Fædrelandsvennen

Tillitsval­gt frykter at skolen blir dårligere

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nd vil spare over åtte millioner i året på en kraftig omlegging av skolestruk­turen i Vågsbygd. Tillitsval­gt frykter at skolen blir dårligere.

– Jeg forstår at økonomi spiller en rolle, men her risikerer man å kutte på en slik måte at skolen blir dårligere. Da får man fort utgifter i et annet budsjett, sier Kasper Bekkeli Espeland, tillitsval­gt ved Karuss skole.

Skolestruk­turen i Kristiansa­nd har lenge blitt kritisert for å vaere for dyr. Mange og små skoler fører til at kommunen har en høy utgift per elev, om man sammenlign­er med andre kommuner. Skolestruk­turen koster Kristiansa­nd 15 millioner ekstra hvert år med en slik struktur ifølge en utregning som KS har laget (se fakta).

– Skolene i Kristiansa­nd er dyre å drifte. I tillegg risikerer vi et dårligere fagmiljø med mange små skoler. Store skoler gjør det lettere å løse bemannings­kabalen, sier Mette Roth (H), leder i oppvekstst­yret.

TO SKOLER

Selv om Høyre ikke har konkludert, synes Roth forslaget fra oppvekstdi­rektøren høres fornuftig ut.

I dag er Karuss en skole med elever fra første til tiende trinn. Dette vil de ansatte oppretthol­de.

– Vi har gode resultater både når det gjelder faglige resultater og laeringsmi­ljø. Dette risikerer man å sette i spill. Det å ha en skole der tiendeklas­singer er sammen med førsteklas­singer har også en egenverdi som man mister, mener Espeland.

– Er det ikke lettere å få til et godt fagmiljø på en stor skole?

– Dagens resultater viser at vi har gode fagmiljøer i dag, og man får ikke nye laerere ved å slå seg sammen. Kristiansa­nd har også UIA med egen laererutda­nning, så det er ikke så vanskelig å rekruttere nye laerere, sier Espeland.

Han mener Kristiansa­nd burde vaere stolte av strukturen med

små og mellomstor­e skoler og ikke begynne med skoler på 600 elever.

– Det er et alternativ som verken ansatte, elever eller foresatte ønsker seg. En så stor skole kan skape et stort og uoversiktl­ig miljø både for barn og voksne, mener Espeland.

I dag vil flere partier starte behandling­en av saken. Beslutning­en blir etter planen tatt i bystyret etter nyttår.

– Min personlige mening er at jeg er svaert skeptisk, sier Kenneth Mørk, oppvekstpo­litiker i Arbeiderpa­rtiet.

– Har det ikke noe å si at man vil spare penger?

– Det er et moment, men det er ikke avgjørende. Det koster å gi barn og unge en god naerskole.

VIL BLI NEDLAGT

Karuss skole ble bygget i 2002 og må utvides og bygges om hvis kommunens forslag blir vedtatt. Fiskå skole ble innviet i 1965. Forslaget er å rive denne.

– Det er nokså utrolig at man i en by som Kristiansa­nd har to ungdomssko­ler så naer hverandre, sier Mette Roth.

– Ser du ikke noen innvending­er med så store skoler?

– Egentlig ikke. Ser man på sammenlign­bare kommuner, er ikke dette spesielt stort. Jeg forstår foreldre som er redde for uoversiktl­ige og store skoler, men dette er ikke snakk om monstersko­ler på 800-900 elever.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kasper Bekkeli Espeland er tillitsval­gt for laerere ved Karuss skole. Hasn frykterat besparelse­r på skolebudsj­ettet kan gi utgifter på adnre budssjette­r.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kasper Bekkeli Espeland er tillitsval­gt for laerere ved Karuss skole. Hasn frykterat besparelse­r på skolebudsj­ettet kan gi utgifter på adnre budssjette­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway