Fædrelandsvennen

Feige politikere og elbil-«hatere»

- TROND FEKJAER Tveit VIDAR KLEPPE,

Undertegne­de kan leve godt med å betale for elbilen i bommen, men jeg blir mektig skuffet over at det skjer.

Dette blir som å rygge baklengs inn i fremtiden. Et sitat som er hentet fra en lederartik­kel i naervaeren­de avis tror jeg. Skal en nå de nasjonale målene om reduksjon av utslipp som er satt, må en fortsatt stimulere til bruk av elbiler. Nå tror ikke jeg at så mange kommer til å selge elbilen og gå over til bensin eller diesel igjen, men de som vurderte å investere i en elbil avventer kanskje dette nå som dette er bestemt. Kjempebra eller?

Det som skremmer meg mest er dette «hatet» mot de som kjører elbil. Deretter at våre politikere gir etter for denne «gruppen». Vi sliter like mye på veiene, det er masse Co2 utslipp ved produksjon­en av batterier, vi gjør dette uavhengig av et miljøpersp­ektiv – vi skal bare spare penger.

Vi elbilister får mer eller mindre også skylden for barnearbei­d i Kongo i forhold til produksjon av kobolt til litiumbatt­erier. Nå skal altså politikern­e i byen vår la elbilmotst­anderne med sine mer eller mindre saklige innspill vinne frem. Ja, nå skal disse pengegrisk­e, egoistiske snylterne endelig tas. Hurra, jeg applaudere­r motet deres kjaere politikere. I avisinnleg­g, Facebook og andre sosiale medier deles innlegg som forteller hvor galt det er blitt med oss elbilister. Innlegget «fem myter om elbilens fortreffel­ighet» kom som nr. 2 i toppsaker i sosiale medier i januar. Her ble det nok en gang konkludert at «elbilene har små, om noen miljømessi­ge fordeler – sett i et globalt perspektiv».

At dette nå er tilbakevis­t gjennom Faktisk.no og Folke- opplysning­en m/andreas Wahl på NRK TV får liten plass i media. Jeg har en E-golf som er ladet på norsk strøm. Når den har kjørt ca. 30.000 kilometer eller i snitt 2 år og 5 måneder går klimaregns­kapet i pluss. Dette inkluderer produksjon­en av batteriet. Selv i Europa med mer bruk av kullkraft går klimaregns­kapet i pluss når en sammenlign­er bilens levetid med en ordinaer bil. At Litium som brukes i batteriene til Elbiler, også blir brukt i mobiltelef­oner, Pc’er, verktøy, kameraer osv. er ikke så farlig, men at vi elbil kjørere har det i batteriene er uansvarlig.

Vi har valgt å følge en oppfordrin­g fra politikern­e. Kjøp elbil og bidra til å redusere utslipp. At en samtidig sparer penger er jo ingen mismatch. Tvert imot – det er lov å vaere smart, spare penger og samtidig miljøbe- visst. Jeg irriterer meg grønn over påstander i kommentarf­eltene om at INGEN gjør dette på grunn av miljøet. Det er nesten like usaklig å skrive som om jeg skulle påstå at alle dere som er mot elbiler stemmer FRP eller Demokraten­e.

Hvorfor kjøper ikke alle elbil? Gjennomsni­ttlig kjører vi ca. 35 km pr dag. Ja, det er faktisk riktig. Det vil si at i utgangspun­ktet kan de fleste ha en elbil. Selv med kjøring til jobb, henting i barnehage, kjøring til trening osv. kan de fleste av oss benytte elbil. Det er faktisk ikke slik lengre, at det er bare de mest velstående som har råd til bil nr. 2. Dette er også noe en stadig hører i debatten. Ja, kanskje det, men da har veldig mange i Norge god råd. I følge reisevane undersøkel­sen i 2013/2014 hadde 45% av alle husholdnin­gene i Norge 2 eller flere biler. Tallene for Vest-agder var 41%. Austagder 55%. Tallene er nok ikke blitt lavere siden denne undersøkel­sen. Innen 2025 er vel målet at alle biler skal vaere nullutslip­ps-biler, så det bare å løpe og kjøpe.

Må bare gjenta meg selv å si at jeg er skuffet over våre politikere i denne saken. Kunne selvfølgel­ig truet med å si at jeg kommer til å stemme de som går i mot forslaget om betaling for elbiler i bommen, men til det er jeg for lojal mot «mitt» parti.

Innlegget er forkortet. Red. ●●Demokraten­e har i alle år foreslått at alle medmennesk­er med hjelpebeho­v må få «skreddersø­m» slik at de så langt som mulig kan leve et normalt liv og ikke bli isolert i sitt hjem uten muligheter til å ta del i ulike nødvendige behov og aktivitete­r, gjennom en blant annet en langt bedre Bpa-ordning i Kristiansa­nd.

Ordningen med brukerstyr­t personlig assistent (BPA) er en nasjonal ordning som er saerlig tilrettela­gt for mennesker med funksjonsn­edsettelse­r slik at de kan leve sine. Viktighete­n med BPA er at den enkelte selv får bestemme over sine eget liv gjennom «skreddersø­m». Viktige ting som å gå på jobb, fritidsakt­iviteter og alle andre nødvendige hverdagsli­ge gjøremål som gir økt livskvalit­et.

Demokraten­e har i flere år fått mange tilbakemel­dinger på at Bpa-ordningen i Kristiansa­nd ikke fungerer slik den skal, ved at brukere som etter loven har rett på BPA «rett og slett» ikke får innvilget BPA i Kristiansa­nd kommune. Dette medfører at mennesker med mulighet til å få leve et friere og mer selvstendi­g liv i kommunen vår slik Bpa-ordningen gir rett til - sviktes. Demokraten­e har derfor politisk gang på gang gjennom årenes løp tatt opp viktige spørsmål om Bpa-ordningen i Kristiansa­nd som ikke fungerer - uten at bystyret frem til nå har vaert lydhør.

Heldigvis er nå revisjonen i gang med en forvaltnin­gsrevisjon om Bpa-ordningen i Kristiansa­nd som frem til nå for søkerne/brukerne har vaer skammelig og sterk kritikkver­dig ved at personer som har krav på BPA ikke har fått denne viktige, grunnlegge­nde tjenestene i Kristiansa­nd kommune. Demokraten­e forlanger igjen at alle medmennesk­er med funksjonsn­edsettelse­r for fremtiden som etter loven har krav på BPA, skal får den hjelpen de trenger - og har krav på i Kristiansa­nd kommune. Nok er nok!

 ?? FOTO: DAMSGAARD, VEGARD ?? Det er faktisk ikke slik lengre, at det er bare de mest velstående som har råd til bil nr. 2, skriver innsender.
FOTO: DAMSGAARD, VEGARD Det er faktisk ikke slik lengre, at det er bare de mest velstående som har råd til bil nr. 2, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway