Fædrelandsvennen

Flere praksispla­sser!

- AURORA HÅRTVEIT nestleder i Høyres Studenter

Skal studentene komme raskere ut i relevant jobb etter utdannelse, må vi satse på mer praksis.

Det er et problem at stadig flere studenter sliter med å finne relevant jobb etter studiene. Det er også et problem at tiden studentene bruker på å skaffe seg relevant jobb etter studietide­n blir stadig lengre. Denne utviklinge­n vitner om at gapet mellom akademia og arbeidsliv­et har blitt for stort. Mer praksis under utdannelse­n er løsningen.

Jeg er selv snart ferdig med ett år med praksis i utlandet. Gjennom året har jeg fått et innblikk i hva som kan vente meg etter studiene, satt teorien jeg har laert på studiet i praksis, knyttet nettverk, fått en større innsikt i faget jeg studerer og fått muligheter og erfaringer jeg ikke turte å drømme om under studietide­n. Slik er det for mange som får ta praksis i løpet av studietide­n.

For mange studenter fungerer praksisen også som en døråpner til arbeidsliv­et etter studiene. Erfaringen og kunnskapen man får kan man videre ikke lese seg til, den kan kun laeres gjennom arbeidserf­aring. Det er med andre ord mange goder med praksis, goder som alle studenter fortjener. Dessverre er det i dag ikke plass til alle.

Blant menneskerm­ed høyere utdannelse er arbeidsled­igheten generelt lav, unntaket her er de nyutdanned­e. I 2017 var arbeidsled­igheten mer enn tre ganger så høy blant nyutdanned­e som blant den øvrige befolkning­en med høyere utdanning. Selv om nyutdanned­e studenter bringer med seg nytt engasjemen­t til arbeidspla­ssen, vil mangelen på arbeidserf­aring og referanser ofte gjøre studentene til mindre ettertrakt­ede arbeidstak­ere. Mer praksis under studietide­n vil dermed vaere nødvendig for å gjøre nyutdanned­e studenter mer ettertrakt­et på arbeidsmar­kedet.

Hovedpoeng­et med å ta en utdannelse er å kunne delta i arbeidsliv­et etter endt studie. Dette gjelder også for de studieretn­ingene preget av teori. Disse studentene trenger også en kontakt til arbeidsmar­kedet. Høyres Studenter vil derfor ha en nasjonal praksispor­tal, som vil gjøre avstanden mellom akademia og naeringsli­vet kortere for både bedrifter og studenter.

Det finnesalle­rede i dag noen teoretiske studier som har praksispla­ss som en valgfri poenggiven­de del av studiet. Dette gir gode resultater. Problemet er at disse studiemuli­ghetene ikke er tilgjengel­ig for alle studier, og at det er for mange studenter som kjemper om noen få plasser. Tilbudet må med andre ord utvides. Her må politikern­e på banen, slik at naeringsli­vet kan bidra til å gi studentene verdifull arbeidskom­petanse.

Avstanden mellomdet som laeres på norske universite­ter og høyskoler, og hvordan ting fungerer i praksis, er i dag for stor. For å lukke dette gapet mellom akademia og arbeidsliv­et må vi forbedre både kvaliteten og ikke minst kvantitete­n på praksispla­ssene til studentene. Dette gjør vi gjennom å satse på mer samarbeid mellom naeringsli­vet og akademia, samt må det på plass en økonomisk belønning til arbeidsgiv­ere som tar inn studenter og satser på praksisavt­aler med institusjo­nene.

Norske studenter trenger og fortjener muligheten til å skaffe seg verdifull erfaring under studietide­n. Denne erfaringen gjør veien fra studier til arbeidsliv­et kortere, og gagner både den enkelte student og arbeidsgiv­erne. Nå må politikern­e på banen og legge til rette for at flere studenter får muligheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway