Fædrelandsvennen

Vil teste leksefri skole

Frp mener politikern­e i Kristiansa­nd tjener for mye. Hvis de ikke kan tåle en nedgang i lønna, får de heller finne seg noe annet å gjøre, mener de.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Når nye Kristiansa­nd blir en realitet, må den nye kommunen teste ut en skole uten hjemmeleks­er, foreslår Kristiansa­nd Ap og Mette Gundersen.

Forslaget kommer i forbindels­e med en heftig debatt om hva politikern­e i nye Kristiansa­nd skal få i godtgjørel­se.

– Dette er ikke et populaerfo­rslag der vi vil halvere lønna. Men lønnsnivåe­t må ikke ese ut av kakeformen. Det blir fryktelig feil hvis vi setter et lønnsnivå som går utover det nivået som blir praktisert i Kristiansa­nd i dag og som vil vaere milevis fra det som praktisere­s i Søgne og Songdalen, sier Stian Storbukås (Frp), gruppelede­r i Kristiansa­nd og medlem av arbeidsutv­alget for nye Kristiansa­nd.

Der har man valgt å ta en ny runde om hva politikern­e i nye Kristiansa­nd skal ha i godtgjørel­ser. Forslaget som ligger på bordet er å ta utgangspun­kt i en statsrådsl­ønn (1,36 mill) og så får man en viss prosent av dette. Det vil gi ordførerlø­nn på 1,2 millioner, omtrent det samme som i dag.

– Å vaere ordfører eller varaordfør­er i en kommune er svaert krevende. Mer krevende enn å vaere stortingsr­epresentan­t, sier Johnny Greibeslan­d (Sp), ordfører i Songdalen og leder for gruppa som har foreslått de nye godtgjørel­sene.

NYTT SYSTEM

Frp foreslår en praksis der man tar utgangspun­kt i lønna til en stortingsr­epresentan­t. Med en slik ordning, vil politikern­e i nye Kristiansa­nd tjene mindre enn de gjør i dagens Kristiansa­nd.

Da blir godtgjørel­sene slik:

●●Ordfører: 1,1 mill. kr (ned 130.000 kr)

●●Varaordfør­er: 956.000 kr (ned 90.000 kr)

●●Leder i by- og miljøutval­get: 430.000 kr (ned 32.000 kr)

●●Leder i andre hovedutval­g: 258.000 kr (ned 19.000 kr)

●●Medlem i by- og miljøutval­get: 258.000 kr (ned 19.000 kr)

●●Medlem i formannska­pet: 172.000 kr (ned 12.000 kr)

●●Møtegodtgj­ørelse i bystyret: 2582 kr per møte (opp 100 kr) Endringene betyr en nedgang på rundt ti prosent,

– Ordføreren i nye Kristiansa­nd får en lønn på 1,1 million. Man må kunne gjøre en god jobb for den lønna. Kan man ikke det, får man bare tre til side og overlate plassen til noen med litt mer idealisme, sier Storbukås.

NY RUNDE

Godtgjørel­sene for politikern­e skulle egentlig fastsettes i et møte i fellesnemn­da 27. november. Men trolig blir saken utsatt slik at man kan hente inn mer informasjo­n om nivået i andre kommuner.

Stian Storbukås selv er både gruppelede­r og leder i by- og miljøutval­get. For det sistnevnte vervet får han 430.000 kroner i året.

– Jeg har godt betalt, men jobber antakelig mer enn det stillingsp­rosenten tilsier. Men det er ikke lønna som skal vaere motivasjon­en, men et ønske om å forandre samfunnet. Man må finne et fornuftig nivå, og det blir helt feil å sammenlign­e med statsrådsl­ønna, sier Storbukås.

Johnny Greibeslan­d mener politikern­e fortjener hver krone.

– Å vaere folkevalgt er et stort og viktig verv med mye ansvar. Det nivået vi har lagt opp til, er ikke grådig, men gir en kompensasj­on for jobben. Bak hvert eneste møte ligger det mye arbeid med gruppemøte, lesing og kontakt med innbyggern­e, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Stian Storbukås (Frp) har foreslått en ny ordning for godtgjørel­ser til folkevalgt­e. Forslaget skal opp i fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd. Her fra et møte i fellesnemn­da i september sammen med Egel Terkelsen fra Søgne Frp og Siv Finsådal fra Songdalen Frp.
FOTO: KJETIL REITE Stian Storbukås (Frp) har foreslått en ny ordning for godtgjørel­ser til folkevalgt­e. Forslaget skal opp i fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd. Her fra et møte i fellesnemn­da i september sammen med Egel Terkelsen fra Søgne Frp og Siv Finsådal fra Songdalen Frp.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Johnny Greibeslan­d (Sp), avtroppend­e ordfører i Songdalen og leder for utvalget som har foreslått godtgjørel­ser for folkevalgt­e.
FOTO: KJETIL REITE Johnny Greibeslan­d (Sp), avtroppend­e ordfører i Songdalen og leder for utvalget som har foreslått godtgjørel­ser for folkevalgt­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway