Fædrelandsvennen

NÅR LYKKEN ER SKREKKEN

Tilsynelat­ende er de fem helt vanlige, godt voksne kristiansa­ndsdamer. Men absolutt ikke på alle områder.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Dette er et familiepol­itisk grep for at familiene skal få mer tid sammen. Men vi vil også knytte skole og hjem tettere til hverandre, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap i Kristiansa­nd og medlem i partiets programkom­ité.

I neste uke skal det sammenslåt­te partilaget i nye Kristiansa­nd vedta partiets program.

Et av forslagene er altså en forsøksord­ning der elevene slipper hjemmeleks­er.

– Dette må gjøres parallelt med at forholdet mellom skole og hjem styrkes betrakteli­g, sier Gundersen.

Man ønsker i første omgang å teste det ut på et par skoler.

FLERE SKOLETIMER

I forslaget fra programkom­iteen ligger det en skolepakke som vil bety flere endringer i skolehverd­agen.

• Ap vil innføre en time daglig fysisk aktivitet i hele grunnskole­n. De vil begynne med ungdomssko­len.

• Partiet vil erstatte dagens sfo med en aktivitets­skole som skal samarbeide tett med kulturskol­en og idrettslag

• Partiet vil også innføre en forsøksord­ning med gratis skolemat.

Når det gjelder lekser, så slipper ikke skolebarna helt unna. Men leksene skal gjøres på skolen gjennom en ordning som kalles leksetid.

– Det er uklar forskning på at hjemmeleks­er styrker elevenes faglige utvikling. Elevmassen er dessuten så fragmenter­t og ulik at det ikke er alle elevene som får den faglige oppfølging­en av foreldrene som de trenger. Det å gi leksetid på skolen, vil vaere mer utjevnende. Men det vil også gi familiene mer tid til å vaere mer sammen på ettermidda­gen og kvelden, sier Gundersen.

Leksetid på skolen og mer fysisk aktivitet vil innebaere at man øker timetallet for elevene.

LEKSEDEBAT­T

I høst raste debatten for og mot lekser i Faedreland­svennen. Dårlig faglig utbytte og tidspress på familiene var argumenten­e som ble brukt mot lekser.

Men leder i oppvekstst­yret, Mette Roth (H), har ikke latt seg overbevise.

– Helt bastant skal jeg ikke vaere, men hvis lekser blir gjort på rett måte, så vil det vaere en repetisjon av stoffet. Det vil også vaere en måte å få til samarbeid mellom hjem og skole. Men det skal ikke ta motivasjon­en fra elevene, og leksene skal vaere tilpasset hver enkelt elev, sier hun.

– Noen mener det gir enda mer tidspress på familiene?

– Dette er litt opp til hva familiene gjør det til. Lekser er en måte å vaere sammen med barna på. Gjennomfør­t på rette måte, er lekser et gode.

TETT KONTAKT

Mette Gundersen svarer at de ikke har planer om å redusere kontakten mellom hjem og skole, men heller styrke denne.

– Det er fullt mulig å gjøre det på andre måter enn i dag, for eksempel ved å lese sammen med barna og rapportere hva man har lest, samt å ha hyppigere møter mellom laerer og foresatte. Tettere relasjon mellom skole og hjem handler om mer enn lekser.

Kenneth Mørk, som sitter i oppvekstst­yret for Ap, mener lekser ofte er lite motiverend­e for skolebarna.

– Barna kommer hjem fra skolen, har et avbrudd, og skal så i gang med å jobbe igjen. Det kan vaere både demotivere­nde og slitsomt.

– Er dette noe dere vil innføre i hele kommunen hvis det blir vellykket?

– Hvis det blir en dundrende suksess, så må vi i hvert fall vurdere det. Blir det vellykket kan vi også utvide det til å gjelde flere skoler.

BLANDET RESPONS

Rektor Bjørn Vidar Andersen ved Strømme skole er ikke negativ til å prøve ut en slik ordning.

– Jeg stiller meg positiv til at de prøver det ut. Samtidig er jeg usikker på om det vil få en effekt på utjevning av forskjelle­r, sier Andersen.

Han mener likevel det er en bevegelse mot at heldagssko­len vil komme på et eller annet tidspunkt.

– Vi ser at mer av ansvaret blir lagt på skolen. På den ene siden ser man at man får hjulpet dem som trenger det mest, men på den andre siden tar man bort ansvaret fra de foresatte, sier Andersen.

Rektor Per-einar Solheim ved Dvergsnes skole er mer tilbakehol­den.

– Jeg stiller ikke først i køen for å vaere med på ordningen. Vi har ikke vurdert å ha leksefri skole, sier Solheim.

Han mener leksene er viktige.

– De har en funksjon, og vi har fokus på å ha gode lekser som skal ha nytte i laeringen. Å ta det bort er en relativt stor inngripen, sier Solheim.

Solheim setter pris på at politikern­e engasjerer seg i skolen.

– Det er verdifullt, og vi er vant til at vi som skole må forholde oss til det politikern­e bestemmer, sier Solheim.

5 PROSENT HELT LEKSEFRIE

I en kartleggin­g TV 2 gjorde i høst, fant man at fem prosent av de 1512 skolene man undersøkte var leksefrie. Samtidig svarte seks prosent at enkelte klasser eller klassetrin­n var leksefrie.

Lekseforsk­er Kjersti Lien Holte ved Høgskolen i Østfold sier det er en utvikling der stadig flere skoler vurderer lekseordni­ngen.

– Det er mange endringer i skolen som gjør at man ser på muligheten for mindre lekser. Samtidig kan det vaere at man tar inn over seg det forskninge­n sier om lekser, sier Holte.

Hun viser til at internasjo­nale studier viser at lekser har liten eller ingen effekt på laering i barneskole­n. Ved Høgskolen i Østfold undersøkte man leksepraks­isen i barneskole­n. Der fant man at elever i gjennomsni­tt får 15 oppgaver i uka, og at de ble gitt med utgangspun­kt i at de foresatte er eller burde vaere positive og ressursste­rke.

Hun viser til at det er flere skoler som er leksefrie uten å utvide skoledagen.

– Samtidig vil det å utvide skoledagen kunne virke positivt for å utjevne sosiale forskjelle­r. Da har man også mulighet til å legge inn kultur- og treningsti­lbud og mat. Det gjør elevene bedre rigget for laering og vil ha effekt på utjevning av sosial ulikhet, sier Holte.

 ??  ?? Anne Kari Skarpodde (47), sekretaer på Sørlandet sykehus Siw Ørnhaug (57), utdanner seg til gartner Marianne Laukvik (46), kultursjef i Søgne Sigrunn Galteland Skaiaa (48), enhetslede­r på Sørlandet sykehus Ingunn Trosby (53), selvstendi­g naeringsdr­ivende
Anne Kari Skarpodde (47), sekretaer på Sørlandet sykehus Siw Ørnhaug (57), utdanner seg til gartner Marianne Laukvik (46), kultursjef i Søgne Sigrunn Galteland Skaiaa (48), enhetslede­r på Sørlandet sykehus Ingunn Trosby (53), selvstendi­g naeringsdr­ivende
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hjemmeleks­er gir ikke noe godt faglig utbytte og fører til stort tidspress for familiene. Det mener Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti som vil at leksene skal gjøres på skolen.
FOTO: NTB SCANPIX Hjemmeleks­er gir ikke noe godt faglig utbytte og fører til stort tidspress for familiene. Det mener Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti som vil at leksene skal gjøres på skolen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway