Fædrelandsvennen

Fikk åtte millioner til kreftforsk­ning

- STEINAR VINDSLAND

Hovedformå­let er å styrke pasientens egenkontro­ll og livskvalit­et.

Kreftforen­ingen har gitt seksjonsov­erlege PHD Ingvild Vistad ved Kvinneklin­ikken på Sørlandet sykehus åtte millioner kroner til å forske videre på oppfølging av kvinner som er behandlet for underlivsk­reft.

Tildelinge­n er den høyeste blant alle som fikk penger i år. Pengene kommer fra støttespil­lere, medlemmer og givere som vil bidra til mer kunnskap, bedre diagnostis­ering og mer effektiv behandling av kreft, ifølge Kreftforen­ingen. I år ble til sammen 160 millioner kroner delt ut til prosjekter over hele Norge.

SAMARBEID

I lørdagsmag­asinet til Faedreland­svennen, God Helg, presentert­e vi forskninge­n til Vistad i begynnelse­n av mars. Studien er et samarbeids­prosjekt mellom Sørlandet sykehus og universite­tene i Agder, Oslo, Uppsala og Tilburg i Nederland.

Utgangspun­ktet er at mange får senskader etter å ha blitt behandlet og tar kontakt med lege. I et nytt kontrollop­plegg vil halvparten av legekonsul­tasjonene erstattes av sykepleier­e som konsentrer­er seg om psykososia­l helse og teknikker for økt egenmestri­ng, ifølge rapportbes­krivelsen.

APP

Som ekstra støtte er det utviklet en smarttelef­on-app med kreftspesi­fikk informasjo­n, månedlig selv-rapporteri­ng av symptomer for tidligere oppdagelse av tilbakefal­l/senskader, og nyttige tips til bedret livsstil.

Hovedformå­let er å styrke pasientens egenkontro­ll og livskvalit­et. Andre mål er tidlig rehabilite­ring, tidligere oppdagelse av tilbakefal­l, reduserte helseutgif­ter og økt samhandlin­g mellom spesialist- og primaerhel­setjeneste.

660 KVINNER

Sykepleier/lege-oppfølging­en vil sammenlign­es med tradisjone­ll oppfølging hos 660 kvinner som er behandlet for gynekologi­sk kreft ved ti norske sykehus i fire år.

Faedreland­svennen har ikke lykkes å å få kommentar fra Vistad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway