Fædrelandsvennen

Seks talenter rett inn på landslag

I skyggen av suksessen til Vipers, har hele seks sørlending­er spilt seg rett inn på det yngste juniorland­slaget.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Vi har lenge vaert gode på spillerutv­ikling på Agder, men nå som Vipers har sørget for at hegemoniet i Håndball-norge har kommet sørover, har det plutselig gitt oss en helt annen posisjon på de yngre landslagen­e. Håndballfo­rbudet har fått opp øyene for det vi driver med, sier Sverre Bleie, sportsutvi­kler i Randesund.

Vipers har som kjent med hele seks av 16 spillere foruten Silje Waade som reserve, på laget som fra og med neste helg skal kjempe om Em-gull i Frankrike. Nå er den lokale dominansen nesten like stor på det norske landslaget for 16-åringer. Sørlending­ene Camilla Hennig-olsen (Randesund), Veriana Veliqi (Våg), Mina Pauline Gregersen (Randesund), Emma Lindal (Våg), Martine Kårigstad Andersen (Våg) og Fanny Skindlo (Trauma) utgjør tilsammen 35 prosent blant de 17 jentene som spiller firenasjon­ersturneri­ng i Spania. I tillegg er Elise Harveland fra Sørfjell reserve.

– Dette har garantert aldri skjedd før. Hvis vi går 35 år tilbake i tid, til tiden da søstrene Unni og Åse Birkrem slo gjennom, hadde vi kanskje tre-fire på aldersbest­emte landslag, sier Bleie.

TRENERUTDA­NNING

Kai Corrigan er utviklings­konsulent i NHF region Sørvest, og tror slett ikke oppblomstr­ingen av lokale landslagsp­illere er tilfeldig. Han minner om at også Kristine Hårtveit Thomassen fra Randesund og Line Homdrom Rusten fra Grane er debutanter på Lk00-landslaget som i likhet med 02-landslaget spiller kamper i Spania denne uka. Og han minner om at Agder har tatt både gull- og sølvmedalj­er i region-nm for aldersbest­emte lag de siste årene.

– Nå tror jeg vi ser resulatene av at vi har hatt et stort fokus på trenerutda­nning de siste årene. Arbeidet som gjøres i klubbene nå er veldig bra, sier Corrigan.

Sverre Bleie mener treningsku­lturen i Randesund har blitt langt bedre.

– Håndball har de siste årene vaert gjennom en enorm utvikling i måten det trenes på, og der tror jeg vi gjør mye riktig. Vi ser at det trenes mye og hardt blant 13–15-åringene våre, sier Bleie.

– SATSET På BREDDEN

Sportslig leder Odd Ivar Hjetland kan glede seg over tre Våg-spillere på Lk02-landslaget.

– Jeg føler at rekrutteri­ngsarbeide­t vårt gjennom de siste ti årene begynner å betale seg. Vi har vaert opptatt av å beholde bredden, og ikke delt inn i A- og B-lag. På denne måten har vi hatt langt mindre frafall. Samtidig har vi skapt gode vilkår for dem som vil trene mye, sier Hjetland.

De to Randesund- og tre Vågjentene på Lk02-landslaget spiller alle fast eller har vaert innom sine damelag i 2. divisjon. Grane topper avdelingen suverent etter åtte strake seirer, mens de to Kristiansa­nd-lagene ligger som henholdsvi­s nummer fem og åtte, og høyst sannsynlig må belage seg på en ny sesong i 2. divisjon. Og når Vipers fosser videre mot ver- denstoppen, betyr det at steget opp slett ikke blir enklere enn før.

– UTFORDRER VIPERS

– Først og fremst er det fantastisk at Vipers gjør det så bra. Samtidig er det også slik at jo bedre Vipers presterer jo verre er det å ta steget. Derfor utfordrer vi stadig Vipers på hvordan de skal få fram lokale talenter på laget sitt, sier Hjetland.

Sverre Bleie håper Vipers-suksessen skaper en kultur for å trene enda mer i håndballen på Sørlandet.

– Vi har veldig stor rekrutteri­ng til håndballen på Sørlandet, men kulturen for å trene som en topputøver er varierende. Jeg ønsker ikke at alle skal trene mer, men at vi legger til rette for dem som ønsker det. Felles for de tre jentene vi nå har på aldersbest­emte landslag er at de er ekstremt gode fysisk, og skal vi igjen få et 1. divisjonsl­ag i Kristiansa­nd, og flere gode spillere, er fysikken et område vi må bli bedre på over hele linja, sier Bleie.

Martine Kårigstad Andersen forteller at hun blir mer motivert av suksessen til Vipers enn skremt over nivåforskj­ellen.

– Det er utrolig gøy å komme inn i Aquarama, og vite at jeg kan bli en del av dette hvis jeg fortsetter å jobbe videre som nå. Jeg tenker at hvis jeg bare får trene med dem, så vil jeg laere mye, sier Kårigstad Mortensen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Disse seks jentene fra Sørlandet er tatt ut på det norske Lk02-landslaget: Mina Pauline Gregersen (t.v.), Veriana Veliqi, Camilla Hennig Olsen, Emma Lindal, Fanny Skindlo og Martine Kårigstad Andersen.
FOTO: PRIVAT Disse seks jentene fra Sørlandet er tatt ut på det norske Lk02-landslaget: Mina Pauline Gregersen (t.v.), Veriana Veliqi, Camilla Hennig Olsen, Emma Lindal, Fanny Skindlo og Martine Kårigstad Andersen.
 ?? ARKIVFOTO ?? «Voksen»-laget til Vipers har tydeligvis inspirert unge talenter i Sørlandskl­ubbene. Nå har seks talenter spilt seg inn på aldersbest­emt landslag.
ARKIVFOTO «Voksen»-laget til Vipers har tydeligvis inspirert unge talenter i Sørlandskl­ubbene. Nå har seks talenter spilt seg inn på aldersbest­emt landslag.
 ??  ?? Odd Ivar Hjetland
Odd Ivar Hjetland
 ??  ?? Sverre Bleie
Sverre Bleie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway