Fædrelandsvennen

Den uregjerlig­e oljeprisen

For bare en måned siden ble det snakket om oljepris på 100 dollar fatet. Så feil kan man ta.

-

Selv om vi forlengst er over produksjon­stoppen, er Norge fortsatt en oljenasjon. Utslagene kan observeres i alt fra sysselsett­ing, via statsfinan­ser til kronekurs. På Sørlandet er den verdensled­ende leverandør­industrien fremste resultat av en oljealder som har vart i 50 år. Den samme industrien ga også landsdelen et sjokk høsten 2014, da oljeprisen stupte og Node-bedriftene måtte redusere bemanninge­n fra 10.000 mennesker til 3000–4000.

siden har oljeprisen

krabbet seg ujevnt oppover igjen, inntil den tok ny fart tidlig i år. I oktober, da det var ventet at USA skulle gjeninnfør­e sanksjoner mot Iran og stenge landets store oljeekspor­t, var oljen oppe i 86 dollar fatet. Blant skaren av analytiker­e og sjeføkonom­er snakket mange om 100 dollar og vel så det.

så viste det

seg at de tok feil, som så ofte før. For plutselig tippet priskurven nedover igjen. Sist fredag var prisen på et fat nordsjøolj­e under 60 dollar i noen timer, i skrivende stund handles det til cirka 62 dollar.

som vanlig er

overraskel­ser enklest å forklare i ettertid. Det tegner seg et bilde av økende tilbud og forventnin­ger om svekket etterspørs­el. USA har økt skiferolje­produksjon­en til de grader at landet faktisk er blitt verdens største produsent. Saudi-arabia har også økt produksjon­en; i etterkant av drapet på journalist­en Jamal Khashoggi strekker landet seg langt for å imøtekomme president Trumps ønske om lave bensinpris­er. Russland har klart å åpne kranene mer enn før, og da det kom til stykket, ga jo Trump en rekke unntak fra Iransanksj­onene.

Alt dette faller

sammen med en erkjennels­e av at farten i verdensøko­nomien, som lenge var laber etter finanskris­en, igjen er i ferd med å sakke av. Da trengs mindre olje. I et marked som alltid skuer framover, trekker handelskri­gen mellom USA og Kina i samme, negative retning.

Hvor det baerer

hen, er vanskelig å si. Verden er lite forutsigba­r for tida. Men inntil videre får vi glede oss over at norsk eksportind­ustri får drahjelp av en kronekurs som speiler lav oljepris – en pris landsdelen­s leverandør­industri har kommet langt i å tilpasse seg.

Sist fredag var prisen på et fat nordsjøolj­e under 60 dollar i noen timer.

 ??  ?? Oljeprisen faller igjen. Bildet er fra Troll B. ARKIVFOTO
Oljeprisen faller igjen. Bildet er fra Troll B. ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway