Fædrelandsvennen

Reagerer på pågående prostituer­te i Markens

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Da Kjetil Hasselberg skulle hjem etter et restaurant­besøk, fikk han et ubehagelig møte med flere prostituer­te i Markens.

– Da jeg forlot spisestede­t, ble jeg oppsøkt av tre-fire prostituer­te i løpet av et par kvartaler. En av dem nappet meg i jakken og var veldig pågående, og jeg opplevde hendelsen som ubehagelig, sier Hasselberg om det han opplevde torsdag i forrige uke rundt klokken 23.

– Må Gå SPISSROTGA­NG

Hasselberg er fra Østlandet, jobber som foredragsh­older og reiser derfor jevnlig til de store norske byene. For noen år siden var han blant annet en del av duoen «Kjetil og Kjartan show» på TV 2.

Østlending­en mener problemene med synlig prostituer­te er langt større i Kristiansa­nd enn andre steder.

– Verken i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Drammen eller Tromsø ser man dette i byens paradegate der alminnelig­e folk ferdes. Her er man i en av Norges koseligste byer, og så må man naermest gå spissrotga­ng i hovedgaten for ikke å bli antastet av prostituer­te, sier Hasselberg.

SEKS TIL ÅTTE KVINNER

Spesialsyk­epleier Liv Bente Sunde har i flere år jobbet som leder i Kristiansa­nd kommunes prostitusj­onstiltak. Sunde er derfor jevnlig i kontakt i kontakt med prostituer­te kvinner. Hun har ikke fått signaler om at kvinnene er spesielt pågående.

– Mitt inntrykk er at de ikke er aggressive i det hele tatt, sier Sunde.

Hun anslår at seks til åtte kvinner jobber ute og kanskje 30 innendørs.

Et nettsøk viste 34 annonser fra prostituer­te i Agder fredag for en uke siden.

ORDFØRER: – VELDIG UHELDIG

Ordfører Harald Furre er klar over situasjone­n og synes det er beklagelig.

– Jeg er klar over at de er i Markens og synes det er veldig uheldig. Det er viktig at politiet og natteravne­ne holder øye med det. Det er jo slik at det er lov å selge, men ikke å kjøpe, sier Furre.

Furre er i uenig i påstanden til Hasselberg om at Kristiansa­nd har et større sentrumspr­oblem med prostituer­te enn andre byer.

– Den beskrivels­en kjenner jeg meg ikke igjen i. I nedre del av Karl Johan i Oslo og på Torgallmen­ningen i Bergen ser man det samme. Så det stemmer ikke, sier Furre.

IKKE HØRT OM

Nils Olaf Ibsen leder en gruppe i politiet i Agder som ser spesielt på menneskeha­ndel.

– Vi er kjent med at prostituer­te fra tid til annen opererer i sentrum, men det er første gang jeg hører at de skal ha tatt kontakt med noen på denne måten. Vår erfaring er at de har en passiv tilnaermin­g til folk. Vi har ikke hørt om noen som er blitt dratt i tidligere, sier Ibsen.

Politilede­ren sier prostituer­te på gata stort sett kommer fra afrikanske land, mens innemarked­et domineres av kvinner fra land som Bulgaria, Romania, Moldova og Ukraina.

21 TATT FOR SEXKJØP

Personer som blir tatt for kjøp av seksuelle tjenester risikerer bot på 10.000–15.000 kroner.

Leder ved politiets felles etterforsk­ningsenhet, Leif Vagle, sier politiet har registrert 21 lovbrudd for kjøp av seksuelle tjenester siden 2015.

– Er det greit at prostituer­te oppholder seg i Markens?

– Hvis det er folk eller elementer som skaper utrivsel eller er plagsomme for publikumme­re i sentrum, så er ikke det noe vi ønsker. Det blir da opp til publikum å melde tilbake til oss, sier Vagle.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Torsdag kveld dro Kjetil Hasselberg for et bedre måltid på Herlig Land i Kristiansa­nd sentrum. Like utenfor ble han oppsøkt av det han beskriver som «pågående og aggressive» prostituer­te.
FOTO: ESPEN SAND Torsdag kveld dro Kjetil Hasselberg for et bedre måltid på Herlig Land i Kristiansa­nd sentrum. Like utenfor ble han oppsøkt av det han beskriver som «pågående og aggressive» prostituer­te.
 ?? SKJERMDUMP ?? På en nettside annonserer 34 kvinner med salg av seksuelle tjenester i Vest-agder.
SKJERMDUMP På en nettside annonserer 34 kvinner med salg av seksuelle tjenester i Vest-agder.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Leif Vagle sier politiet ikke nødvendigv­is vil tvinge de prostituer­te bort fra sentrum.
FOTO: TORSTEIN ØEN Leif Vagle sier politiet ikke nødvendigv­is vil tvinge de prostituer­te bort fra sentrum.
 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Ordfører Harald Furre synes det er uheldig med prostituer­te i byens hovedgate.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Ordfører Harald Furre synes det er uheldig med prostituer­te i byens hovedgate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway