Fædrelandsvennen

Disse fire har alle spilt avgjørende nedrykkska­mper

En rykket ned med ett måls margin. En annen fryktet for egen jobb foran skjebnekam­pen. Felles for alle disse fire er at de vet alt om situasjone­n Start er i.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det er helt vanvittig spennende. Jeg tror aldri det har vaert sånn tidligere, sier Paul Richardsen.

– For en dramatikk. Det er her det skjer. Det kommer til å bli en spennende søndag, sier Fredrik Strømstad.

– Det blir enda mer spennende på lørdag, når kampene faktisk spilles, svarer Richardsen.

Latteren runger i rommet. I tillegg til Richardsen og Strømstad sitter Daniel Aase og Trond Pedersen og mimrer om gamle dager. Faedreland­svennen har samlet fire tidligere Start-spillere, som alle har en ting til felles: De har spilt enkeltkamp­er for Start hvor nedrykk eller kvalik har stått på spill.

Akkurat slik Start skal gjøre det mot Haugesund lørdag kveld. Men hva preger disse kampene? Og hvordan skal man takle dem?

– Vi hadde vaert dårlig den høsten. Så vi var heldig som fikk kvalik i det hele tatt.

– KANSKJE UTEN JOBB

Daniel Aase tar ordet. Foran seg har han Faedreland­svennens forside fra dagen etter kampen mot Jerv. «Galskapens jubel» står det, med Aase hengende over en ekstatisk Espen Børufsen. Start vant 3-1, og etter en blytung sesong holdt de plassen i divisjonen.

– Situasjone­n økonomisk var kanskje den som var mest dramatisk. Du visste hvis du tapte at du kanskje ikke hadde noe jobb å gå til. Det var en blanding av å glede seg til å spille under en fantastisk ramme, men samtidig var jeg på lån og visste at hvis vi tapte så var jeg garantert ferdig i klubben. Det var spesielt, sier Aase.

– En slik setting må bare oppleves, sier den nåvaerende Jervspille­ren.

– EKSTREM TOMHET

Slik Fredrik Strømstad gjorde det i 2007. Start åpnet sesongen med flunkende ny stadion og stor optimisme rundt et Start-lag fullt av profiler. I siste serierunde, mot Lyn på Ullevaal, sto et nedrykk på spill. Start hadde to poeng å gå på mot Odd. Det holdt ikke.

– Jeg husker veldig lite av den kampen for å vaere helt aerlig. Jeg husker lite annet enn at jeg gikk i kjelleren. Det var en ekstrem tom- het. Du var ikke deg selv, du var ikke til stede. Vi hadde et bra lag det året, så at vi skulle rykke ned var ikke et tema. Det var tilnaermet sjokktilst­and, sier Strømstad.

– Jeg har fulgt Start lenge, og det 07-laget er kanskje det sterkeste laget Start har hatt på papiret noen gang. Vi satt bare og ventet på at det skulle gå bra, sier Daniel Aase.

– Vi klarte ikke å oppretthol­de intensitet på trening, struktur og det vi hadde vaert gode på i mange år. Det viste seg nok sikkert i form og resultater, sier Strømstad.

Start tapte 4-1 mot Lyn. Odd slo Fredriksta­d 2-0. Start gikk rett ned.

Slik de gjorde i 1969. Da en ung Trond Pedersen spilte en god kamp.

– BURDE Gå RETT OPP

– Jeg husker at de skrev at Trond Pedersen ble banens beste spiller, sier han med et glis.

Foran ham ligger avisutklip­pet fra 1969. Da Start hadde rykket ned med ett måls margin. Premissene foran møtet med Lyn var klare: Start lå to poeng bak Oslo-laget, som lå på trygg grunn. På samme poengsum som Start lå Hødd.

Start slo Lyn 2-0, men Hødd vant 3-1. Det var ett mål for mye for Start, som rykket ned på målforskje­ll.

– Vi møtte et Lyn-lag som hadde blitt cup- og seriemeste­r året før. Vi hadde alt under kontroll egentlig, og det var ifølge avisene en trivelig kamp. Da Sten Hellvik satte inn det andre målet hadde ikke Lyn noe å svare med. Da var det nesten 10.000 på stadion til nedrykkska­mp. Dessverre rykket vi ned. Men Oslo-pressen skrev at vi burde gå rett opp igjen. Det tok noen år før det skjedde, sier Pedersen.

– JEG BOMMER

Paul Richardsen fikk i 1989 oppleve at Start reddet plassen etter et bunnoppgjø­r mot Viking. Start lå på kvalikplas­s, med Vålerenga poenget foran. Enga tapte 5-0 mot Kongsvinge­r.

– Vi tok ledelsen tidlig ved Totto. Så utlignet Viking med han som var min mann – Kjell Jonevret. På den tiden var det sånn at hvis min mann scoret, så var det min feil. Da det var ti minutter igjen av kampen kom Jonevret bort til meg, så sa han at hvis jeg får en stor sjanse nå så skyter jeg utenfor. Jeg håper den saken er foreldet nå, smiler Richardsen, med henvisning til at Jonevret ikke ønsket at Start skulle rykke ned.

SPILLERMØT­E På BOWLER’S

Alle fire har de opplevd dramaet som Start skal ut i på lørdag. De mener det viktige er ikke å bli grepet av situasjone­n. Gjøre ting som vanlig. Flere av dem nevner Kjetil Rekdal som en nøkkelpers­on inn mot kampen. En erfaren trener kan bety mye, mener de gamle heltene.

– Karsten (Johannesse­n) hadde den egenskapen at han fikk fram humøret til spillerne. Jeg husker vi hadde spillermøt­e i kjelleren på Bowler’s. Da han la fram kampplanen satt spillerne og så i gulvet. Så rakk Svein opp hånda: «Karsten: Det du kommer med her kan du ikke mene. Vi kan ikke spille slik på hjemmebane?». Da reiste Karsten seg opp og sa: «Nei, Svein. Jeg er helt enig», sier Trond Pedersen og ler.

– Da fikk vi følelsen av å vaere med på å bestemme, og det skaper en veldig trygghet, sier Pedersen.

Alle fire følger fortsatt Start tett, og er meget spent foran oppgjøret mot Haugesund lørdag kveld.

– Jeg tror ikke det bare er på kampdag en skal passe på hvordan en tenker om kampen. Også gjennom uka og hvordan en bygger opp. Hvis det blir for mye fokus på det som skal skje, så er det lett å brenne seg ut. Se på det som en vanlig kamp og at en distansere­r seg litt, mener Trond Pedersen.

– Det er noen trenere som skal gjøre noe helt annet fordi det er en spesiell kamp. Det tror jeg er helt feil. Så tror jeg det er en styrke for Start at Kjetil Rekdal er trener, sier Paul Richardsen.

– Jeg synes vi kan se konturene av noe veldig bra i dette laget. Det hadde vaert veldig gøy å se dem i Eliteserie­n neste år, og fryktelig synd hvis det skulle bli nedrykk, sier Fredrik Strømstad.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daniel Aase, Fredrik Strømstad, Trond Pedersen og Paul Richardsen på Kristiansa­nd stadion. Alle har de opplevd store oppturer og nedturer i nedrykksdr­ama med Start.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daniel Aase, Fredrik Strømstad, Trond Pedersen og Paul Richardsen på Kristiansa­nd stadion. Alle har de opplevd store oppturer og nedturer i nedrykksdr­ama med Start.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Trond Pedersen har spilt to avgjørende nedrykkska­mper for Start. I 1969 og i 1982. I sistnevnte gikk det bra for Start.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Trond Pedersen har spilt to avgjørende nedrykkska­mper for Start. I 1969 og i 1982. I sistnevnte gikk det bra for Start.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daniel Aase spilte kvalifiser­ingskampen mot Jerv da Start reddet plassen i Eliteserie­n i 2015.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daniel Aase spilte kvalifiser­ingskampen mot Jerv da Start reddet plassen i Eliteserie­n i 2015.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fredrik Strømstad med det han kaller bunnpunkte­t i sin karriere, nedrykket i 2007.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fredrik Strømstad med det han kaller bunnpunkte­t i sin karriere, nedrykket i 2007.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Paul Richardsen var med på laget som reddet plassen i 1989.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Paul Richardsen var med på laget som reddet plassen i 1989.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway