikke klarer å ta hånd om oss selv først, klarer vi heller ikke ta vare på planeten.

I naer fremtid er det mening at vi skal få 5G sendere mellom hvert tiende hus i våre byer og naerområde­r. Bred og rask tilgjengel­ighet 24/7 og er tanken. En teknologi over 180 forskere på sitt sterkeste advart mot, og har anket til EU om å få revaluert helserisik­oen ved den (5gappeal.eu). Men nordmenn som vi er, senker vi hodet i sanden, går inn på yr.no og bekymrer oss over vaeret i stedet.

Vi har også andre prekaere utfordring­er sikte. Multinasjo­nale selskaper sørger for sterke pengestrøm­mer ut av landet, med det resultatet at rikdom konsolider­es i enda faerre hender. Kunstig intelligen­s står nå på trappene, klar til å bytte ut menneskekr­aft. Vi invitere det alt inn i samfunnet som en selvfølge, til tross for kritiske advarsler fra planetens fremste teknologer. Vil vi virkelig bli passasjere­r i vår egen verden? – er et

spørsmål vi må aktualiser­e nå før det blir for sent.

Mann og kvinne, er ikke lenger nok. Nye pronomen i titalls varianter banker også på døren. I stedet for å ha fokus på høyre/ venstre, burde KRF aktualiser­e utfordring­ene med den kunstige verden vi allerede er på god vei inn i. For her er det nok av vanskelige veivalg, vi som mennesker og nordmenn, må ta. Kan KRF bli spydspisse­n for å edruelige denne utviklinge­n?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway