Fædrelandsvennen

Kranglet i mange år med barneverne­t

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Den tiltalte 43-åringen og hennes avdøde ekskjaeres­te hadde i mange år et svaert konfliktfy­lt forhold til barneverne­t.

I 2011 ble den tiltalte 43-åringen og ekskjaeres­ten fratatt omsorgen for sine to barn. Etter dette hadde begge en rekke konfliktfy­lte møter med barneverns­tjenesten.

– Tiltalte skal ha sagt at hun ønsket å kjøre over barneverns­lederen med bil hvis hun fikk anledning. Det ble sagt til en ansatt i barneverne­t, fortalte en saksbehand­ler i barneverne­t som vitnet i retten torsdag.

Påtalemynd­igheten mener den tiltalte 43-åringen kan ha dopet ned og kvalt faren til de to barna på First Hotel i 2014 fordi hun håpet det ville løse konflikten.

Kvinnen nekter straffskyl­d. Hun har ikke ønsket å forklare seg i retten.

FORSVARER: IKKE TROVERDIG

Forsvarer Olav Sylte opplyser at tiltaltes angivelige utsagn om at hun ønsket å kjøre over barneverns­lederen ikke ble anmeldt til politiet.

– Jeg legger til grunn at det ikke det stemmer. Det er noen som har sagt noe til noen som har sagt det videre. Det er verken troverdig eller relevant, sier Sylte til Faedreland­svennen.

Tiltalte skal ha sagt til andre at barneverne­t hadde fortalt henne at det var ekskjaeres­tens oppførsel som var årsaken til at hun ikke fikk barna tilbake.

– Hun hadde en oppfatning av det, bekreftet saksbehand­leren i retten.

– Korrigerte du henne da hun sa dette? spurte forsvarer Olav Sylte.

– Ja. Jeg har ikke sagt at han er problemet, men at det handlet om samspillet mellom de to og hvordan ungene ble berørt av det, svarte saksbehand­leren.

– POSITIV RESSURS

– Brukte tiltalte avdøde? spurte Aleksander­sen.

– Noen ganger. Det kunne skje at jeg hadde en telefonsam­tale med henne om et ganske ukontrover­sielt tema. Så kunne han ringe ti minutter senere for å ta opp det samme, men da på en litt annen måte, svarte mannen.

– Truet hun med å ringe til ham?

– Hun kunne si at hun ikke var som ham, svarte saksbehand­leren.

Sylte sier til Faedreland­svennen at vitnemålet viser at tiltalte så på sin avdøde kjaereste som en ressurs i kampen mot barneverne­t.

– Hun så på ham som en positiv ressurs, sier Sylte.

HJEM TIL BARNEVERNS­LEDER

Lederen for barneverns­tjenesten i Kristiansa­nd vitnet også i retten torsdag. Hun bekreftet at hun hadde hørt at tiltalte ønsket å ta livet av henne.

– Jeg fikk høre det av en avdelingsl­eder. Det skulle skje med bil, sa kvinnen.

Barneverns­lederen opplyste at tiltalte før dette hadde vaert hjemme hos henne.

– Hun kom på døra hos oss like før jul. Hun fortalte at moren hennes var syk og ønsket å ta med seg barna til bestemor på julaften, fortalte lederen.

– Hvordan var forholdet hennes til menn? spurte Aleksander­sen.

– Hun er også en veldig hyggelig dame. Jeg kan skjønne at menn kan bli forført av henne. Hun er en skjønn dame, samtidig som hun har en dårlig side, sa barneverns­lederen.

«EKSTREMT VANSKELIG»

En annen ansatt i barneverne­t, som hadde kontakt med tiltalte og avdøde i flere år, fortalte at de hadde «et ekstremt vanskelig forhold til barneverns­tjenesten» i 2012 og 2013.

– Det var et vanvittig aktivitets­nivå. Avdøde sendte vel 50–60 klager til fylkesmann­en, sa kvinnen.

– Snakket du med tiltalte etter han døde? spurte aktor Aleksander­sen.

– Ja. Da sa hun blant annet at det var blitt så rolig nå, sa kvinnen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tiltaltes forsvarer Olav Sylte mener de påståtte drapstrusl­ene er lite troverdige og uten relevans for straffesak­en som nå går for retten.
FOTO: JACOB BUCHARD Tiltaltes forsvarer Olav Sylte mener de påståtte drapstrusl­ene er lite troverdige og uten relevans for straffesak­en som nå går for retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway