Fædrelandsvennen

Mener Ap ikke vil prioritere kunnskap

- KJETIL REITE

Laerer og oppvekstpo­litiker Arve Stokkelien (H) mener Arbeiderpa­rtiet nedpriorit­erer faglig kunnskap i skolen når de sier nei til hjemmeleks­er.

I et leserinnle­gg i Faedreland­svennen går han kraftig ut mot Ap som vil teste ut en skole uten hjemmeleks­er i nye Kristiansa­nd.

– Venstresid­en i norsk politikk ønsker ikke at det skal stilles krav i norsk skole, skriver han om forslaget som ligger i Kristiansa­nds Aps programfor­slag.

Og fortsetter: – Begrunnels­en er visstnok at det er stressende for elever og foreldre å håndtere lekser. Man kan jo undre seg om det samme gjelder alle krav som stilles til borgere i det norske samfunnet? Skal alle krav avskaffes og bare rettighete­ne bestå? skriver Stokkelien.

Må PUGGE

Stokkelien mener forslaget er å nedpriorit­erer faglig kunnskap.

– I noen fag er du bare nødt til å repetere og pugge, sier han til Faedreland­svennen.

Arbeiderpa­rtiet svarer at dette er kjente toner fra Arve Stokkelien.

– Vi er ikke uenige i at ting må repeteres. Men spørsmålet er når det skal repeteres. Er det etter at elevene har kommet hjem, er ferdige med trening og like før de skal legge seg? spør Kenneth Mørk

Ap mener at man fortsatt skal ha lekser, men at de kan gjøres i skoletiden.

– Det er mange ulike måter å gjøre dette på enn ved pugging, måling og testing, sier Mørk.

TRENGER KONTAKT

Arve Stokkelien har ikke tro på lekser som gjøres i skoletiden. Både fordi det vil føre til lengre skoledager og fordi lekser fungerer som en kontakt mellom skole og hjem.

– Noe av det viktigste med lekser er den formidling­en som skjer mellom hjem og skole. Samarbeide­t mellom skole og hjem vil bli enda mindre enn det er i dag hvis leksene forsvinner. I tillegg til at det vil koste å utvide skoledagen, sier Stokkelien.

Ap har flere forslag som betyr lengre skoledag. Blant annet en time fysisk aktivitet hver dag,

– En heldagssko­le bidrar ikke til bedre resultater eller mindre forskjelle­r i seg selv. Det er innholdet og kvaliteten i skolen som avgjør om elevene laerer og trives, ikke lengden på skoledagen, mener Stokkelien

STØTTE FRA FRP

Forslaget om leksefri skole ligger i Kristiansa­nd Arbeiderpa­rtis forslag til program. Også Frp har lagt inn forsøk med leksefri skole i sitt programfor­slag.

– Vi har sett at andre har testet dette ut med gode resultater. Nå ønsker vi å se om dette er noe vi kan teste ut i Kristiansa­nd også. Det er ikke sikkert man i familienes kjernetid på ettermidda­gen skal sitte og streve med lekser. Derfor er dette lurt å teste ut, sier Christian Eikeland, leder av programkom­iteen i Kristiansa­nd Frp.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Oppvekstpo­litiker Kenneth Mørk og gruppelede­r Mette Gundersen mener man må finne nye metoder for å holde kontakt mellom hjem og skole.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Oppvekstpo­litiker Kenneth Mørk og gruppelede­r Mette Gundersen mener man må finne nye metoder for å holde kontakt mellom hjem og skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway