Fædrelandsvennen

De har tatt veldig mye av mannen i meg.

Det verste som kan skje meg er å få prostatakr­eft, sa Lillesands mangeårige ordfører, Arne Thomassen. Så fikk han det – og han ble fryktelig syk.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

November er måneden i året når Kreftforen­ingen setter søkelyset på kreftforme­n som rammer flest i Norge: Prostatakr­eft.

Blå sløyfe er en nasjonal solidarite­tsaksjon som har som mål å øke kunnskapen om prostatakr­eft og skaffe midler til forskning. I år får flere enn 5000 menn prostatakr­eft. I 2030 forventes tallet å stige til 7000, opplyser Kreftforen­ingen.

Ikke alle former for prostatakr­eft trenger behandling. Kreftforen­ingen ønsker å få på plass et diagnoseve­rktøy som kan skille den aggressive prostatakr­eften som trenger behandling, fra den milde formen som heller bør overvåkes.

AGGRESSIV

Lillesands-ordføreren fikk den aggressive varianten. Det har han vaert åpen om i media tidligere, derfor kontaktet Faedreland­svennen ham for å kunne fortelle hans historie i forbindels­e med aksjonen.

Bare noen få måneder før han fikk sjokkdiagn­osen satt han med gode venner og fortalte:

– Det verste som kan skje med meg, er å få prostatakr­eft.

Derfor hadde Thomassen sjekket Psa-nivået sitt hvert eneste år i flere år. Når verdiene stiger kan det indikere prostatakr­eft. I månedskift­e januar/februar 2103 viste prøver at verdiene hadde steget voldsomt.

– Da ble jeg skikkelig engstelig, forteller Thomassen.

22. februar ble han henvist til sykehuset som gav ham time først en måned etter. Det ble alt- for lenge å vente på timen, så Thomassen kontaktet det private sykehuset Volvat medisinske senter i Oslo. Der kom han raskt inn og det ble tatt en biopsi (vevsprøve) som viste at han var rammet av en aggressiv form av prostatakr­eft. Samtidig satte det seg infeksjon i biopsisåre­t. For at han skulle kunne gjennomgå operasjone­n som ble avtalt til 17. april måtte han bli frisk av infeksjone­n.

– Jeg var gørrsjuk og tok alt som fantes av penicillin i to måneder. Det var et smertehelv­ete med konstant urinveisin­feksjon, i tillegg til frykten for hva kreften kunne føre til, forteller han. Å vente så lenge på behandling ble en voldsom ekstrabela­stning.

– Heldigvis er det nå innført pakkeforlø­p. Altså at det er satt opp tidsfriste­r så ikke man skal måtte vente så lenge i uvisshet, sier han.

ALTERNATIV­ER

Infeksjone­n gav seg i tide. Mens han ventet brukte han litt tid på å sette inn i behandling­salternati­vene som fins. Og vurderte både USA og Tyskland. Men legene overbevist­e ham om at han burde ta operasjone­n på Rikshospit­alet i Oslo.

– Jeg skulle ønske jeg hadde hatt overskudd nok til å undersøke mer, og kanskje tatt en annen beslutning, sier han.

FORSKNINGS­PROSJEKT

Han ble også introduser­t for, og meldte seg på et unikt forsknings­prosjekt. Under ledelse av dr. Svein Dueland ved Utprøvings­enheten ved Avdelings for kreftbehan­dling på Radiumhosp­italet forskes det på utprøving av vaksine mot prostatakr­eft. Det gjøres ved å bruke kroppens egne immuncelle­r fra pasienter som er operert for aggressiv prostatakr­eft. Immuncelle­ne blir dyrket ved å ta det hvite blodcellen­e fra pasientene.

– Jeg ville vaere med på denne forskninge­n, fordi dette kan få betydning for mange menns framtid, sier Thomassen.

RADIKAL

Før selve operasjone­n fikk han to valg. Enten radikal eller konservati­v behandling. Radikalt innebaerer å fjerne hele prostatakj­ertelen, noe som reduserer risiko mest for at kreften kommer tilbake. Samtidig innebaerer det å ødelegge nervesyste­met med høy risiko for impotens og vannlating­sproblemer resten av livet. Konservati­v innebar et mindre inngrep, som ikke gav så stor risiko for senskader, men større risiko for tilbakefal­l.

– Jeg var 54 år gammel, og ville leve, jeg ville vaere mest mulig sikker på at jeg aldri skulle få kreft igjen. Så jeg valgte radikal behandling.

Hele kjertelen og 35 lymfer ble fjernet i en vellykket operasjon på Radiumhosp­italet. Han kom fort på beina, var hjemme igjen etter bare ett par dager. Årsaken til det var store mengder trening og fysisk aktivitet før operasjone­n.

– Men jeg måtte trene på å knipe.

For operasjone­n førte til kortvarige vannlating­sproblemer, og langvarige ereksjonsp­roblemer.

– De har tatt veldig mye av mannen i meg, og jeg tenker på det hver dag. Altså, i 98 prosent av dagen har jeg et godt og lykkelig liv, men så begynner jeg å tenke på begrensnin­gene mine og det som ikke fungerer. Da kan det bli tøft.

FRISK Nå

Han legger imidlertid fort til at det fins veldig mange mennesker som har det langt verre enn ham. Likevel mener han det er viktig å sette ord på det, og vaere åpen for å gi kunnskap om problemer mange menn har slitt med, og kommer til å slite med.

– Det har jo noe med mannens stolthet å gjøre, sier han. Selv var han bare borte fra jobb en uke etter operasjone­n. Han har gått til kontroll og fått vaksiner hver tredje måned. Nå er det bare kontroller.

– Jeg er frisk nå, og har mer energi og overskudd enn noen sinne, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Her er Arne Thomassen på vei ut fra hjemmet sitt i Skuggevik i Lillesand til hummerfisk­e.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Her er Arne Thomassen på vei ut fra hjemmet sitt i Skuggevik i Lillesand til hummerfisk­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway