Fædrelandsvennen

Jonathan David Baker til minne

- HANNE HAALAND OG HEGE WALLEVIK,

●●Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at vår kjaere venn og kollega, professor emeritus Jonathan Baker har gått bort.

Jonathan ble født i London, men bodde store deler av sitt liv i Kristiansa­nd. Han kom til Agder Distriktsh­øgskole i 1972 og ble ansatt som høgskolele­ktor i økonomiske fag. På tidlig åttitall var han sentral i etablering­en av utviklings­studier ved høgskolen.

Han tok sin doktorgrad i geografi ved University of London i 1984, med fokus på rural- urban migrasjon i Etiopia. Jonathan var en solid Etiopia-kjenner og hans interesse for Afrika generelt og Etiopia spesielt har vaert til glede for alle forskere og studenter som har krysset hans vei. Afrika-kunnskapen førte han også til Det Nordiska Afrikainst­ituttet der han var fra 1989 til 1995. Han var en betydelig stemme inn på utviklings­feltet og ble professor i utviklings­studier i 2002. Med et enormt faglig engasjemen­t tok han studenter med på feltkurs til Tanzania helt frem til han gikk av med pensjon.

De siste fem årene var Jonathan pro- fessor emeritus ved institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging, UIA, der han virket til det siste. I tillegg til å vaere en fremragend­e forsker og en fabelaktig underviser, var Jonathan et varmt, raust og inkluderen­de menneske. Han var mentor for mange og var god på kjaerlig kritikk. Vi har latt oss glede av hans underfundi­ge humor, skråblikk på livet og bitende kommentare­r knyttet til livet i akademia. Hans ustoppelig­e nysgjerrig­het på faget og på livet har vaert en kilde til inspirasjo­n.

Jonathan hadde alltid en åpen dør både på kontoret og hjemme og inviterte til samtale og en berømt curry. Han elsket god mat, god drikke og godt selskap, og kunne snakke om alt fra geopolitis­ke forhold til hverdagsli­vets finurlighe­ter. Han tålte å stå i en diskusjon, hadde sterke meninger og var ikke redd for uenighet. Han var et vandrende leksikon som alltid kunne oppdatere oss på det meste. Han forble en engelskman­n all sin tid i Norge, lidenskape­lig opptatt av engelsk fotball, høflighet og det engelske språk. Han var en bauta og vil bli dypt savnet av alle oss som var så heldig å få kjenne ham.

Jonathan etterlater seg tre barn og to barnebarn, og våre tanker går til Michael, Susanna, Benjamin og deres familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway