Fædrelandsvennen

Har ikke barn noen rett?

- TURID QVALE

La det vaere sagt en gang for alle: Diskusjone­n om paragraf 2c handler ikke om kvinners rett til abort, men om at vi anser noen barn for å vaere mindre verdifulle enn andre.

●●Barnet var jo opprinneli­g ønsket før man avdekket diagnose eller et såkalt avvik?

Paragraf 2c er den eneste paragrafen i abortloven som utelukkend­e har egenskap, sykdom eller diagnose som selvstendi­g abortgrunn sent i svangerska­pet. Vi snakker ofte om Downs syndrom i denne sammenheng­en, men faktum er at paragrafen også åpner opp for abort på barn som har ryggmargsb­rokk og andre kromosomav­vik.

Hvorfor skal det vaere slik at vårt lovverk tillater at noen barn har et mindre rettsvern enn andre barn? Hvorfor skal det vaere et eget kriterium i lovverket som åpner opp for senabort dersom barnet kvinnen venter har andre egenskaper enn forventet?

Marte Wexelsen Goksøyr har selv Downs syndrom og er en uredd samfunnsde­battant som har løftet spørsmålet om mennesker som henne har like stor rett på livet som alle andre. Dette har hun satt på dagsorden ved flere anledninge­r. Vi husker alle hennes sterke appell ved markeringe­n av 200-årsjubilee­t til den norske grunnloven på Eidsvoll.

Goksøyr opplever det som ren diskrimine­ring at noen barn i mors mage har et svakere rettsvern enn andre barn. Hun synes det er urovekkend­e at det skal vaere et statlig prosjekt å utrydde en gruppe mennesker i samfunnet vårt – sortere dem bort. Og hun har helt rett: Mange kvinner opplever et stort press i møte med helsevesen­et. «Muligheten» oppleves som en anbefaling fra staten, og dette er det politikern­e sitt ansvar å gjøre noe med.

Norge bør gå foran som et godt eksempel for andre land på å vise i praksis at alle mennesker har lik verdi – uansett funksjonsn­ivå og egenskaper. Her er sammenheng­en mellom ufødt og født liv viktig. Undersøkel­ser og fjerning av fostre på grunn av sykdom og avvik, speiler samfunnets syn og holdninger til sykdommer og diagnoser. Det er en stor risiko for at de som lever med de aktuelle diagnosene føler seg stigmatise­rt. Dette er en viktig faktor å ta hensyn til, og ikke undergrave betydninge­n av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway