Fædrelandsvennen

Kommunene er ikke i mål med Iktarbeide­t

- LARS FREDRIK GYLAND Fylkeskart­sjef

Alle kommuner som blir påvirket av fylkessamm­enslåing får nytt kommunenum­mer fra 1. januar 2020. For å få oversikt over konsekvens­er av dette, må kommunene gå gjennom sine fagsysteme­r.

●●En undersøkel­se som Kantar TNS har gjennomfør­t for Kartverket viser at det fortsatt gjenstår mye arbeid for kommunene. Mange kommuner har ennå ikke kartlagt sine fagsysteme­r eller hatt dialog med sine Ikt-leverandør­er viser undersøkel­sen, dette bekymrer Kartverket.

En konsekvens av regionrefo­rmen er at alle kommuner på Agder får nytt kommunenum­mer. I dag finnes det hundrevis av Ikt-systemer i kommunene der kommunenum­meret er felles koblingsnø­kkel – eks. alle grunnskole­r er knyttet til sin kommune gjennom kommunenum­mer i utdannings­direktorat­ets databaser.

Koblingene mellom Ikt-systemene er komplekse. Det er derfor viktig å få oversikt over om og hvordan kommunenum­meret er benyttet i fagsysteme­ne. Målet med kartleggin­gen er å sikre at ingen data eller datakoblin­ger går tapt når nytt kommunenum­mer skal implemente­res.

Kommuner som trenger bistand fra sine leverandør­er begynner å få dårlig tid. Kartverket er bekymret for at leverandør­markedet sin kapasitet dersom mange kommuner trenger bistand innenfor samme tidsrom fram mot 1. januar 2020.

Kartverket koordinere­r samarbeide­t mellom statlige etater og kommuner, avdekker avhengighe­ter mellom ulike Ikt-løsninger og er et kontaktpun­kt med faglig støtte for kommunene. Kartverket har utarbeidet nettsider med en sjekkliste som skal sikre tilstrekke­lig framdrift. Vi har også dyktige medarbeide­re ved Fylkeskart­kontoret som følger opp kommunene direkte, og som håndterer spørsmål knyttet til arbeidet som må gjøres.

Kommuner som allerede har vaert igjennom en sammenslåi­ng sier at kartleggin­gsprosesse­n var en god anledning til å rydde i egne fagsysteme­r. De har fått bedre oversikt over status på IKT-OMrådet innenfor alle kommunens fagområder, og dermed bedre innsikt i hvordan hverdagen kan forenkles, og digitalise­res ytterliger­e. Kommunene på Agder bør se på dette arbeidet som en mulighet for å også ta ut digitale mergevinst­er som gir enda bedre tjenester til innbyggere og naeringsli­v.

Kartverket­s hovedbudsk­ap er at kommunene som ikke har startet kartleggin­gen av sine Ikt–systemer må starte nå. Dette arbeidet anbefales forankret høyt i organisasj­onen både administra­tivt og politisk, en slik forankring er viktig for å sikre tilstrekke­lige ressurser og framdrift. Undersøkel­sen viser at personell og tid er en utfordring i dette arbeidet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway