Fædrelandsvennen

Skeptiske også i byen

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

●●Dette innebaerer et karakterba­sert inntak, men hvor man får ekstra poeng når man søker på sin naerskole. Høringsutk­astet sier ikke noe om hvor mye naerskolep­oeng hver elev får. ●●Søkerne skal søke på skoler i sin region. Dersom man søker på et tilbud som ikke finnes i sin region, kan man søke på alle skoler i fylket som har det tilbudet. ●●Dette alternativ­et betyr fritt skolevalg. Alle elever kan søke hvor som helst i Agder. Karakteren­e avgjør om man kommer inn. Saken skal behandles i hovedutval­g for kultur og utdanning i Vest-agder fylkeskomm­une 10. desember, før den avgjøres endelig i fylkesting­et dagen etter.

A- OG B-SKOLER?

Den mangeårige rektoren frykter også at et rent karakterba­sert inntak vil kunne føre til at man får Aog B-skoler i Agder.

– Kristiansa­nd har allerede nesten fulle skoler. De vil virke som en magnet på de skoleflink­e i kommunene rundt, og skolesvake i byen vil ikke få plass i sin hjemkommun­e. Vi vil da få opp mange av de skolesvake, sier Haus.

Han mener det samme kan skje andre steder i regionen. At byene med størst skoler virker som magneter og trekker skoleflink­e elever fra områdene rundt, mens resten havner på «randskoler» lenger ute i distrikten­e.

Inntaksreg­ioner

Karakterba­sert inntak

●●Rektor Morten Torkelsen ved Kvadrature­n videregåen­de skole i Kristiansa­nd synes også at naerskolep­rinsippet er det man bør gå for. Selv om hans skole antagelig vil få mange skoleflink­e elever ved et fritt skolevalg, er han skeptisk.

– Jeg har tidligere jobbet på en videregåen­de skole i Rogaland. Der er det rent karakterba­sert inntak. Der er det elever som må si ha det til kameratgje­ngen og reise forbi tre-fire skoler før de kommer inn på den femte. Sånn ønsker vi ikke å ha det i Agder. Lang reisevei kan vaere demotivere­nde, og det tjener ikke elevene på, sier han.

Han forstår at spesielt skolene som ligger lenger inn i landet frykter denne ordningen.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Han smiler når han blir tatt bilde av, rektor Thorkild Haus ved Vennesla videregåen­de skole. Når han snakker om inntaksmod­eller i nye Agder fylkeskomm­une blir han langt mer alvorlig.
FOTO: KJETIL NYGAARD Han smiler når han blir tatt bilde av, rektor Thorkild Haus ved Vennesla videregåen­de skole. Når han snakker om inntaksmod­eller i nye Agder fylkeskomm­une blir han langt mer alvorlig.
 ?? ARKIVFOTO ?? Rektor Morten Torkelsen ved Kvadrature­n skolesente­r i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO Rektor Morten Torkelsen ved Kvadrature­n skolesente­r i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway