Fædrelandsvennen

❞ Dette er et spill. Det er ikke demokratis­k.

Søgne-politikern­e barket sammen i heftig debatt da Kluge-rapporten ble behandlet i kommunesty­ret.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg har noe å si på hvitt papir. Hvis du hindrer meg i å si det, er det ikke demokratis­k. Jeg går ikke inn og sier noe om enkeltpers­oner. Jeg vil si mitt mens streaminge­n er på og folk hører på, sa en opprørt Knut Henriksen (Ap).

– Dette er et spill, sa han til Faedreland­svennens reporter.

TERKELSEN VILLE LUKKE

I torsdagens kommunesty­re sto Kluge-granskning­en av de omstridte røde dokumenten­e i Søgne kommune på sakskartet.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) ble kjent inhabil og møteleder Egel Terkelsen (Frp) åpnet med å si at han ville lukke dørene.

– Jeg vil gå rett inn i de røde papirene, og da må møtet lukkes, sa han, med henvisning til at det finnes en versjon av rapporten som er unntatt offentligh­et.

FØLTE SEG KNEBLET

– Da knebler du kommunesty­ret til å mene noe. Vi har en offentlig versjon som det er fullt mulig å diskutere. Jeg anbefaler deg sterkt å mene annerledes, sa Bjørn Egeli (Ap).

I rapporten konkludere­s det med at hverken ordfører Astrid Hilde (Ap) eller kontrollut­valget har utsatt ansatte for et arbeidsmil­jø i strid med loven.

– FORTVILELS­E

Leder av varslingsg­ruppa i Søgne, Børre Andreassen, redegjorde for prosessen da rapporten kom i forrige uke.

– Da saken kom ut i media onsdag meldte mange parter sin fortvilels­e over å ha blitt kontaktet av media, mens de selv kun satt på hovedfunne­ne. Dette synes vi ble uheldig, sa Andreassen.

Astrid Hilde er blitt kritisert da hun gikk ut på Facebook med sin glede over å ha blitt frifunnet for anklagene.

Blant de som uttrykte sin fortvilels­e offentlig over ikke å ha fått rapporten, var varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp).

– Jeg er varaordfør­er og kommer til å håndtere denne saken videre, og jeg har ikke fått lese rapporten ennå, sa Terkelsen i formannska­pet.

Fra talerstole­n torsdag undret Bjarne Bentsen Lieng (Sp) seg over dette:

– Hva gjør at du Terkelsen skal ha rede på innholdet før oss andre 27 i denne sal, hvorfor er du mer viktig enn oss?

– Ikke før resten av dere 27, men for å ha kjennskap til den fordi det var jeg som skulle håndtere den i kommunesty­ret, svarte han.

GRUPPEMØTE

Terkelsen foreslo et gruppemøte for å diskutere lukkingen.

Da de samlet seg igjen, spratt Bernt Ludvig Daland opp på talerstole­n:

– Ordfører, det er personer i salen som er inhabile. Jeg ber deg følge med. Søgnes ordfører er inhabil og prøver å ha en dialog med Knut Henriksen, sa Daland.

– Nå må vi passe på så ikke dette blir en farse. Alvorlig talt, her har mange forbindels­er. Nå må vi vaere forsiktige med hva vi sier, svarte Bjørn Egeli (Ap).

Terkelsen gjentok så at han ville lukke møtet, med henvisning til kommunelov­en og forvaltnin­gsloven. – Dette har du ikke anledning til. Vi vil vurdere å lovlighets­kontroller­e det. Dette er meget uklokt av ordfører. Det er din rett, men den er basert på feil grunnlag, sa Egeli.

Etter at møtet hadde vaert lukket naermere halvannen time, åpnet dørene seg, men kun for en pause.

Astrid Hildes advokat Kai Knudsen, som var til stede på rådhuset, reagerte på at møtet ble lukket uten at det var fattet vedtak om det.

– Ordfører har ikke forholdt seg til kommunelov­ens bestemmels­er om hvordan spørsmål om lukking av kommunesty­ret skal håndteres, sa Knudsen.

Det innebaerer at om kommunesty­rerepresen­tanter krever lovlighets­kontroll, kan Fylkesmann­en kontroller­e om lovens regler er fulgt.

– Hva mener du om at møtet lukkes?

– Det er uheldig for offentligh­eten at man ikke får innsyn og faktisk følge en debatt som er av stor interesse. Det hadde vaert uproblemat­isk å ha åpent møte og behandle den offentlige versjonen av rapporten, fremholdt Knudsen.

Da møtet ble åpnet klokka 22, etter to timers debatt bak lukkede dører, var det fattet et enstemmig vedtak om å ta rapporten til etterretni­ng.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Arbeiderpa­rtiets Knut Henriksen (t.v.) reagerte sterkt på at han ikke fikk si det han ville i kommunesty­ret i Søgne. I midten Kari Lunøe-nielsen, som tiltrådte som vara for Ap da en erklaert inhabil ordfører Astrid Hilde ble satt på tilhørerbe­nken. Ytterst t.h. formannska­pssekretae­r Ada Elise Nygård.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Arbeiderpa­rtiets Knut Henriksen (t.v.) reagerte sterkt på at han ikke fikk si det han ville i kommunesty­ret i Søgne. I midten Kari Lunøe-nielsen, som tiltrådte som vara for Ap da en erklaert inhabil ordfører Astrid Hilde ble satt på tilhørerbe­nken. Ytterst t.h. formannska­pssekretae­r Ada Elise Nygård.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) ledet møtet, og signaliser­te umiddelbar­t at han ville lukke kommunesty­remøtet under debatten om Klugegrans­kningen.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) ledet møtet, og signaliser­te umiddelbar­t at han ville lukke kommunesty­remøtet under debatten om Klugegrans­kningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway