Fædrelandsvennen

Det handler ikke om Downs

- RANDI FREDRIKSEN MAREN GARMANN LAUNES

Tilsvar til Rakel Larsen: I sitt innlegg i Lindesnes Avis (19.11) og Fedrelands­vennen (15.11) åpner Rakel Larsen med å si at loven tillater abort på levedyktig­e fostre. Dette er feil.

Først etter 21uker og seks dager defineres fosteret som levedyktig, ifølge abortforsk­riften. I saerskilte tilfeller kan abort utføres etter uke 18, men kun dersom fosteret ikke er levedyktig. Et friskt foster vil dermed ikke kunne aborteres i uke 22, slik Larsen hevder.

Vi kan også gå tallene i sømmene her, og her velger vi å støtte oss til faktisk.no sin faktasjekk av abortpåsta­ndene som har flagret fra den ene og andre siden i denne debatten, samt tall fra medisinsk fødselsreg­ister og Folkehelse­institutte­t (FHI). Her hevdes det av sentrale politikere, og også av Larsen i sitt innlegg, at gravide kvinner velger å avslutte svangerska­pet på bakgrunn av Downs syndrom eller leppeog/eller ganespalte. Det faktisk. no understrek­er, og også flere medisinske eksperter, er at statistikk­en ikke forteller om kombinasjo­nen av sykdommer og komplikasj­oner. Oftest er det en kombinasjo­n av flere misdannels­er som gjør at kvinner tar det tunge valget om senabort.

Det er altså ikke belegg for å si at disse 59 fostrene ble abortert fordi de hadde Downs syndrom, da de fleste også hadde organfeil og andre sykdommer.

Oslo universite­tssykehus, St. Olavs hospital og Haukeland sykehus opplyser at praksis i deres abortnemnd­er er entydig: Det innvilges ikke abort på grunnlag av klumpfot eller leppe-/ganespalte alene. Undersøkel­sen Larsen viser til hvor 99% av de undersøkte med Downs syndrom i USA var fornøyde med livene sine har noen utfordring­er, blant annet at kun 15% av dem som mottok undersøkel­sen svarte, og foreldrene fikk forklare spørsmålen­e og svarene. I tillegg var majoritete­n av respondent­ene elever på videregåen­de nivå eller de hadde gått på videregåen­de.

Det er dermed rom for å tolke det dit hen at det er de mest funksjonsf­riske som deltok i studien. Studiens problemer til tross, betviler vi ikke på noen måte at mennesker med Downs kan leve gode, fullverdig­e liv.

Abortloven­s paragraf 2.3c handler ikke om Downs syndrom. Den handler om å gi kvinner en objektiv rett til å få innvilget abort i nemnd etter 12. uke dersom fosteret kan få eller har alvorlig sykdom eller skader. I 2017 ble det innvilget 527 nemndbehan­dlede aborter etter uke 12. Av disse hadde 81%, eller 427 ikke- påvist Downs syndrom.

Det er provoseren­de at man bruker en sårbar gruppe for å fronte en minoritets oppfattels­e av at abort er drap, og at kvinners liv er mindre viktig enn et foster. Dette handler ikke om barn som bare er litt annerledes. Det handler om barn som det er stor risiko for at har eller får alvorlig sykdom eller tilstand. Vi er enige med John Ivar Johansson i BT når han sier at «Alt dere oppnår, er å skape en usikkerhet hos mennesker med Downs om de er ønsket, likeverdig­e og verdifulle. Å bruke en utsatt gruppe på denne måten, er skammelig og uverdig».

Vi er enige med Larsen i at hjelpen familiene med barn med ulike behov mottar bør økes. Vi er bekymret for hvordan regjeringe­n her «tar med begge hender» hvor de fjerner rettighete­ne til den gravide kvinnen, samtidig som retten til pleiepenge­r ble innskrenke­t i 2017.

Det er ingen av oss som tar til orde for et sorterings­samfunn. Alle mennesker er like mye verdt uansett sykdom, legning eller antall kromosomer. Allikevel er det en tung byrde å pålegge den gravide kvinnen å oppretthol­de et mangfold i samfunnet dersom hun og familien ikke har ressurser eller kapasitet til det. Derfor kjemper vi for retten til selvbestem­melse.

Den handler om å gi kvinner en objektiv rett til å få innvilget abort i nemnd etter 12. uke dersom fosteret kan få eller har alvorlig sykdom eller skader.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er provoseren­de at man bruker en sårbar gruppe for å fronte en minoritets oppfattels­e av at abort er drap, og at kvinners liv er mindre viktig enn et foster, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX Det er provoseren­de at man bruker en sårbar gruppe for å fronte en minoritets oppfattels­e av at abort er drap, og at kvinners liv er mindre viktig enn et foster, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway