Fædrelandsvennen

Slik er de perfekte juletraern­e

- VEGARD DAMSGAARD

To av Agders fremste juletrepro­dusenter viser stolt fram de to vinnertrae­rne som ble kåret fredag. Plasttraer er ikke deres fremste bekymring.

Snarere er det produsente­ne på motsatt side av Skagerrak som er hovedkonku­rrenten.

– De har enklere driftsforh­old i Danmark og kan produsere større kvanta. Men så må de også hogges tidligere, sier juletrepro­dusent Johannes Løvland fra Gyland til Faedreland­svennen.

Kortreiste juletraer er deres geskjeft, 1500 traer i året for Løvlands del.

– Men hva med plasttraer?

– Jeg bekymrer meg ikke så mye for plast, folk snakker så mye negativt om det, mener produsent Rune Hansen fra Laudal, som leverer rundt 1000 i året.

– Mitt inntrykk er at trenden har snudd. Folk kommer tilbake til oss og sier at i år måtte de ha et ekte tre igjen, sier Løvland.

Hansen og Løvland vant hver sin kåring da de 52 produsente­ne i Agder Juletre var invitert til å stille ut sine aller flotteste eksemplare­r i Rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd.

Det har vaert mange skeive juletraer i de tusen julepynted­e hjem gjennom tidene, ifølge hun som utropte vinneren fredag.

– Jeg kan huske juletraern­e folk hadde før i tida, da de måtte plasseres i hjørnet for å kunne stå. Eller de hadde bare én fin side. Eller man måtte bore inn nye greiner for å se noenlunde ut. Disse traerne kan plasseres midt på stuegolvet, sa Renate Haegeland, Høyres gruppelede­r i Kristiansa­nd som verken liker høyre- eller venstrevri­dde traer.

Åtte eksemplare­r har stått på utstilling denne uka. Hansen fikk flest stemmer blant publikum, mens Løvland vant fagjuryens kåring.

– Hva er det perfekte tre?

– Det skal ikke vaere for bredt, heller litt halvsmalt. Det må ha en fin greinsamme­nsetning, og ikke for store årsskudd. Men det er smak og behag, sier juryleder Tormod Vågsnes, som også er leder av Agder Juletre.

Ifølge storprodus­enten fra vestfylket stemmer denne juryleders smak med smaken til folk flest.

– Markedet vil ha smale traer. Og det skal vaere rimelig tett med greiner, sier Johannes Løvland.

Ingen juletraer er «født» smale. De må klippes og stelles etter alle kunstens regler, forteller han.

De 52 produsente­ne leverer 15.000–20.000 traer i året. Bare 15–20 prosent er vanlig gran, resten edelgran.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Johannes Løvland (t.v.) og Rune Hansen fra henholdsvi­s Gyland og Laudal vant kåring av de fineste juletraern­e i Rådhuskvar­talet fredag.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Johannes Løvland (t.v.) og Rune Hansen fra henholdsvi­s Gyland og Laudal vant kåring av de fineste juletraern­e i Rådhuskvar­talet fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway