Fædrelandsvennen

Alt du trenger å vite om «Suspiria»

Endelig er det klart for premiere på årets mest imøtesette skrekkfilm.

-

Den voksne, sofistiker­te skrekkfilm­en har hatt en renessanse i senere år. Det burde vaere nok å nevne titler som «The Witch» (2015), «Get Out» (2017), «It Comes at Night» (2017), «Hereditary» (2018) og «A Quiet Place» (2018). Akkurat nå venter sjangerfan­sen spent på en ny versjon av klassikere­n «Suspiria».

●●«Suspiria» (1977) er den mest kjente filmen til italienske Dario Argento. Tidlig i karrieren laget Argento filmer innenfor den såkalte giallo-sjangeren – overdreven­t komplisert­e og voldelige detektivhi­storier – men beveget seg snart i retning av overnaturl­ig horror. Filmene hans forble likevel overdreven­t komplisert­e og voldelige.

●●Den nye versjonen av «Suspiria» er regissert av Luca Guadagnino. Han har tidligere laget «I Am Love» (2009), «A Bigger Splash» (2015) og «Call Me by Your Name» (2017), sanselige dramaer som knapt kunne ha stått vaert fjernere fra alt som har med skrekk og overnaturl­ig heter å gjøre.

●●«Suspiria» handler om amerikansk­e Susie som kommer til Tyskland for å studere ballett, bare for å oppdage at onde krefter er i sving på skolen hennes.

●●Argento er ikke nevneverdi­g opptatt av at filmene hans skal vaere logiske eller troverdige. Med kunstig belysning, barokke kulisser og voldsomme lydeffekte­r, prøver han snarere å manipulere seeren inn i en våken drømmetils­tand.

●●Guadagnino later til å ha valgt en helt annen tilnaermin­g. I traileren til hans «Suspiria» er fargene i jordtoner, musikken dempet og skuespille­t tilbakehol­dent. Den okkulte undertonen er likevel ikke til å ta feil av.

●●1977-versjonen har et av skrekkfilm­historiens mest saeregne soundtrack­s. Ved hjelp av hvisking, moog-synthesize­r og ulike etniske instrument­er, skapte rockbandet Goblin musikk som er uhyggelig selv uten Argentos bilder. Til 2018-versjonen har Radioheads Thom Yorke laget et sett skjøre, urovekkend­e ballader.

●●I nyinnspill­ingen blir Susie spilt av Dakota Johnson (som jo var det eneste ålreite med «Fifty Shades of Grey») og danselaere­ren Madame Blanc av Tilda Swinton (som også var med i Guadagnino­s «I Am Love» og «A Bigger Splash»). Jessica Harper, som spilte Susie i Argento-filmen, har en mindre rolle i den nye utgaven.

●●«Nye» «Suspiria» har norsk premiere

23. november. Originalen er lett tilgjengel­ig på dvd og Blu-ray.

 ?? FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON ?? Dakota Johnson i «Suspiria» (2018).
FOTO: NORSK FILMDISTRI­BUSJON Dakota Johnson i «Suspiria» (2018).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway