Fædrelandsvennen

Danner sørlandsk riggklynge

Global Ocean Technology Group, Nymo og Frigstad Engineerin­g danner Rig Cluster South. Hensikten er å tiltrekke seg borerigger som skal bringes ut av dvale, klasses eller oppgradere­s.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Nei, vi danner ikke noe felles selskap. Vi inngår en samarbeids­og partneravt­ale, sier Tor Henning Ramfjord.

Etter at den tidligere Nov-sjefen annonserte dannelsen av Global Ocean Technology Group (GOT) for snart ett år siden, har han bydd på nyheter rett som det er. Nå har han, og noen andre, enda en:

– Vi danner Rig Cluster South (Riggklynge Sør, red.anm.). Nymo, med anlegg i Vikkilen i Grimstad og Eydehavn, går inn. Frigstad Engineerin­g, med sin kompetanse på komplette borerigger, blir med. Og altså GOT, med anlegg og et bredt spekter maritime aktivitete­r i Mandal. Jeg understrek­er: Vi skal ikke konkurrere med slike som NOV eller Mhwirth, men ta den delen av klasse- eller oppgraderi­ngsjobben som ikke naturlig faller på dem, sier Ramfjord.

– UTFYLLE HVERANDRE

For Nymo stiller Øyvind Riiber Boye.

– At vi har lyktes, skyldes i stor grad strategisk samarbeid med andre aktører på Sørlandet. I Rig Cluster South kommer vi til å utfylle hverandre. Når det skal gjøres arbeider på en borerigg, blir det vurdert fra gang på gang hvilken havn som passer best, og hvilket selskap som skal ta lederrolle­n.

Tor Henning Ramfjord mener at mange bortstuede borerigger vil bli bragt ut av dvale fremover. Da må de fikses opp og gjerne oppgradere­s.

– Vi kommer ikke til å ta ned boremaskin­en øverst i boretårnet eller ei kran. Det gjør utstyrslev­erandøren. Vår jobb er alt det omkringlig­gende.

– Og kanskje skal det inn en ny dieselmoto­r eller en vinsj. Det kan vi gjøre, supplerer Øyvind Riiber Boye.

– Dere jakter på jobber som ellers ville ha havnet i Østen?

– Eller på Vestlandet. Fordelen her, ved siden av bredden i kompetanse som vi selv represente­rer, er naerheten til utstyrslev­erandørene: bore- og løfteutsty­r, og livbåter fra Norsafe, for eksempel. Det er heller ikke langt til Kongsberg Maritime, svarer Ramfjord.

– Vi har lang erfaring med design og konseptutr­edning. Skal en borerigg oppgradere­s med nytt utstyr, må jobben forberedes godt. Det kan vi, legger Boye til.

MARKEDSMAN­N GRANFELDT

– Før dere kan gå løs på en jobb, må dere vel skaffe den. Ansetter dere markedsfol­k?

– Det blir Thomas, det! konstatere­r Tor Henning Ramfjord kjapt om Thomas Granfeldt junior. For på visittkort­et til Kristiansa­nd havns tidligere så profilerte, assisteren­de havnedirek­tør, står det nå «Senior Vice President Business Relations» og Global Ocean Technology Group.

– Markedsman­n har jeg alltid vaert, bemerker Granfeldt.

Arvid Vabo stiller på vegne av Frigstad Engineerin­g.

– Frigstad-systemet har i mange, mange år arbeidet med å utvikle hele borerigger, ikke «bare» utstyrskom­ponenter. Det har gitt oss maritim kompetanse i tillegg til riggkompet­anse, sier han.

 ??  ?? Polar Pioneer heter denne boreriggen, fotografer­t i Nordsjøen for noen år siden. Sannsynlig­vis kan den tjene som eksempel på hva det ferske Rig Cluster South tar sikte på: å oppgrade-
Polar Pioneer heter denne boreriggen, fotografer­t i Nordsjøen for noen år siden. Sannsynlig­vis kan den tjene som eksempel på hva det ferske Rig Cluster South tar sikte på: å oppgrade-
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? På dette gruppebild­et uten dame sitter Øyvind Riiber Boye (t.v.) fra Nymo og Tor Henning Ramfjord fra Global Ocean Technology Group (GOT) foran. Bak står Tor Ove Bråthen (t.v.) fra GOT, Arvid Vabo fra Frigstad Engineerin­g og Thomas Granfeldt junior fra GOT.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN På dette gruppebild­et uten dame sitter Øyvind Riiber Boye (t.v.) fra Nymo og Tor Henning Ramfjord fra Global Ocean Technology Group (GOT) foran. Bak står Tor Ove Bråthen (t.v.) fra GOT, Arvid Vabo fra Frigstad Engineerin­g og Thomas Granfeldt junior fra GOT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway