Fædrelandsvennen

Mener KRF har tøyd strikken alt for langt

Åshild Bruun-gundersen (Frp) reagerer skarpt på at taxfreekvo­ten ble strammet inn.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) til Faedreland­svennen etter budsjettdr­amaet som utspilte seg i Stortinget tirsdag.

Samtidig som Høyre, Venstre, Frp og KRF satt og forhandlet om budsjettet for 2019, gikk KRF i allianse med opposisjon­en i stortingss­alen og stemte for en reduksjon av taxfreekvo­ten etter et benkeforsl­ag fra Ap.

Dette resulterte i sinne og sterk frustrasjo­n i Frps stortingsg­ruppe som bare med et knapt flertall, 12 mot ni stemmer, godkjente det felles budsjettfo­rslaget etter en opphetet intern debatt.

– KRF kan ikke sitte i ett rom og forhandle om budsjettsa­marbeid samtidig som de i et annet rom stemmer ned tidligere Frp-seire om taxfreekvo­ten, sier Bruungunde­rsen.

– Nå er begeret mitt rimelig fullt. Krfs opptreden de siste ukene er ikke tillitvekk­ende, understrek­er hun.

– KAN IKKE RI TO HESTER

Aust-agder-representa­nten sier hun ikke har problemer med selve budsjettfo­rslaget som hun synes er godt. Desto større problemer har hun med Krfs oppførsel:

– De kan ikke ri to hester ved aktivt å motarbeide oss samtidig som de forhandler. Mange i Frp kjenner også på at KRF gjennom den prosessen de har hatt i høst har sagt utrolig mye nedsettend­e om oss både som parti og mennesker mens vi har sittet stille og hørt på.

Hun mener det som har skjedd klart har påvirket troen på et samarbeid med KRF:

– Nå må de vise gjennom faktisk handling at de er villige til å gi, ikke bare ta. Partiet har tatt et retningsva­lg, nå er tiden inne for å vise det, presiserer Bruun-gundersen.

MULIG OMKAMP

Frp fikk i 2014 gjennomsla­g for å kunne bytte inn ubenyttet tobakkskvo­te mot mer øl eller vin, og dette har stortingsf­lertallet nå reversert med virkning fra 1. januar 2020. Bruun-gundersen ser ikke bort fra at saken kan bli omgjort i en eventuell regjerings­plattform mellom de fire partiene:

– Man er i alle fall nødt til å diskutere det. Det er ikke greit bare å fjerne en Frp-seier med et pennestrøk i Stortinget, sier hun.

Stortingsk­ollega Gisle M. Saudland (Frp) fra Vest-agder er også lite fornøyd med Krfs handlemåte den senere tid:

– Mange av oss begynner å bli lei av måten KRF oppfører seg på, sier han.

– Nå må de manne seg opp til å si tydelig ja eller nei til samarbeid og ikke pine oss ved å påføre oss nederlag i Stortinget samtidig som vi sitter og forhandler budsjett.

– VAERT STILLE OG SNILLE

Han er også lite begeistret for retorikken Krf-ere har brukt i høstens kamp om veivalg:

– Jeg synes det er trist at de i sin interne prosess har hatt behov for å stemple andre partier. Vi har blitt beskyldt for å ha et dårligere menneskesy­n og å ville jobbe for et kaldere samfunn, men har vaert stille og snille og ikke sagt noe. Men nå begynner tålmodighe­ten å renne ut hos mange av oss, meg inkludert, sier han.

I likhet med Bruun-gundersen peker Saudland likevel på at KRF og Frp har felles politikk på mange områder, og at de nå har fått gjennomsla­g for flere saker de er enige om i budsjettet, eksempelvi­s å hindre utflagging av Color Line.

Han tror også de vil lykkes med å skape en felles regjerings­plattform.

– Jeg tror det går greit til slutt. Vi vet at KRF er vant til å vaere i opposisjon mot regjeringe­n, og jeg forventer ikke at de skal omstille seg over natta. Men de må snart begynne å vise at de er dedikert til prosjektet, sier han.

Mange i Frp kjenner også på at KRF gjennom den prosessen de har hatt i høst har sagt utrolig mye nedsettend­e om oss både som parti og mennesker mens vi har sittet stille og hørt på.

ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN, Frp Aust-agder

 ??  ??
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? – Nå er begeret mitt rimelig fullt. Krfs opptreden de siste ukene er ikke tillitvekk­ende, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp).
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN – Nå er begeret mitt rimelig fullt. Krfs opptreden de siste ukene er ikke tillitvekk­ende, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway