Fædrelandsvennen

50-åringene sørger for nye bobilrekor­der

For første gang blir det solgt mer enn 4000 nye bobiler i Norge på ett år. Nye grupper bobilelske­re dukker opp, og bobilferie er miljøvennl­ig, fastslår forsknings­rapport.

- TEKST: TOR MJAALAND

Rekordene faller også hos Kristiansa­nd Caravan i Sørlandspa­rken. Ny omsetnings­rekord på 130 millioner blir det i 2018, en formidabel økning på få år.

– Da jeg startet her i 2016, hadde vi akkurat lagt bak oss et godt 2015-år med 81 millioner kroner i omsetning, sier salgssjef Erik Dåsnes. Siden har det gått rett til vaers. Og hovedforkl­aringen på det økende salget lokalt og nasjonalt er at nye grupper oppdager gledene og muligheten­e ved bobilferie:

– Går vi litt tilbake i tid, var 60-åringene våre beste kunder. Nå kommer par i 50-årene for fullt, selger gjerne båten eller til og med hytta, og kjøper bobil, forteller Dåsnes der vi møter ham i den gigantiske hallen på et par tusen kvadratmet­er fylt opp av nye bobiler fra 700.000-800.000 kroner til godt over to millioner.

NYE KUNDEGRUPP­ER

Nye bobilkunde­r er, ifølge Dåsnes, folk som kanskje har reist fra seg på charterfer­ie og storbyferi­e med fly, eller kanskje synes at sommervaer­et har resultert i få dager på sjøen i båten.

– Vi selger på en måte både drømmen og deretter opplevelse­ne til folk. Noen drar kanskje til Nordkapp, andre til Kroatia. Men mange nøyer seg med turer til Lista-strendene, har kanskje med seg sykkelen bakpå bobilen og opplever at de har fått frihet og valgmuligh­et til stadig å oppdage nye steder som de kanskje ikke fikk på hytta, sier en entusiasti­sk bobilmann som forteller at dyreste bobil de solgte i fjor kostet 3,2 millioner kroner. Omtrent det samme du må betale for ei svaert romslig hytte på Bortelid.

BESTSELGER­EN

– I den bilen får du absolutt alt av luksus, men bestselger­ne våre ligger på et helt annet prisnivå, forteller han og peker på en Laika Kosmos til litt over 900.000 kroner.

– Den blir helt klart neste års vinner, slår han fast. Før han tar oss med bort til en gigant av en bobil, en Niesmann Bischoff, «Rolls Royce-klassen» i bobilmarke­det.

Men også i førstnevnt­e bobil har du hytte på hjul, uten at du trenger å ta førerkort for lastebil, slik du må med de største bobilene. Bred dobbeltsen­g, sengeplass til fire, dusj, toalett og kjøkken, salong med gode sitteplass­er og mulighet for montering av air condition, parabol og ellers nesten alt du måtte ønske deg.

STARTER MED BRUKT

Mange du møter i en bobil har startet med å velge fra bruktmarke­det. Eller leid en bobil for å se om bobillivet er et godt valg.

– Vi har ni utleiebile­r som i år naermest gikk i ett fra april til godt utpå høsten, forteller Dåsnes, som stadig opplever at folk starter med en brukt bobil til rundt en halv million, for deretter etter et par år å skifte ut med en flunkende ny.

– Snittbytte­tiden blant bobilkunde­ne er på to år og ni måneder, så det går kjapt unna, sier salgssjefe­n som ikke ser ut til å ha noe imot det. Mens båtkjøpere har vaert kjent for «tre-fots-syken», er det «planløsnin­g-syken» som får bobilkunde­ne til å kjøpe ny der de får kjøkken-, bad- eller kanskje bagasjerom­sløsninger de er mer fornøyd med.

INGEN SINKE

Tiden med de utskjelte bobilene som tøffer opp motbakkene i 50-60-kilometer i timen, er forbi. Med moderne Euro 6 dieselmoto­rer fra 130 til 180 hk holder de godt følge med resten av trafikken.

– Med ryggekamer­a, gode speil-løsninger og god oversikt, blir det som å kjøre en varebil. De fleste tar overgangen fra personbil til bobil på strak arm, mener Dåsnes som gjerne serverer et regnestykk­e for å understrek­e at det ikke er kostbart med bobil:

– Dersom vi fullfinans­ierer en brukt bobil, koster det fem og et halvt tusen kroner i måneden. Drar du med familien til Syden et par ganger i året, har du brukt omtrent like mye som bobilen koster deg på ett år. Ikke rart at vi setter nye salgsrekor­der, humrer salgssjefe­n hos Kristiansa­nd Caravan.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Denne Niesmann Bischoff koster 2,3 millioner kroner. Her er det ikke spart på noe.
FOTO: TOR MJAALAND Denne Niesmann Bischoff koster 2,3 millioner kroner. Her er det ikke spart på noe.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Interiør fra «Rolls Royce»-utgaven, en Niesmann Bischoff.
FOTO: TOR MJAALAND Interiør fra «Rolls Royce»-utgaven, en Niesmann Bischoff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway