Fædrelandsvennen

Flere bargjester skadet seg etter fall fra bordene

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

En bekymrings­melding fra politiet ligger til grunn for at Heidi’s Bier Bar nå risikerer en streng reaksjon fra kommunen.

I rapporten fra Agder politidist­rikt til Kristiansa­nd kommune, med tittelen «Bekymrings­melding Heidi’s Bier Bar», kommer beskrivels­er av flere episoder som en polititjen­esteperson observerte på utestedet en lørdagskve­ld i slutten av september.

Vedkommend­e var på utestedet som privatpers­on, og Faedreland­svennen har fått innsyn i rapporten. Punktene under er noe av det som beskrives:

BERUSEDE PERSONER

«Lokalet var overfylt av personer som sto/danset på bord og benker. Melder observerte i løpet av ca. 30 minutter at fire personer falt fra bord/benk og ned på golvet. To av dem hadde smerter, to andre personer ble skadet mer alvorlig. Én måtte på legevakten, mens en annen person falt med ansiktet ned i golvet og ble liggende bevisstløs en kort stund. Da hun ble snudd hadde hun kuttet seg i ansiktet, blødde neseblod og var helt ute av seg/desoriente­rt. Hun fikk hjelp av vakter som trolig bestilte ambulanse til henne».

Kø UTE AV KONTROLL

«Det var ikke satt opp gjerder fra bygget ut mot Vestre Strandgate for å håndtere køen og skille denne fra øvrige fotgjenger­e på fortauet. Dette resulterte i at det som beskrives som en massiv kø med mange berusede personer hindret annen ferdsel og førte til at både gjester og andre havnet ut på en til dels sterkt trafikkert Vestre Strandgate (som også på dette tidspunkt fungerte som omkjøring for E 18). (...) Det oppsto situasjone­r som var til fare for både gjester og andre forbipasse­rende (...).

Polititjen­esteperson­en reagerte også på oppførsele­n til en av vaktene som passet på køen. Vedkommend­e skal ha blitt byttet ut samme kveld.

LEGEVAKTA REAGERTE

Uavhengig av politirapp­orten fikk kommuneove­rlege Dagfinn Haarr beskjed fra legevakta en av de første helgene utestedet holdt åpent om at de hadde mottatt flere skadede herfra.

– Legevakta reagerte på dette. For noen uker siden fikk jeg presisert at fem pasienter hadde blitt sendt fra legevakta til sykehuset med skader. Dette meldte jeg videre til kommunen, sier Haarr.

Han legger til at han ikke har fått noen tilsvarend­e meldinger siden.

Heidi’s Bier Bar var nyåpnet da bekymrings­meldingen ble skrevet. Utestedet, som er etablert i flere norske byer, er kjent for afterskiog oktoberfes­tstemning med dansing på bordene.

Fredrik Mygind er regional direktør i Rekom Norge, et stort utelivskon­sern som står bak Heidi’s Bier Bar.

Han ønsker å kommentere bekymrings­meldingen slik i en epost.

«Det har vaert så mye trykk siden vi åpnet at vi har hatt utfordring­er med logistikke­n. Vi har dog en fin dialog med kommunen, politiet og huseier og løsninger er i gang med å bli implemente­rt».

En skjenkekon­troll siste helga i september ga ingen merknader.

– BEKYMRINGS­FULLT

Magnus Andreassen, leder av Felles forvaltnin­gsenhet i politiet, skriver i rapporten at det oppfattes som at det har vaert stort trykk på utestedet etter åpning, og at forholdene da framstår bekymrings­fulle både ordens- og sikkerhets­messig.

– Noe av det kan tolkes som innkjøring­sproblemer som har oppstått på grunn av stor tilstrømmi­ng av gjester uten at utestedet har dimensjone­rt vakthold/sikring tilstrekke­lig, skriver han.

Til Faedreland­svennen sier han nå at utestedet etter det han vet har ryddet opp.

– Vi har ikke noe med selve bevillinge­n å gjøre. Her var det et nyåpnet sted som kanskje hadde noen oppstartsp­roblemer, og da er det viktig for oss at kommunen blir gjort oppmerksom.

VARSLER STRENG REAKSJON

Kristiansa­nd kommune har sendt utestedet et forhåndsva­rsel om tildeling av prikker.

Deler av forhåndsva­rselet er unntatt offentligh­et, men det går fram at kommunen har funnet flere aktuelle lovbrudd, og at kommunen ser «alvorlig» på det som beskrives i rapporten.

«I de tilfeller det foreligger brudd på forsvarlig drift (...) kan kommunen tildele bevillings­haver 8 prikker», heter det i varselet.

Fagsjef bevilling i kommunen, Henrik Vedum, kan ikke gå detaljert inn i saken ettersom saksbehand­lingen pågår.

FEIL INNGANG

I skjenkebev­illingen til utestedet er det et vilkår at inngangen på hjørnet av Havnekvart­alet ikke brukes som hovedinnga­ng, etter en politifagl­ig begrunnels­e. På bilder som utestedet selv la ut på Facebook så ble nettopp denne inngangen brukt. For dette kan utestedet bli tildelt én prikk.

Det pågår nå en dialog mellom partene, og kommunen avventer ytterliger­e uttalelser fra utestedet.

Denne dialogen har ført til at en del midlertidi­ge tiltak er iverksatt for å rette opp forholdene i rapporten, opplyser Vedum.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Heidi’s Bier Bar åpnet i Havnekvart­alet i Kristiansa­nd i høst.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Heidi’s Bier Bar åpnet i Havnekvart­alet i Kristiansa­nd i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway