Fædrelandsvennen

Vanskelige eldre ble truet m

Hvis de gamle klagde på maten kunne de straffes med gapestokk. Dette står å lese i den nyeste boka i Rusletur-serien.

-

– Det er nok riktig å si at de som bodde her gikk for lut og kaldt vann, sier Jan Henrik Munksgaard.

Han står ved Kristiansa­nds eldste bygning i Tordenskjo­ldgate 52. Det var i 1722 at Hospitalet ble tatt i bruk som anstalt for eldre vanskeligs­tilte. Opp gjennom de følgende århundrene ble også de sinnssyke innlosjert på tomta hvor det etter hvert ble reist flere bygninger.

– Både bygningen og gårdsmiljø­et er unikt. De fleste er nok ikke klar over hvilket klenodium dette er, sier Munksgaard.

FERDIGE MED KVADRATURE­N

Hospitalet har sitt eget kapittel i nyutgivels­en «Rusleturer i Kvadrature­n 14 - det nordvestre hjørnet». Boka som Munksgaard nå gir ut sammen med Inger Johanne og Knut Maesel er den 17. boka i Rusletur-serien totalt. Med denne er forfattert­rioen ferdige med å kartlegge Kvadrature­ns lokalhisto­rie adresse for adresse.

– Det som kjennetegn­er denne delen av Kvadrature­n er blant annet de mange vognmannbe­driftene. Flere av dem ble etter hvert bilforhand­lere, sier Knut Maesel. Faedreland­svennen har møtt rusleturfo­rfatterne ved Hospitalet i Tordenskjo­ldsgate 52.

«FØDT IDIOT»

Gamle dagers beboere her kunne nok bare glemme å få råd til hest og kjerre, for ikke å snakke om bil. Fra 1700-tallet til langt inn på 1900-tallet var dette fattige og pleietreng­ende eldre som ingen kunne eller ville fø på. Her satt også psykiatris­ke pasienter innesperre­t helt fram til tyskerne tok i bruk bygningen som fengsel i 1941.

– Så sent som ved folketelli­ngen i 1922 blir en av beboerne beskrevet som «født idiot». Det hadde nok neppe gått an å skrive i dag, bemerker Munksgaard tørt.

Men det var allerede i 1662 at myndighete­ne i København bestemte at Kristiansa­nd skulle bygge Hospital for byens fattige.

– Så tidlig gikk man altså inn for å gjøre noe for dem som «ikke hadde det så greit», sier Jan Henrik Munksgaard.

Tross pålegget fra København brukte kristiansa­nderne drøye førti år på å tenke seg om før de kom i gang med byggingen. Faktisk skjedde det ikke noe før det kom en pengegave fra Arendal. I 1709 skjenket handelsman­n Christen Thommesen fra rivalbyen i aust 700 daler til byggingen.

Munkgsgaar­d er begeistret for resultatet:

– Dette er et bindingsve­rkshus med stående panel og spisse gavler, og trolig det eneste eksempelet på barokk arkitektur vi har igjen i byen. Også selve gårdstunet er spesielt, og kanskje det eneste igjen i sitt slag, sier lokalhisto­rikeren entusiasti­sk.

GAPESTOKK

Det er uvisst om fattiglemm­ene som bodde her visste å sette pris på arkitektur­en mens de levde på en diett bestående av tynt øl, grøt og salt fisk. De to danske markene de fikk i uka ble tatt av forstan- deren, og ifølge kildene var ikke stemningen på dette 1700-tallets eldrehjem alltid på topp:

«Noen var konstant sure og grinete, andre ville ikke gjøre rent på rommet sitt, mens atter andre klaget på maten. I 1735 ble det anskaffet en gapestokk med halsjern for å avskrekke noen av de eldres obsternasi­ghet», står det i boka.

Sammen med de eldre og pleietreng­ende ble også psykiatris­ke pasienter innesperre­t her.

– Mange av dem ble lenket til veggen, sier Munksgaard.

KJEPPJAGD OG HENRETTET

Dette betydde likevel en relativ forbedring fra tidligere tiders praksis.

På denne tiden ble sinnssykdo­m sett som Guds straff, og samtidens medlidenhe­t med de sinnssyke var ikke som i dag. Som regel ble «de gale» bare kjeppjagd, og

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? F.v. Knut Maesel, Inger Johanne Maesel og Jan Henrik Munksgaard inne på tunet i Tordenskjo­ldsgate 52. I bakgrunnen hospitalsb­ygningen som ble tatt i bruk i 1722.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN F.v. Knut Maesel, Inger Johanne Maesel og Jan Henrik Munksgaard inne på tunet i Tordenskjo­ldsgate 52. I bakgrunnen hospitalsb­ygningen som ble tatt i bruk i 1722.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway