Fædrelandsvennen

Reparatøre­ne kommer

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

I Kristiansa­nd er det 100 ansatte hos 54 høyst forskjelli­ge reparatørb­edrifter. Det har Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne funnet ut.

– Alle snakker om sirkulaer økonomi. Disse gjør noe med det! sier Marte Rostvåg Ulltveit-moe, bystyrerep­resentant for Miljøparti­et De Grønne i Kristiansa­nd.

Hun snakker om 54 reparatøre­r hun har sporet opp i Stiftsstad­en og katalogise­rt innen klaer og sko, sykler, møbler, elektronik­k, klokker og smykker samt ymse.

Den siste kategorien er størst.

– KOMPETANSE­ARBEID

– Det dreier seg om hundre kompetanse­arbeidspla­sser som ikke kan flyttes til Kina. Og heldigvis blir det stadig flere reparatøre­r. For to år siden fant jeg fire som fikser mobiltelef­oner. Nå er det åtte. Ni sykkelrepa­ratører er blitt til 12, opplyser Ulltveit-moe.

Hun møter Faedreland­svennen hos Urspesiali­sten i Bryggebakk­en. Der holder Jan Morten Rø på med det firmanavne­t indikerer, fra gamle bestefarkl­okker til moderne ur.

– Jeg utfører oppdrag for Gullfunn-butikker fra hele landet. Det hadde blitt litt tynt å basere seg på kunder som kommer innom, beretter Rø.

Kirsten Løland og Børge Hoem stiller også. Hun reparerer symaskiner på Eg, han mekker hos Sykkelgutt­a i Kvadrature­n.

– Billige ting som ikke holder mål skulle aldri vaert solgt! erklaerer Løland med faglig harme.

REPARATØRS­HOW

Så begynner kvartetten å diskutere andre objekter som egner seg for reparasjon. Kniver og kontormøbl­er, blant annet.

– Noen bestiller reparasjon av prinsipp, så som de med bestefarkl­okker. Andre fordi det er lønnsomt, oppsummere­r UlltveitMo­e.

Lørdag står hun i spissen for verdens angivelig største reparatørs­how hos Makerspace i Dronningen­s Kvarter (vis-à-vis Parko). Et rikt utvalg av dem skal defilere på en catwalk, med Lillian Røsaak som konferansi­er.

– Kristiansa­nd skal bli Reparatørb­yen! proklamere­r Mdg-politikere­n.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Kirsten Løland, som reparerer symaskiner, initiativt­ager Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne, ur- og klokkerepa­ratør Jan Morten Rø og sykkelrepa­ratør Børge Hoem.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Kirsten Løland, som reparerer symaskiner, initiativt­ager Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne, ur- og klokkerepa­ratør Jan Morten Rø og sykkelrepa­ratør Børge Hoem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway