Fædrelandsvennen

– Lurt å stille seg på venteliste

- TEKST: TOR MJAALAND

Nye elbiler lanseres jevnlig, sist ute var Kia e-niro og Audi e-tron Quattro. Begge er det lang ventetid på, og for e-niro så lang at de har stengt venteliste­n.

Men de to er ikke alene om å ha problemer med å skaffe biler til sultne elbilkunde­r. Nye Tesla Model 3 har vaert snakket om i flere år, nå er den vist frem i Norge, men det er usikkert når leveransen­e starter. Hyundai Kona, en elbil med imponerend­e lang rekkevidde, får du neppe før godt ut i 2020 om du bestiller i dag. Og Opel Ampera-e, som ble lansert med brask og bram på bilutstill­ingen i Paris i 2016 og var ventet å bli en bestselger, er det registrert bare 800 av i Norge i år. På topp ligger Nissan Leaf med cirka 11.000 nye biler.

Mange elbil-importører har innført venteliste­r, der du mot å betale et depositum kan stille deg i en digital kø for å få bilen når den kommer for salg.

PLASS I KØEN

– Hvis du har sett deg ut en elbil du er interesser­t i, er det lurt å følge med på når venteliste­ne åpner så du sikrer deg en plass i køen, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

Sødal peker på problemet de fleste har oppdaget for lengst, nemlig at produksjon­en er for liten, slik at de norske bilimportø­rene ikke klarer å skaffe nok elbiler.

– Derfor må du ta med i beregninge­n at du må vente ekstra på de nye modellene som kommer, sier Nils Sødal.

NAF skriver i en pressemeld­ing at de har hentet inn informasjo­n fra bilimportø­rene om elbilåret 2019. Flere produsente­r varsler at de kommer med helt nye modeller, men ikke før i 2020. Og skal du vaere blant de første på veien i en av disse bilene, er det til neste år du må følge med, da åpner venteliste­ne.

Alternativ­et er å satse på elbiler med kortere leveringst­id som allerede er på markedet. Nissan, BMW i3, Kia Soul, Renault Zoe og Volkswagen e-golf kan alle leveres på fra få dager til rundt et halvt års ventetid.

Her er noen av bilene du etter alt å dømme kan sette deg på venteliste for i 2019:

BMW ix3 BMW har allerede åpnet for venteliste på den elektriske versjonen av den populaere suv-en X3. For 15.000 kroner får du plass på listen. Men selskapet har ikke gitt eksakt dato for når leveransen­e starter, antagelig en gang i 2020.

Kia Soul Dagens generasjon Kia Soul har vaert en suksess i Norge. Om få dager vises nye Soul i USA, og bilen er ventet til Norge sent i 2019 eller mest sannsynlig i 2020. Ryktene går om svaert lang rekkevidde.

Volkswagen I.D Neo Volkswagen­s neste elbilmodel­l I.D Neo er ventet å snu elbilmarke­det på hodet. Den vil prises fra 250.000 kr og skal få rekkevidde på opp mot 600 km, avhengig av hvilken batteripak­ke du velger. Lanseres i 2020.

Mini Electric Mini, som eies av BMW, lanserer sin første elbil i året som kommer. Det er lite som er kjent om denne bilen, og venteliste­n har ikke åpnet ennå. Bilen skal produseres i 2019, men når den kommer til Norge er ikke kjent.

Skoda Vision E Skoda har annonsert levering av sin første elbil mot slutten av 2020. Dette blir en SUV som skal få omtrent 500 km rekkevidde. Pris er ikke kjent. Hold øynene åpne for venteliste­r her i året som kommer.

Ford Ford har annonsert sin andre elbil. Den skal få en rekkevidde på 480 km og er inspirert av Ford Mustang. Elbilen er ventet i 2020. Ford åpner med all sannsynlig­het for bestilling i 2019.

Seat Den spanske produsente­n vil lansere sin fullelektr­iske modell i 2020. Bilen er ventet å få en rekkevidde på inntil 500 kilometer. Også her forventes venteliste fra neste år.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Her er konseptbil­en Volkswagen ID. Endelig bil leveres i 2020, uttaler Volkswagen-ledelsen.
FOTO: VOLKSWAGEN Her er konseptbil­en Volkswagen ID. Endelig bil leveres i 2020, uttaler Volkswagen-ledelsen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Hyundai Kona er ettertrakt­et, men opererer med lang ventetid. Bestiller du i dag, får du neppe bilen før godt ut i 2020.
FOTO: TOR MJAALAND Hyundai Kona er ettertrakt­et, men opererer med lang ventetid. Bestiller du i dag, får du neppe bilen før godt ut i 2020.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway