Fædrelandsvennen

Kultur til regionene

Fredag la Trine Skei Grande fram sin kulturmeld­ing. Og gjorde det klart at det ansvaret staten har hatt for kultur i Distrikts-norge, nå skal deles. Det har kulturlive­t fryktet.

-

For eksempel den kulturelle virksomhet­en i Kilden som nå er statsstøtt­et, der vil Skei Grande at ansvaret skal fordeles mellom kommune, fylke og stat. Staten vil ikke abdisere helt som ansvarlig, men Venstres kulturmini­ster mener at eierskapet til kulturlive­t demokratis­eres når det desentrali­seres. Og altså gjennom en delingsmod­ell.

Det er nok en bedre løsning enn den institusjo­nsledere landet rundt har fryktet. De som har ansvaret for at den kunstneris­ke kvaliteten er høy og på et nasjonalt nivå, også utenfor hovedstade­n, har vaert redde. De har vaert redde for at de etter regionrefo­rmen må forholde seg til skiftende, lokalpolit­iske regimer som mangler den kompetanse­n og planmes- sigheten for kulturarv og kulturansv­ar som fagmiljøen­e nasjonalt.

Det er lett å forstå den frykten. Når kulturfelt­et måles opp mot andre saker på lokalt nivå, har kultur ofte lett for å tape. Saerlig den smale kunsten og kulturen har fryktet for fremtiden i miljøer hvor oppslutnin­gen om deres uttrykk er mer utfordrend­e.

skei Grande har åpenbart lyttet til den frykten som flere aktører har formidlet. For statsråden vil også vurdere «å sikre» kulturen med en ny kulturlov. Slik at regionale krefter ikke så lett kan avfeie bevilgning­er til kultur, fordi det ikke er lovpålagte oppgaver som mange andre politiske formål. Hvordan en slik kulturlov skal formuleres for å forplikte lokale myndighete­r blir jo interessan­t å se. Men det kan vaere et lurt grep for å møte kritikerne som er redde for at kulturen bare skal få smuler når lokale myndighete­r får mer makt.

Hvordan en slik kulturlov skal formuleres for å forplikte lokale myndighete­r blir jo interessan­t å se.

Kultur er en menneskere­tt, fastslo kulturmini­steren i sin fremleggel­se av denne meldingen. Alle har rett på kunnskap, på historie og kultur, og ved å regionalis­ere eierskapet, mener ministeren at kulturen også vil komme naermere folk. En av utfordring­ene på feltet fordommene om en «elite», men nettopp i vår tid er det viktig å møte dette med kunnskap og dannelse. Så vil fremtidige statsbudsj­ett vise hvor stort gjennomsla­g ministeren får.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway