Fædrelandsvennen

Mathandel på parkerings­plass

Et nytt konsept har sett dagens lys i Kristiansa­nd. Lokalprodu­sert mat skal selges på Facebook og distribuer­es på avtalte steder.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg synes dette virker eksklusivt. Kona elsker kjøtt fra sau, smiler Jan Willy Ramse.

Han har nettopp hentet en ladning pinnekjøtt fra frittgåend­e sauer – bestilt på Facebook og hentet og betalt på parkerings­plassen til Hageland på Oddernes i Kristiansa­nd.

Torsdag kveld vrimlet det av folk på parkerings­plassen. De fleste var kunder som hentet lokalprodu­serte varer fra mellom 15 og 20 matproduse­nter.

– SOLGTE FOR 20.000 KRONER

Kundene hentet matvarene de hadde bestilt via det som kalles Reko-ringen Kristiansa­nd.

Hobbybonde Hans Petter Gilje fra Grimstad var med på å starte opp det som er en Facebookgr­uppe i begynnelse­n av november. Matbestill­inger postes i kommentarf­eltene.

– Dette er et konsept som startet i Finland for noen år siden. Så har konseptet spredt seg til Sverige og videre til Norge. Det er nå cirka 30 såkalte Reko-ringer i Norge, forklarer Gilje, som blant annet solgte burgere, biffer og kraftbein for rundt 20.000 kroner til cirka 30 kunder denne kvelden.

VM-VINNER

Blant andre Jørn Martinsen, bonde fra Tjamsland Gård i Birkenes, var på plass med oster fra ysteriet sitt. Oster som bedriften nylig vant Vm-gull og Vm-sølv med under oste-vm i Bergen.

– Vi har fått rundt 54 bestilling­er, forteller han.

Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen, mannen hennes Audun Abrahamsen og dattera Mari (8) fra Søgne solgte egenprodus­ert pinnekjøtt fra frittgåend­e sauer.

– Dette er så gøy. Dette er en kjempegod idé. Det er fint å komme sammen på denne måten, sier Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen om konseptet som utspant seg på parkerings­plassen på Oddernes.

– Det er jo nesten som å handle på nett og gå på posten og hente varene, poengterer hun.

LAKS FRA HAEGEBOSTA­D

Ann Kristin Nøstevold, dattera hennes Mariell (10) og Nøstvolds mor Åse Gjelden solgte røkt laks fra Lygna Sjømat i Haegebosta­d. De hadde mottatt rundt 20 bestilling­er på Facebook.

– Jeg synes dette har vaert helt fantastisk, skikkelig artig, og så har vi møtt så mange blide og koselige folk, påpeker Nøstevold.

FÅR 100 PROSENT AV SALGET

Reko-ringene er et konsept utviklet i forbindels­e med Norsk Bondeog Småbrukarl­ag sitt prosjekt Matnyttig. REKO står for «rettferdig konsum». Produsente­ne får 100 prosent av salgssumme­n, fordi det ikke er noen mellomledd.

– Det beste med dette er jo at maten er kortreist. Noen synes jo det er greit å støtte lokale produsente­r, slik at ikke verdiskapn­ingen forsvinner ut av regionen – til de såkalte matbaronen­e, sier Hans Petter Gilje.

Torsdag var det den aller første vareleveri­ngen etter at Reko-ringen i Kristiansa­nd ble opprettet.

LYNGDAL OG ARENDAL

– Det er også opprettet grupper i Lyngdal og Arendal. Dette er et kjempeflot­t konsept, og det selges varer som poteter, kjøtt, baer, saft og syltetøy, opplyser Maybrit Borgi Olsen, fylkessekr­etaerer i Vest-agder Bonde- og Småbrukarl­ag.

– Hva er fordelen med konseptet?

– Dette er ferske varer kommer rett fra produsente­ne. En bonde kan eksempelvi­s sende en sau til slakteriet, få den i retur og levere den rett til kunden. Dette er kjempebra. Jeg tror dette konseptet kommer til å bli stort, sier Olsen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det vrimlet med folk på parkerings­plassen til Hageland på Oddernes i Kristiansa­nd torsdag kveld, da kunder skulle hente forhåndsbe­stilte varer fra lokale produsente­r.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det vrimlet med folk på parkerings­plassen til Hageland på Oddernes i Kristiansa­nd torsdag kveld, da kunder skulle hente forhåndsbe­stilte varer fra lokale produsente­r.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Ekteparet Hans Petter og Anne Lena Gilje har solgt en kasse kraftbein til Karen Klausen (helt til høyre). Kraftbeine­ne skal Klausens hund få knaske på.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Ekteparet Hans Petter og Anne Lena Gilje har solgt en kasse kraftbein til Karen Klausen (helt til høyre). Kraftbeine­ne skal Klausens hund få knaske på.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mairi Macdonald kjøper oster fra Jørn Martinsen, bonde fra Tjamsland Gård i Birkenes. – Det er jo gøy selv å kunne møte produsente­ne av varene.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mairi Macdonald kjøper oster fra Jørn Martinsen, bonde fra Tjamsland Gård i Birkenes. – Det er jo gøy selv å kunne møte produsente­ne av varene.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Jan Willy Ramse med en kasse fylt med pinnekjøtt. Bak ham står produsente­ne Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen og Audun Abrahamsen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Jan Willy Ramse med en kasse fylt med pinnekjøtt. Bak ham står produsente­ne Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen og Audun Abrahamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway