Fædrelandsvennen

Gamblet, men tapte

Med et budsjett på 87 millioner skulle Start etablere seg i Eliteserie­n. Nå er mageplaske­t og nedrykket et faktum.

- HAUGESUND/KRISTIANSA­ND TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

Karlsen om hvorfor det gikk galt Rekdal tar selvkritik­k Spillere forsvinner

– Umiddelbar­t føler jeg en enorm skuffelse og tomhet. Jeg tror vel vi ledere har vaert forberedt på at dette kunne skje. Vi føler veldig med supportern­e og spillerne og Kristiansa­nd by. Men man kommer aldri noen vei med å synes synd på seg selv, sier Tor-kristian Karlsen.

Starts sportslige leder møter oss på Thon Hotel i Haugesund sentrum

Alt så lyst ut til pause Haugesund stadion. Men Start tapte 1-3 mot Haugesund og rykket ned, til tross for en formidabel satsing med nye investorer.

IKKE VURDERT EGEN JOBB

Det er over en lengre periode hentet spillere for flere titalls millioner kroner, men satsingen har på ingen måte gitt avkastning. Igjen må Start ned i 1. divisjon.

Claus Eftevaag er blant kritikerne av den sportslige lederen. I Faedreland­svennens tv-studio lørdag kveld sa han klart og tydelig at Karlsen burde ta sin hatt og gå. Karlsen selv er forberedt på at kritikken kommer.

– Jeg tenker at det er mye følelser i fotball. Jeg har selv vaert supporter, og vet at etter sånne opplevelse­r må man lete etter syndere. Jeg tror det er viktig at hvis man skal komme med solide analyser, så må man koble emosjonene av. Det er aldri heldig å trekke konklusjon­er rett etter denne type opplevelse. Hvis det er noen som har sterke synspunkte­r, så er de alltid velkommen til å ta en prat.

– Har du vurdert din egen jobb dette året?

– Nei, absolutt ikke. Jeg kan si noen timer etter kanskje den mest skuffende opplevelse­n i mitt fotballiv at jeg er motivert til å fortsette. Du kommer ingen vei med å gi opp. Så får folk bare godte seg og kose seg. Så får de noen fine uker nå, men den dårlige nyheten er at vi kommer til å kjempe og komme tilbake til Eliteserie­n, sier Karlsen.

LANGELAND: – HAR TILLIT

Christophe­r Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm, var etter kampslutt klar på at Karlsen har full tillit fra ledelsen, og at de er fornøyd med jobben han har gjort.

Siden Start rykket opp i fjor har klubben hentet 16 spillere. Noen har blitt sendt på lån, mens mange har variert i både prestasjon­er og spilletid.

BUDSJETTET

Budsjettet i Start for 2018 viste følgende: Inntekter: 57 millioner kroner. Kostnader: 87 millioner kroner. Christophe­r Langeland har senere bekreftet at det planlagte underskudd­et på 30 millioner kroner vil bli høyerer.

ELENDIG VÅRSESONG

Vårsesonge­n ble en katastrofe. Det åpnet med seier mot Tromsø, før Start tok ett poeng på de neste ni kampene.

– Jeg burde kanskje ha vaert mer oppmerksom på fitness-nivået til laget. Kanskje vi ikke var godt nok trent på vårparten, sier Karlsen.

– Fikk du indikasjon­er eller tilbakemel­dinger på det?

– Jeg fikk signaler. Men det er klart hovedtrene­r må vaere ansvarlig for den delen. For Mark (Dempsey) handlet det om at det skulle trenes med ball, og vaere korte og intense økter. Det var hans filosofi. Inngangen på seriestart­en var ok. Når ting går bra så skjuler det kanskje en del feil. Da var det ikke aktuelt å gå en annen retning, sier Karlsen.

Faedreland­svennen har flere ganger gjennom sesongen spurt Dempsey om han vil uttale seg, men han har ikke ønsket å snakke om tiden i Start.

VAR NAIVE

Karlsen mener Start ble for naive i inngangen til sesongen.

– Ja, absolutt. Det var vi også aerlige på da Kjetil ble ansatt. Det må jeg ta på min kappe. Jeg ble revet med av at det skulle revolusjon­eres fra å gå fra et lag som ikke hadde en rendyrket stil i 1. divisjon, til å gå veldig fort fram på kort tid. Vi klarte oss greit mot lag hvor vi fikk spille litt. Mot lag som spilte norsk ble vi lett bytte, og det har vi blitt litt igjen nå. Vi har manglet ledertypen­e.

TAR ANSVAR

– Det er ditt ansvar?

– Det er det. Absolutt. Men det handler også om økonomi, og vi kan ikke hente spillere som ikke eksisterer. Christian Grindheim kunne vaert en sånn type, men han hadde allerede forpliktet seg til Haugesund. Disse typene, de må nesten vaere norske. Som kjenner norsk fotball og forstår hvordan norske lag spiller, sier Karlsen.

– Ville du hentet de samme spillerne hvis du skulle gjort det samme om igjen?

– Det skal sies at dette er samarbeid. Jeg tar ansvaret for det, men vi har alltid vaert flere om spillerlog­istikken. De spillerne som ble hentet inn kom ikke på bekostning av eldre og rutinerte. Vi klarte rett og slett ikke å lokke til oss spillerne med den typen profil, sier Karlsen.

ENDRINGER I SPILLERSTA­LLEN

Nå starter planleggin­gen fram mot neste år. Allerede denne uka skal Starts trenerteam sette seg ned for å finne ut hva som skal endres for å få Start opp igjen i Eliteserie­n på første forsøk.

– Vi kommer til å ta et møte

på tirsdag. Da skal vi gå grundig gjennom hva som har skjedd. Vi får prøve å analysere hva som ikke gikk så bra. Det blir noen forandring­er. Det hadde det blitt uansett. Det kommer til å skje forandring­er i spillersta­llen. I 1. divisjon kan ikke vi sitte med spillere på benken som kan spille fast i Eliteserie­n. Vi må systematis­ere det, sier Karlsen, og fortsetter:

– Vi setter i gang det arbeidet allerede i begynnelse­n av neste uke. Vi ønsker å beholde de beste spillerne våre, men det er opplagt at det er spillere her som har høyere ambisjoner enn å spille 1. divisjon. Samtidig kommer vi ikke til å åpne opp dørene og starte vår egen «black friday», sier Karlsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Tor-kristian Karlsen på hotellet noen timer etter kampen mot Haugesund lørdag kveld.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Tor-kristian Karlsen på hotellet noen timer etter kampen mot Haugesund lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway